Грижа за продуктите

ПОДДРЪЖКА НА ОБУВКИ, ОБЛЕКЛА И АКСЕСОАРИ

Искаш любимите ти обувки, дрехи и аксесоари да са все така функционални и комфортни, да запазят качествата и цветовете си и да се с теб колкото се може по-дълго време? Затова е необходимо да полагаш за тях правилните грижи спрямо вложените материали и да спазваш препоръките на производителя по отношение на пране, сушене, гладене и други.

В магазини SPORT DEPOT и онлайн на sportdepot.bg ще намериш богато разнообразие от облекла, обувки и аксесоари за спорт и ежедневието от известни марки, а подходящата грижа и спазването на изискванията на производителя за поддръжката им ще запазят характеристиките и визията им по-дълго време.

Подготвили сме ти препоръки за грижа за продуктите, а за твое улеснение сме събрали и обяснили едни от най-често използваните символи върху етикетите за поддръжка на облекла и аксесоари.

Поддръжка на

ОБУВКИ

Кожени обувки

Поддържането на кожените обувки е важно, за да ти служат колкото се може по-дълго време и да запазят добрия си външен вид. Ето няколко препоръки за правилната грижа за кожените обувки: 
Почистване на естествена/изкуствена кожа:Редовно почиствай обувките с мека четка или кърпа, за да отстраниш праха и замърсяванията. За по-дълбоко почистване можеш да използваш специализирани почистващи продукти за кожа. 
Почистване на велур и набук: Редовно почиствай обувките със специализиран спрей и мека четка. Така ще подхраниш кожата и тя ще запази свойствата и цвета си за по-дълго време. 
Защита: Използвай спрей или крем за защита на кожата от влага, прах и замърсявания. Това ще помогне да се запази кожата в добро състояние. За велурените обувки има цветни спрейове поради ниската издръжливост на цветовете. 
Овлажняване: Редовно нанасяй крем за обувки или специализиран продукт за овлажняване на кожата. Това ще предпази кожата от изсушаване и напукване. 
Съхранение: Съхранявай обувките на сухо и поветриво място, за да предпазиш кожата от влага и плесен. Обувките от кожа не се перат в перална машина.


Обувки от текстил

Обувките от текстил са популярен избор за летни и спортни активности. За да ги поддържаш в добро състояние, довери се на следните съвети: 
Почистване: Редовно почиствай обувките от текстил с мека четка или кърпа, за да отстраниш праха и замърсяванията. Можеш също така да използваш мека четка за зъби, за да почистиш по-труднодостъпните места. 
Използвай сапунена вода: За по-дълбоко почистване, намокри кърпа или четка в смес от топла вода и мек сапун. Нежно почисти обувките от текстил с тази смес и след това ги изплакни с чиста вода. Не почиствай подметките с препарати, защото може да започнат да скърцат. 
Сушене: Когато обувките се намокрят, остави ги да изсъхнат на въздух при стайна температура. Не ги излагай на директна слънчева светлина или източници на топлина, тъй като това може да повреди текстила и да го направи крехък. 
Използвай препарати за почистване: За по-трудноотстраними петна или замърсявания можеш да използваш специализирани препарати за почистване на текстил. 
Следвай указанията на продукта и внимателно почисти обувките. 
Обувките от текстил не се перат в перална машина освен ако производителят не го позволява. 
Спазването на тези препоръки ще ти помогне да поддържаш обувките от текстил в добро състояние и да ги използваш за продължителен период от време.


