Технологиите на Lowa

Наръчник на технологиите

Наръчник на технологиите

Едно е ясно: туристическите обувки са много повече от горна част и подметка. Множество технологии са ключови за комфорта, функционалността и удобството. Но коя технология за кои обувки е подходяща? Какво е калъп? Как е проектирана подметката и какви материали са използвани за нея? Този наръчник ще ви представи дизайна и характеристиките на различните категории обувки LOWA и ще акцентира върху характеристиките, необходими за перфектното прилягане.

ДАМСКИТЕ КРАКА НА ФОКУС 

Няма спор, че краката на мъжете и жените са различни. И заради това LOWA създава дамски обувки с мисъл за женските крака от самото начало. На пръв поглед не се забелязва голяма разлика между мъжките и дамските обувки, но всичко се променя, когато се обуят. Дамите веднага ще усетят функционалните детайли и технологията, предназначена за тях.

СПЕЦИАЛНО ПОДПЛАТЕН ЕЗИК

За да не се допуснат точки на напрежение, езикът на дамските обувки включва слой вискоеластична подложка. Под въздействието на естествената температура на тялото подложката се адаптира към анатомичната структура на стъпалото и пищяла. В резултат езикът няма да се измести настрани, а удобството на обувките се повишава.

LOWA КАЛЪПИ ЗА ЖЕНИ

За да се създаде перфектното прилягане, използваните за дамски обувки калъпи са специално проектирани с оглед на анатомията на женските крака. Калъпът, следователно формата, играе ключова роля за прилягането на обувката. Краката на жените са по-малки от краката на мъжете и затова височината на стелката при средната част на ходилото и зоната на така наречената възглавничка зад палеца са променени.

МАНШЕТИ, ПОДПЛАТЕНИ В ДАМСКИТЕ ОБУВКИ

Прасците на жените започват по-ниско на краката в сравнение с тези на мъжете. Заради това дамските обувки на LOWA имат по-мек, подплатен маншет.

МЕЖДИННИ ПОДМЕТКИ И СТЕЛКИ ЗА ЖЕНИ

Когато жените ходят, техните стави и сухожилия поглъщат голяма част силата на ударите при контакта на крака с настилката. Затова LOWA използва по-гъвкава междинна подметка, за да осигури подходящо омекотяване. Стелката осигурява приятно усещане в обувката. Изработена е от мека, вискоеластична пяна и еластичен покривен материал, а резултатът е комфорт за крака.

ИНОВАЦИИ НА НАЙ-ВИСОКО НИВО

Високопланинските обувки са същността на LOWA, чрез които марката се гордее, че поставя нови стандарти. Мнението и препоръките на атлетите на бранда биват отчетени при разработването на моделите. Иновативните технологии, материали и усъвършенстваният дизайн на подметката осигуряват представянето на високо ниво на обувките в планината. А след това по принципа на Формула 1 иновациите се влагат и в други туристически обувки.

CLOSE TO THE GROUND & CLOSE TO THE ROCK

Стабилността, увереността и сцеплението при стъпване са създадени в съответствие с пространството между крака и земята. Поради тази причина технологиите, известни като CLOSE TO THE GROUND & CLOSE TO THE ROCK, са проектирани по начин, който намалява пространството между крака и земята или скалата във възможно най-голяма степен. В същото време се обръща особено внимание и на фактори като сцеплението и движението на стъпалото от петата към пръстите на крака. Общата височина на обувката е сведена до минимум, за да се увеличи контролът и да се постигне естествено изживяване при носене.

CLIMBING ZONE

Плоският дизайн в предната част на подметка и малката дълбочина на профила подобряват сцеплението върху скалата, а на свой ред това опростява процеса на катерене.

ANATOMICAL FIT

Междинната подметка е адаптирана към анатомичните особености на стъпалото, като по този начин се повишава комфортът и се преодолява в известна степен умората. Тези качества се дължат на омекотяването в стелката и анатомично оптимизираната форма.

SHOCK ABSORBER

При всяко стъпване петата поема удара от контакта на крака с настилката. За да се намали въздействието и да се създаде удобна опора, е разработена интегрирана вложка за петата в стелката. За целта се използва полиуретанова пяна, която е известна със своите свойства за омекотяване и отскокливост.

