Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Wings for Life World Run: рекорден брой участници в благотворителното бягане у нас и по света

SPORT DEPOT подкрепи Wings for Life бягането в пет града у нас, участници могат да се регистрират за томболата ни с награди

Рекорден брой любители на бягането взеха участие в десетото издание на инициативата Wings for Life World Run 2023 на 7 май. 206 728 души по целия свят се включиха чрез приложение в бягането с мисията да съберат средства за изследвания и намиране на лек за хората с гръбначни травми и заболявания. Фондацията Wings for Life набра над 5,8 млн. евро от входни такси и дарения от благотворителното събитие тази година.

Според правилата на инициативата участниците заплащат входна такса, която се дарява за каузата. Всеки може сам да реши как да бяга и какво разстояние да измине, като може да го направи индивидуално или в група чрез събитията, които се организират в различни държави. Мисията на фондация Wings for Life е гръбначните увреждания да станат напълно лечими.

Рекорден брой участници бягаха за каузата у нас

За седма поредна година се включиха и любители на бягането в България. Ентусиасти от различни градове подкрепиха каузата на Wings for Life. У нас за първи път имаше организирано бягане в пет града - София, Варна, Велико Търново, Бургас и Русе, като в събитието участваха рекорден брой хора - 873 човека, или с 351 души повече от миналата година. Най-много километри при мъжете у нас измина Димитър Маринов - 37 км, а при жените - Елизабет Генева с 20.69 км.

SPORT DEPOT подкрепи Wings for Life World Run 2023 у нас, като предостави отстъпка от 30 лв. при покупка над 100 лв. за всеки, регистрирал се за събитието (отстъпката е предоставена на участниците чрез промокод, наличен във виртуалния стартов пакет на всеки). На някои от локациите бяха раздавани ваучери за отстъпка при бъдеща покупка в SPORT DEPOT.

А за бегачите в събитието сме подготвили и томбола с награди: ако се регистрират до 28 май 2023 година на специално създадената ни страница, като посочат стартовия си номер и прикачат своя снимка от събитието, могат да са сред тримата печеливши в нашата томбола. Наградите са: един чифт обувки за бягане по избор и два броя ваучери от SPORT DEPOT на стойност 50 лв. Печелившите ще бъдат обявени на нашата страница във Фейсбук и в специалната ни страница за регистрация за участие в томболата.

Участвал си в Wings for Life World Run 2023 в един от петте града у нас? Регистрирай се за томболата ни!

Подкрепата по света 

10-тото юбилейно издание на Wings for Life Woeld Run за пореден път се превърна в най-масовата инициатива за бегачи, като се включиха 206 728 души от 192 националности по целия свят индивидуално или в колективни бягания. Цифрите сочат, че участниците са пробягали сумарно 1 573 221 км, средната дистанция е 11.59 км, а любопитен е и общият брой стъпки – 2 359 831 500. Тази година инициативата събра над 5.8 млн. евро, а общо за десетте издания на Wings for Life World Run средствата възлизат на 43.8 млн. евро.

Световна победителка при жените стана полякинята Катажина Шкода с изминато разстояние от 55 км. Тя се включи в групово бягане в град Познан в родината си. След състезанието Шкода сподели, че усещането е невероятно. 

При мъжете световен победител е японецът Йо Фукуда с пробягано разстояние от над 69 км. Фукуда е глобален лидер за втори път. Той разказва, че поради претърпяна травма преди два месеца не е могъл да тренира пълноценно и е смятал, че ще му е трудно в деня на събитието. „Но силно исках да спечеля отново и волята ме тласкаше напред“, разказа той. „За мен инициативата Wings for Life е специална, защото мога да дам кураж и да окажа положително въздействие чрез любимия ми спорт - бягането“, допълни Фокуда. 

Четирикратната победителка в инициативата Нина Зарина също се включи в бягането. Зарина не пропусна да участва в юбилейното издание на Wings for Life в Сан Франциско въпреки че е бременна. „Това е рядък вид състезание – то не се фокусира върху индивидуалните постижения, а върху възможността да помогнеш на други чрез личните си постижения“, сподели тя.

А организаторите напомниха, че важното е участието, забавлението и обединението на хората около благородна кауза, а не изминатото разстояние и времето за това. Доказва го и най-възрастният участник в тазгодишната инициатива – 91-годишният Роко Андабака от Хърватия, който на 7 май пробяга един километър, окуражаван от своите почитатели от старческия дом, в който живее. 

В тазгодишното издание на Wings for Life умастваха и редица звезди. Между тях са олимпийският шампион Марко Одермат, който се включи в бягането в родната Швейцария, лекоатлетът, олимпийски шампион и световен рекордьор на 400 м с препятствия Карстен Вархолм в Норвегия, олимпийския и световен шампион по плажен волейбол Кристиан Сьорум и много други. В деня на събитието главният изпълнителен директор на Фондация Wings for Life Анита Герхардер приветства хилядите хора, включили се в инициативата тази година и благодари за подкрепата в емоционално обръщение.

Единадесетото издание на инициативата Wings for Life World Run ще се проведе на 5 май 2024 година.