Туристически обувки

Туристическите обувки са предназначени за издръжливост и удобство при дълги и интензивни активности на открито. За да ги поддържаш в добро състояние и да удължиш техния живот, следвай тези препоръки: 
Почистване: Редовно почиствай обувките след всяка употреба. Използвай мека четка или кърпа, за да отстраниш праха и замърсяванията от повърхността на обувките. По-труднодостъпните места можеш да почистиш с мека четка за зъби. За по-дълбоки замърсявания използвай специализирани препарати за почистване на туристически обувки и мека четка. 
Сушене: Когато обувките се намокрят, остави ги да изсъхнат на въздух при стайна температура. Не използвай източници на топлина като радиатори или сушилни машини, тъй като това може да повреди материалите, както и велкро лентите, ако има такива.  
Препарати за поддръжка: Използвай специализирани препарати за поддръжка на туристически обувки. Тези препарати ще помогнат да се запазят материалите в добро състояние, да бъдат предпазени обувките от влага и да се поддържа тяхната издръжливост. 
Правилно съхранение: Съхранявай туристическите обувки на сухо и вентилирано място, далеч от пряка слънчева светлина и влага. 
Обувките за туризъм не се перат в перална машина. 
Спазването на тези препоръки ще ти помогне да поддържаш туристическите обувки в добро състояние, за да ги използваш за продължителен период при различни приключения.


Обувки с мембрана

Обувките с водоустойчива мембрана са специално проектирани, за да предпазват от проникване на вода. За да поддържаш тази водоустойчивост и да удължиш живота на обувките с мембрана, ето следните препоръки: 
Почистване: Редовно почиствай обувките с мека четка или кърпа, за да отстраниш праха и замърсяванията. Ако обувките са много замърсени, можеш да ги измиеш със сапунена вода и след това да ги изплакнеш обилно. 
Сушене: Ако обувките се намокрят, остави ги да изсъхнат на стайна температура далеч от източници на топлина като радиатори или директна слънчева светлина. 
Препарати за поддръжка: Използвай специализирани препарати за поддръжка на обувки с мембрана. Тези препарати ще осигурят допълнителна защита на мембраната и ще я поддържат в добро състояние. 
Импрегнация: След като почистиш добре обувките и те изсъхнат, задължително трябва да се импрегнират, за да се запази водоустойчивостта за по-дълго. 
Обувките с водоустойчива мембрана не се перат в перална машина. 
Спазването на тези препоръки ще ти помогне да поддържаш водоустойчивостта на обувките с мембрана и да ги използвате в продължение на по-дълъг период от време.


Импрегнация

Импрегнирането на обувки е важна стъпка за предпазване на материалите от влага, замърсявания и износване. Ето няколко стъпки, които трябва да следваш при импрегнирането на обувки: 
Почисти обувките: Преди да ги импрегнираш, увери се, че обувките са чисти и сухи. Използвай мека четка или кърпа, за да отстраниш праха и замърсяванията от повърхността на обувките. 
Избери подходящ продукт: Има различни видове импрегниращи продукти на пазара, специално предназначени за различни материали като кожа, текстил, синтетика и др. Избери продукт, който е съвместим с материала на твоите обувки. 
Приложи импрегниращия продукт: Следвай указанията за приложение на продукта. Обикновено трябва да разклатиш опаковката и да напръскаш продукта равномерно върху повърхността на обувките от разстояние около 15-20 см. Увери се, че цялата повърхност е покрита, включително шевовете и там, където материалите се срещат. 
Изчакай да изсъхне: След като импрегниращият продукт е нанесен, остави обувките да изсъхнат напълно според инструкциите на препарата. Обикновено това отнема до 24 часа.

Поддръжка на

ОБЛЕКЛА

Ежедневно облекло

За правилното пране на ежедневно облекло, върви по следните стъпки: 
Провери етикета за инструкции: Преди да изпереш дадена дреха, прочети етикета за инструкции за пране. Там ще намериш информация за подходящата температура на пране, препоръки за цветовете, вида на материала и други важни указания. 
Сортирай дрехите: Раздели дрехите на групи в зависимост от цвета, материала и степента на замърсяване. Препоръчително е да переш белите дрехи отделно от цветните, за да предотвратиш пренасяне на цветове. Също така погледни дрехите за специални инструкции като например пране на деликатни дрехи на ръка. 
Подготви дрехите: Затвори циповете и копчетата на дрехите, за да предотвратиш повреди по време на прането. Извади всички предмети от джобовете като например монети, ключове или хартиени кърпи. Винаги обръщай дрехата наобратно, за да запазиш цветовете и щампите за по-дълго. 
Избери правилната програма и температура: Използвай подходящата програма на пералнята за вида на дрехите, които переш. За повечето ежедневни дрехи, стандартната програма за памук или синтетични материи е подходяща. Избери подходящата температура в съответствие с инструкциите на етикета и типа на дрехата. 
Използвай подходящ препарат за пране: Избери качествен препарат за пране, който е подходящ за твоите дрехи. Прочети инструкциите на производителя за правилно изпиране, често се забранява употребата на омекотител. 
Грижа при сушене: След като си завършил с изпирането, суши дрехите според инструкциите на етикета. Суши дрехите наобратно.