 

FIT WING

Решаващ фактор за прилягане на петата е системата за връзване. Оптимално обтягане се създава с помощта на технологията FIT WING, която позиционира петата и създава отлично прилягане.

 

FIT RIBBON

Минималистичните връзки създават както високо ниво на функционалност, така и намаляване на теглото. Двете директно преплетени връзки са лесни за връзване и преминават оптимално по обувката. При избора на материала за връзките LOWA се фокусира върху издръжливостта и здравината.

FLEXFIT SYNCRO®

Технологията FLEXFIT SYNCRO® включва асиметричен дизайн на горната част. Тя позволява горната част на обувката да се движи „в синхрон“ с горната част на крака на човека. Тази характеристика значително подобрява комфорта при ходене - особено по пътеки, пресечен или неравен терен. Технологията се фокусира върху ключов аспект на ходенето: обикновено човек стъпва на крака си не централно под бедрото, а по-скоро по-далеч от него.

SLINGSHOT

За да се осигури оптимална стабилност на петата и да се поддържа здрава връзка между предната и задната част на ходилото, е прикрепена специална гума за петата, а ефектът на този SLINGSHOT е оптимално сцепление и адаптивност.

BOA® СИСТЕМА

С помощта на минималистична система за завъртане, иновативната система за завръзване BOA® гарантира максимална ефективност. Затварящият механизъм може да се използва лесно и бързо. Той осигурява дългосрочен комфорт на лед, без да се налага да се пренастройва. Системата може да се управлява и само с една ръка.

КАРБОНОВИ СТЕЛКИ И RAPTOR КОТКИ

Дизайнерите на обувки за катерене на лед са решени да намалят теглото им. Те използват котки Raptor и специална въглеродна стелка, за да оптимизират теглото и да подобрят ефективността.

ЗА ДИРЕКТЕН КОНТАКТ СЪС СКАЛАТА 

Когато става въпрос за катерене в залата или на алпийски терен, дизайнерите на обувки за катерене и боулдър имат ясна цел: оптимизиране на сцеплението и прецизността. Оптималното прилягане се създава чрез използването на иновативни системи за завързване и материали за намаляване на теглото.

VELCRO® СИСТЕМА

Свойствата на създадените от LOWA Velcro® елементи съчетават приятно усещане с оптимална функционалност. Пръстените, оформени като буквата „D“, могат да издържат на екстремно напрежение благодарение на използваната технология.

СТАБИЛНОСТ И КОМФОРТ

От многодневни екскурзии в Алпите до следобедна разходка в близката гора – използвани са широка гама от технологии, за да се създадат моделите за трекинг. Основната цел тук е да осигури стабилизиране на стъпалото и високо ниво на комфорт. Тя се постига с помощта на иновативни системи за завързване, омекотяване и дизайн на подметката.

„ЦИМЕНТИРАНА“ КОНСТРУКЦИЯ

Подобно на високопланинските обувки на LOWA, моделите за трекинг същосе произвеждат с "циментирани" техники. В този процес горната част на обувката се „прищипва“ около формата на калъпа и се залепва отдолу за стелката. Този тип конструкция е изключително стабилна и дава възможност за повторно поставяне на подметката на обувката, в случай че тя се изтърка.

ПОГЛЕД КЪМ ОБУВКАТА ЗА ТРЕКИНГ

Комплексността на туристическата обувка често се вижда не от пръв, а едва от втори поглед. Комфортът при носене се създава от набор от функционалности и характеристики заедно с различни слоеве материали.

C4-TONGUE

Специално проектираният език значително подобрява комфорта на обувките. Той включва допълнителна подложка, а горният ѝ край е особено мек. Тази асиметрична подложка осигурява оптимална опора за много области на крака. В отговор на анатомията на крака прорезите в областта на глезена са поставени по-високо отвътре, отколкото отвън. Във вътрешната част е интегриран и гъвкав елемент.