Спортно облекло

Спортното облекло изисква специална грижа и поддръжка, за да се запази в добро състояние, да е функционално и да продължи да предоставя комфорт. Ето препоръки за поддръжка на спортно облекло: 
Почистване: Редовно почиствай спортното облекло след всяка употреба, за да отстраниш потта, замърсяванията и миризмите. Провери етикета на съответните дрехи за инструкции за пране и ги следвай. Обикновено се препоръчва спортното облекло да се пере на ниска температура и с подходящ препарат за пране. 
Не използвай омекотители при прането на спортното облекло, тъй като те могат да намалят функционалността на материалите, особено на тези с влагоотвеждащи и дишащи свойства. 
Сушене: При сушене на спортното облекло избягвай излагането му на директна слънчева светлина или източници на топлина като радиатори или сешоари. Това може да повреди материалите и да намали техните свойства. По възможност суши друхите на въздух при стайна температура или използвай ниска температура в сушилнята. 
Не използвайте ютия: Избягвайте използването на ютия върху спортното облекло особено на материали като найлон, полиестер или еластан. Високите температури и натискът от гладенето могат да повредят материалите и да ги деформират. 
Подмяна на еластични ленти и връзки: Ако еластичните ленти или връзките на спортното облекло са износени или повредени, е препоръчително да ги подмениш. Това ще осигури правилно прилягане и функционалност на дрехите. 
Съхранение: Съхранявай спортното облекло на сухо и вентилирано място.


Облекло с естествен пух

Облеклото с естествен пух е изключително нежно и изисква специална грижа и поддръжка, за да се запази в добро състояние и да съхрани своите изолационни свойства. Ето няколко препоръки за поддръжка на облекло с естествен пух: 
Важно: Най-добре е да използваш специализирани препарати за пране на пухени облекла. Тези препарати са разработени специално за почистване на такива дрехи и ще запазят техните изолационни свойства. Избягвай използването на обикновени препарати за пране, тъй като те могат да повредят пуха. 
Пране: Пери облеклото с пух в пералня, увери се, че използваш програма за пране на деликатни материи и ниска температура. Използвай специализирани препарати за пране на пухено облекло и следвай инструкциите на производителя. При центрофугиране или сушене в сушилня постави с облеклото 3 топки за тенис, за да не се спласти пухът. 
Сушене: Суши облеклото с пух на въздух при стайна температура. Избягвай използването на сешоари или източници на топлина, тъй като това може да повреди пуха и да намали неговите изолационни свойства. Редовно разклащай облеклото по време на сушенето, за да се възстанови състоянието пуха и да предотвратиш образуването на бучки. 
Съхранение: Когато не използваш облеклото с пух, съхранявай го на хладно, сухо място с добра проветривост.  


Облекла с водоустойчивост

Облеклата с водоустойчиви свойства и мембрани изискват специална грижа и поддръжка, за да се запази тяхната функционалност. Ето няколко препоръки за поддръжка на такива облекла: 
Прочети етикета: Винаги чети етикета на облеклото за инструкции за поддръжка. Там ще намериш информация за подходящите методи на пране, температурата и препаратите, които трябва да използваш. 
Пране: Обикновено облеклото с водоустойчиви свойства и мембрани може да се пере в пералня, но със специални препарати за поддръжка на такива дрехи. Избягвай използването на обикновени препарати за пране, тъй като те могат да повредят водоустойчивите свойства и мембраните. Също така използвай нежна програма на пералнята и ниска температура на пране. 
Импрегниране: След няколко пранета или използвания, може да е необходимо да подновиш водоустойчивите свойства на облеклото. За тази цел използвай специализирани препарати за импрегниране на водоустойчиви дрехи и следвай инструкциите на продукта. Може да се използва спрей за повърхностна импрегнация или препарат за пране с импрегнант за по-дълбоко действие. 
Правилната поддръжка и грижа за облеклото с водоустойчиви свойства и мембрани ще гарантира, че то ще продължи да ти предоставя оптимална защита и комфорт.


Импрегнация

Импрегнирането на дрехи е процес, при който се прилага специален препарат на повърхността на дрехата, за да се предпази от влага, замърсявания и износване. Ето няколко стъпки, които може да следваш при импрегнирането на дрехи: 
Почисти дрехата: Преди да я импрегнираш, увери се, че дрехата е чиста и суха. Използвай мека четка или кърпа, за да отстраниш праха и замърсяванията от повърхността на дрехата. 
Избери подходящ продукт: Има различни видове импрегниращи продукти на пазара, предназначени за различни видове дрехи и материали. Избери продукт, който е подходящ за вида на дрехата, като например дъждобрани, якета, панталони и др. 
Импрегнация със спрей: Следвай указанията за приложение на продукта. Обикновено трябва да разклатиш опаковката и да напръскаш равномерно върху повърхността на дрехата от разстояние около 15-20 см. Увери се, че цялата повърхност е покрита, включително шевовете и там, където материалите се събират. 
Импрегнация с препарат за перална машина: Има различни продукти за изпиране с импрегнант. Важно е да прочетеш и следваш инструкциите на производителя както на препарата, така и на облеклото. Не се прилага центрофугиране или сушене в сушилня. 
Изчакай да изсъхне: След като нанесеш импрегниращия продукт, остави дрехата да изсъхне напълно. Обикновено това отнема около 24 часа. Увери се, че дрехата е суха, преди да я използваш отново или да я прибереш за по-дълго време.

Важно е да спазваш указанията на продукта за импрегнация и да го използваш в добре проветрени помещения. Също така, имай предвид, че действието на импрегниращия продукт намалява с времето и може да се наложи да го приложиш повторно след няколко пранета или използвания на съответната дреха.

Поддръжка на

АКСЕСОАРИ

Раници и чанти

Поддръжката на раници и чанти е важна, за да се запази тяхната функционалност и външен вид. Ето няколко препоръки за поддръжка на раници и чанти: 
Почистване: Редовно почиствай раниците и чантите особено след употреба на открито или при замърсяващи условия. Използвай мека четка или кърпа, за да отстраниш праха и замърсяванията от повърхността. За по-трудни петна, можеш да използваш мек препарат за почистване или сапунена вода, като третираш само замърсените области. 
Избягвай прекомерно натоварване: Раниците и чантите са предназначени да носят определен товар, но е важно да не ги претоварваш. Провери максималната теглоносимост, указана от производителя, и се стреми да я спазваш. Прекомерното натоварване може да повреди шевовете и материалите на раниците и чантите. 
Избягвай излагането на влага: Ако раницата или чантата не е водоустойчива, избягвай излагането ѝ на дъжд или влага. Влагата може да проникне през материалите и да повреди съдържанието вътре. При нужда използвай водоотблъскващи препарати или покрий раницата с водоустойчив калъф. 
Сушене: Ако раницата или чантата се намокри, оставr я да изсъхне напълно, преди да я съхраниш или използваш отново. Не използвай източници на топлина като сешоари или радиатори, за да ускориш процеса на сушене, тъй като това може да повреди материалите.