X-LACING®

Технологията FLEXFIT SYNCRO® включва асиметричен дизайн на горната част. Тя позволява горната част на обувката да се движи „в синхрон“ с горната част на крака на човека. Тази характеристика значително подобрява комфорта при ходене - особено по пътеки, пресечен или неравен терен. Технологията се фокусира върху ключов аспект на ходенето: обикновено човек стъпва на крака си не централно под бедрото, а по-скоро по към центъра на тялото.

 I-LOCK

Просто дръпнете здраво и поставете на място: за да опрости връзването на обувките, LOWA разработи специален тип заключващи се куки. Системата пристяга връзките на място в две различни области. След като връзките са издърпани здраво на по-ниското ниво, те могат да се фиксират на място с помощта на кукичките. Отвръзването става с отпускане и разтваряне на куките. Връзките при средната част на ходилото могат да се регулират.

2-ZONE LACING 

Благодарение на двузоналната система за връзване предната част на обувката и горната част имат свои собствени регулируеми отделно зони за връзване. В резултат на това обувката може да бъде индивидуално адаптирана към анатомията на стъпалото и завързана по различни начини за изкачвания и спускания.

FLEXFIT®

Преходът от петата към пръстите при стъпване е по-лесен, ако туристическата обувка се „огъва“ лесно. Такава функция спестява енергия, когато туристът се изкачва по хълмове и осигурява истински комфорт. По тази причина LOWA интегрира гъвкава зона и примка за връзките в тази зона. Това включва препозициониране на капсите и използването на гъвкава примка за връзките, която подобрява комфорта на петата и улеснява огъването.

ROLLER EYELETS

Връзките трябва да са достатъчно подвижни и да се движат гладко през капсите. Малки топчета, монтирани в металните капси, поддържат триенето, създавано от връзките, на минимума.

LOWA FLEX®

За да се придаде приспособимост на всяка капса, системите за връзване се поставят отделно. Тези секции са изработени от мека кожа или текстилни материали, които предотвратяват създаването на точки на натиск. Благодарение на гъвкавото разположение на капсите, връзките могат лесно да се изтеглят, без да се създава прекомерен натиск върху отделните зони. Но езикът винаги е с оптималното си позициониране.

ФОКУС ВЪРХУ ФУНКЦИОНАЛНОТОСТТА

Многофункционалните обувки са за хората, които търсят модели за леки преходи и за ежедневието. LOWA постави основите на тази своя категория преди повече от 20 години, когато представи модела RENEGADE. Благодарение производствените техники за инжекционно формоване, които се прилагат, обувките са леки и могат да се използват за всякакви дейности. Редица технологии също създават оптимален комфорт на обувките - в резултат на това спортните модели за всички терени са подходящи за тези активности.

DOUBLE INJECTION

За да осигури оптимално омекотяване и подобряване на комфорта, подметката на обувката е прикрепена към горната част в сложен процес на формоване, което означава, че горната част е поставена в специално проектирана форма. Формата се запълва с няколко слоя материал от PU пяна. Това създава подметката и директно я прикрепва към горната част.

ЩРОБЕЛ КОНСТРУКЦИЯ 

Всички инжекционно формовани модели на LOWA, се произвеждат с така наречените техники “Щробел”. В този процес стелката е прикрепена към горната част на обувката с помощта на бод, кръстен на изобретателя си - Щробел. Този шев се прави от специална машина за поставяне на стелки със същото име - Щробел. В процеса горната част и стелката се превръщат в единен елемент, а подметката може да бъде инжекционно формована.

ПОГЛЕД ОТБЛИЗО КЪМ МНОГОФУНКЦИОНАЛНИТЕ ОБУВКИ 

Леки, динамични и стабилни - широка гама от функции се отнасят към създаването на удобни многофункционални обувки. Кратък поглед към дизайна и конструкцията на обувките.

LOWA MONOWRAP®

За да създаде оптимална стабилност и да осигури опора на стъпалото, LOWA разработи нов, триизмерен дизайн на междинната подметка през 1995 г. Тази рамка се нарича LOWA MONOWRAP® и обгръща стъпалото, осигурявайки опора там, където е най-необходима. Рамката, както и останалата част на подметката, е от полиуретан.

SUPPORT FRAME

Във формата на LOWA-MONOWRAP® рамка междинната подметка поддържа крака на местата, които са подложени на голямо натоварване. Дизайнът на подметката е леко повдигнат.

STABILITY FRAME

В дизайна на рамката STABILITY FRAME подметката е силно повдигната. Рамката LOWA-MONOWRAP® създава оптималната структура за горната част и осигурява високо ниво на стабилност.

СПОРТНИ, ИНОВАТИВНИ, ДИНАМИЧНИ

Те са леки и динамични – с колекцията All Terrain Sport (ATS) на LOWA оживява ново поколение туристически обувки. Те са спортни, универсални и могат да се справят с различни терени. Една дума обобщава същността на тези обувки: „многофункционалност“. В обувките – от подметката до връзките, се използват иновативни технологии и всяка една от тях допринася за комфорта и ефективността.

SPEED LACE

Тази система позволява бързо, индивидуално регулиране на връзките. Носещите ги могат лесно да ги обуват и събуват благодарение на нея. Връзките вървят гладко през капсите, като тези в предната част на ходилото също могат да се регулират.

ГОРНА ЧАСТ С GORE-TEX 

Горната част с GORE-TEX® мембрана е създадена за спортни занимания на всякакъв терен. Благодарение на системното използване на синтетични материали тази горна част осигурява стабилност и защита на онези места, където е най-необходима. Чрез влагането на текстилен материал останалите зони се радват на повишена дишаемост. Горната част е водоустойчива благодарение на GORE-TEX® мембраната.

СТАБИЛНОСТ И ОМЕКОТЯВАНЕ

За да създаде оптимално омекотяване и да даде възможност на носещите ги да се чувстват комфортно в обувките си, рамката LOWA MONOWRAP® е изработена от специален материал от полиуретанова пяна - LOWA DynaPU®.

GORE-TEX® INVISIBLE FIT ™ ТЕХНОЛОГИЯ

Тази иновативна технология прикрепя GORE-TEX® ламината директно към горната част, като елиминира гънките. Обувката осигурява перфектен комфорт. Използването на монолитна горна част от плат също елиминира шевовете и по този начин триенето и дразненето. Благодарение на умишлено минималистичното използване на материал спортуващите на открито могат да се насладят на максимална паропропускливост, а обувките са оптимално олекотени.

БЕЗ ШЕВ

Използването на монопилитна горна част от плат редуцира шевовете, като премахва част от тях и по този начин триенето и дразненето. Резултатът? Повишен комфорт.

КАК Е ПОСТИГНАТА ПЕРФЕКТНА ФОРМА

Гънките се елиминират чрез директното закрепване на ламината GORE-TEX® към основния материал, от който е изработена горната част.

МИНИМАЛИСТИЧНИ И КОМФОРТНИ

По-малко тегло, оптимална паропропускливост и повече комфорт чрез редуциране и минималистично използване на материала.

GORE-TEX® SURROUND ™

Що се отнася до технологията GORE-TEX® SURROUND, много хора трябва да осмислят следните характеристики: Дупки в подметките? Може ли наистина да е водоустойчив? Отговорът е категорично „да“. Обувките, които използват тази технология, са напълно водоустойчиви. Основата на тази технология е специалният дизайн. Тъй като повечето потни жлези са разположени на стъпалата на краката, подметката на обувката е проектирана по такъв начин, че топлият въздух и потта да могат да се отведат надолу през мембрана към отворените пространства. Оттам те могат да излязат през отворите на подметката. Резултатът е 360 градуса климатичен комфорт в обувката. Краката ще останат сухи, дори когато температурите се повишат. Това от своя страна минимизира триенето и намалява риска от пришки.

Дизайнът на подметката - с отвори, позволява на влагата и топлината да се отведат през GORE-TEX® мембраната и след това да излязат отстрани на обувката. Резултатът: краката остават сухи при динамични дейности.