Шапки

Поддръжката на шапки е важна, за да се запази техният външен вид и форма. Ето няколко препоръки за поддръжка на шапки: 
Почистване: Използвай мека четка или кърпа, за да отстраниш праха и замърсяванията от повърхността. Шапката можеш да я переш наръка или ако производителят позволява, в пералня. 
Използване на препарати за почистване: Ако шапката има петна или замърсявания, можеш да използваш специализирани препарати за почистване на шапки или мек сапун. Нанеси малко количество от препарата върху петното и нежно разтъркай с четка или кърпа. Изплакни шапката добре с чиста вода. 
Сушене: След прането остави шапката да изсъхне напълно, преди да я използваш отново или да я съхраниш. Не използвай сешоари или източници на топлина тъй като това може да повреди формата на шапката. Постави шапката на решетка или върху кърпа, за да изсъхне на въздух при стайна температура. 
Запазване на формата: Ако искаш да запазиш формата на шапката, можеш да използваш специални форми за шапки или да я напълниш с хартия или кърпи. Това ще помогне на шапката да запази своята форма докато изсъхне. 
Съхранение: Когато не използваш шапката, съхранявай я на сухо и добре проветрено място, далеч от пряка слънчева светлина или влага. Постави я на равна повърхност или я закачи на закачалка, за да запазиш формата ѝ. Следването на тези препоръки ще помогне на шапките да запазят своя външен вид и да ви служат дълго.


Плувни очила

Плувните очила изискват специална грижа и поддръжка, за да се запази тяхната функционалност и да се предотврати нараняване на очите. Ето няколко препоръки за поддръжка на плувни очила: 
Изплакване след употреба: След всяко ползване, изплакни плувните очила обилно с прясна вода. Това ще отстрани солта, хлора и други замърсявания, които могат да повредят материалите на очилата. 
Избягвай докосването на вътрешната страна: Избягвай докосването на вътрешната страна на очилата с пръсти или други предмети. Това може да повреди покритието, което предотвратява запотяване на очилата. 
Използвай специални калъфи: Съхранявай плувните очила в специални калъфи или кутийки, за да ги предпазиш от надраскване и увреждане. Не ги поставяй в джобове или чанти, където могат да бъдат наранени от други предмети. 
Избягвай излагането на прекомерна топлина: Избягвай излагането на плувните очила на прекомерна топлина като например слънце или горещи повърхности. Топлината може да повреди материалите и да деформира рамката на очилата. Спазването на тези препоръки ще помогне плувните очила да са в добро състояние и да ти предоставят комфорт и ясно виждане по време на плуване.

Знаците върху

етикетите

За да се грижиш правилно за своите любими модели облекла и аксесоари, запознай се с препоръките на производителя за тяхната поддържка. На етикета върху продукта посредством пиктограми са отбелязани изискванията за почистване, пране и сушене. Умееш ли да четеш етикетите на продуктите? Подготвили сме ти кратък списък на най-често използваните символи и какво означават те. 

Какво ти казват знаците върху етикетите на дрехите…

ЗА ПРАНЕ 

Да се пере само на ръка.

Да се пере в пералня при ниска температура от 30 градуса.

Да се пере в пералня при температура 40 градуса.

Да се пере в пералня при температура 50 градуса.

Да се пере в пералня при температура 30 градуса.

Да се пере в пералня при температура 40 градуса. 

Да се пере в пералня при температура 50 градуса. 

Да се пере в пералня при температура 60 градуса. 

Да не се пере в пералня. 


ЗА ИЗБЕЛВАНЕ

Може да се използва белина, съдържаща хлор и кислород.

Да се използва само белина, съдържаща кислород.

Да не се използва белина.


ЗА СУШЕНЕ 

Остави мокрите дрехи да висят да се отцедят сами без изстискване. 

Да се суши в хоризонтално положение.

Да се суши на сянка.

Да не отцежда дрехата чрез усукване.

Да се суши, като се центрофугира без нагряване.

Да се центрофугира при ниска температура.

Да се центрофугира при средна температура.

Да се центрофугира при висока температура.

Да не се центрофугира.


ЗА ГЛАДЕНЕ 

Да не се глади с пара.

Да се глади на ниска температура.

Да се глади на средна температура.

Да се глади на висока температура.

Да не се глади.


ЗА ХИМИЧЕСКО ЧИСТЕНЕ

Може да се използва химическо чистене.

Да не се използва химическо чистене.