Междинната подметка е в основата на комфорта, омекотяването и осигуряването на плавен преход от петата към пръстите при стъпване. Междинната подметка обикновено е от пяна от пластмаса. LOWA използва полиуретан. Междинната подметка се състои от хиляди мехурчета пяна. Резултатът е материал, който е лек, гъвкав и издръжлив. След всяка употреба той се връща обратно в първоначалното си положение. LOWA е разработила специален материал от полиуретанова пяна, който отговаря на всички критерии за омекотяване, комфорт и издръжливост: LOWA DynaPU®. Материалът се отличава със стабилност, която запазва дори когато е притиснат 1000 пъти. В резултат на това обувки съхраняват оптималната си способност за омекотяване дори след като сте изминали много километри в тях.

За да допълни своя полиуретанов омекотяващ материал, LOWA използва друг материал, който добавя нов акцент по отношение на издръжливостта: LOWA DuraPU®. За разлика от LOWA DynaPU®, този материал се използва предимно в All Terrain Classic моделите и подобрява представянето на обувката – придава ѝ здравина и стабилност.

ЕФЕКТЪТ

Ефектът се усеща директно от спортуващите на открито и любителите на пътуванията. Обувката се усеща лека, мека и има пружиниращ ефект при стъпването. Когато се движите бързо, ще усетите силата на възстановяването, тоест еластичността, когато материалът се върне в първоначалното си положение, което допринася за омекотяването.

КОМБИНАЦИЯ ОТ ФУНКЦИОНАЛНОСТ И ВИЗИЯ

Всеки, който пътува по света, ще ви каже, че удобните обувки са изключително важни за всяко пътешествие. Колекцията от обувки за пътуване на LOWA се състои от модерни универсални модели, оборудвани с множество функционалности, допълващи техния съвременен дизайн. Феновете на активностите на открито също не трябва да се отказват от комфорта на спортните обувки в ежедневието си. Иновативният дизайн на подметката и материалите осигуряват оптимална омекотяване, дълъг експлоатационен живот и усещане за отскокливост.

FIT FRAME

В този тип конструкция подметката е проектирана като вид обвивка за стъпалото. А резултатът е гарантиран комфорт.

GORE-TEX® SURROUND™

Дишаща и комфортна - LOWA използва технологията GORE-TEX® SURROUND и в своята линия за пътуване. С помощта на дизайна на подметката с отвори топлият въздух може да излезе от обувката и свеж въздух да влезе в нея. Това създава оптимален климатичен комфорт, а самата подметка е напълно водоустойчива.

ПЕРФЕКТНА ЗАЩИТА НА ВРЕМЕТО

Със своята колекция обувки и ботуши за зимата LOWA добавя в асортимента си модели за студените дни от годината. И предлага зимни обувки и за планината, и за града, като винаги съчетава високо ниво на функционалност със съвременни елементи. В допълнение към балансирания микс от материали за зимните дни специалната конструкция на подметката на обувките създава оптимално сцепление. За да бъдат краката на носещия обувките през цялото време на топло, LOWA използва комбинации от мембрана и изолационни материали.

VIBRAM® ARCTIC GRIP

Vibram® Arctic Grip е подметка със система за захващане в студено време, която е най-модерната технология за зимни обувки на утвърдения италиански производител Vibram. Технологията съчетава смес, която е оптимизирана по отношение на износоустойчивост и усъвършенствана гумена смес за сцепление на мокър лед.

ОПТИМАЛНА ИЗОЛАЦИЯ ЗА СТУДЕНИ ЗИМНИ ДНИ

Когато температурите се понижават, перфектно проектираната изолация, която е едновременно паропропусклива и топла, е съществена част от приятните моменти на открито. За да я предостави на хората, LOWA използва продуктите на две утвърдени марки: GORE-TEX® и PRIMALOFT®.

GORE-TEX® Panda

GORE-TEX® мембраната с помощта на допълнителен слой изолация изцяло от полиестер поддържа краката топли при обичайни зимни условия и температури около нулата.

GORE-TEX® Partelana

Когато температурите станат отрицателни, GORE-TEX® мембраната заедно със слой изолация, съставена от 80% полиестер и 20% вълна, създават оптимален комфорт.

GORE-TEX® Duratherm

Когато зимните условия са екстремни, то GORE-TEX® мембраната и допълнителен слой изолация осигуряват защита от студа.

PRIMALOFT® 200

С помощта на висококачествена синтетична изолация 200 гр/кв. м краката остават топли в студените зимни дни.

PRIMALOFT® 400

Висококачествената синтетична изолация от 400 гр/ кв. м е за обувките на хора, които се впускат навън при много студено време.

SINGLE INJECTION 

При тази технология подметката е директно формована и прикрепена към горната част, като при тази производствена техника това създава изключителна прецизност и силна връзка между подметката и горната част. И тук се използва за подметката полиуретанова пяна, която се отличава с омекотяване и отскокливост, а благодарение на производствения процес подметката може да е с различен дизайн, а обувките да са ефективни при различни дейности.

С МИСЪЛ ЗА ДЕЦАТА ДО ПОСЛЕДНИЯ ДЕТАЙЛ

Всеизвестен факт е, че истинските приключения очакват децата пред вратата. За да им се насладят те, LOWA произвежда висококачествени обувки, които са проектирани специално за анатомията на детските крачета. Като част от работата си по проектиране на обувките, отделът за развойна дейност на компанията работи в тясно сътрудничество с педиатъра д-р Миха Бар от медицинския център в Инголщат, Германия. Целта на отдела е да създаде както високи нива на стабилност, така и подходяща гъвкавост.

СПЕЦИАЛНИ КАЛЪПИ ЗА ДЕЦА

Калъпите, използвани за детските обувки на LOWA, не са просто миниверсии на калъпите, използвани за моделите за възрастни. Те са специално модифицирани, за да отразят анатомията на детските крачета и намалени по размер. Освен това са променени височината и ширината на петата, пръстите и междинната част на стъпалото.

СТАБИЛИЗИРАЩА ГОРНА ЧАСТ

За да се гарантира, че глезенът е напълно обгърнат и стабилизиран, височината на горната част при детските туристически обувки е малко по-голяма от височината на обувките за възрастни. Тази характеристики също така осигурява защита за сухожилията на децата, които са много по-еластични от тези на възрастните.

SLINGSHOT И RECESSED BAND

Тези две характеристики стабилизират глезена и създават оптимална стабилност за петата в обувката.

ЛЕКО ОМЕКОТЯВАНЕ

С оглед развитието на стъпалата и за да избегне влияние върху развитието на мастната подложка на краката на децата, обувката е снабдена с мека полиуретанова подложка.

ПОДКРЕПА ЗА СРЕДНАТА ЧАСТ НА ХОДИЛОТО

Подметката е подсилена в областта на средата част на ходилото, за да се намали рискът от травми като например такива при усукване на глезена. Но подметката също така е достатъчно гъвкава за оптимален преход на крака от петата към пръстите при стъпването.

ТЕСНИ ИЛИ ШИРОКИ? ФОРМАТА ИМА ЗНАЧЕНИЕ 

Калъпът и съответно формата му е сърцевината на всяка обувка. Но какво изобщо е калъп? Как работи и защо е толкова важен? Като правило той създава формата на обувката. Но едва ли е точно копие на ходилото и глезените. По-скоро това е динамична форма, която трябва да отговаря на редица различни изисквания. Няма единна дефиниция, която да определя как точно се създава формата на обувката. Всеки производител на обувки има своя собствена философия. Формите, използвани от LOWA, се основават на повече от 90 години традиции в производството на обувки и години на разработване. Целта е кристално ясна: обувката трябва да пасва идеално. 

LOWA създава баланс между подкрепата и свободата на движение. Към краката си хората имат изключително високи изисквания и те се нуждаят от комфорт. Усъвършенствайки калъпите, LOWA има за цел да установи възможно най-доброто позициониране на средата част на ходилото и да даде оптимална опора на петата. В същото време кракът не бива да е притиснат обувката, за да се предотврати създаването на точки на натиск. Пръстите на краката се нуждаят от достатъчно място отгоре и отпред. А производителят също така обръща особено внимание на това да не допусне усещане за прекомерно пространство при носенето на обувките.