Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

SPORT DEPOT екипира ски инструкторите и ски патрулите в Боровец с Helly Hansen

SPORT DEPOT сключи договор с "Бороспорт" и екипира всички ски инструктори и ски патрули в курорта Боровец с екипировка Helly Hansen. Общо 116 ски инструктори, 16 ски патрула и 18 души администрация от тази зима се довериха на професионална, качествена и комфортна екипировка от SPORT DEPOT. 

Helly Hansen е една от водещите марки в света за професионална екипировка за ски курорти, ски патрули, планински служби и екипира над 50 топ курорта по света, сред които Аспен, Вейл, Валдизер, 10 0000 ски инструктора от Френскита ски асоциация и др. Професионалната серия облекла на Helly Hansen е полуекипировка-полуинструмент. Разработена е от издръжливи материали с много специфични характеристики и с високи технически показатели, които са идеални за работа в сурови услови. 

"Бороспорт" е дългогодишен партньор на SPORT DEPOT и, освен че разчита на качествената екипировка за своите служители, заедно със SPORT DEPOT подкрепят различни инициативи за популяризиране както на ски туризма, така и на спорта на открито през лятото.

На снимката: ски инструкторите на "Бороспорт", екипирани с Helly Hansen:

След като получиха екипировката си, служителите, които прекарват часове наред всеки ден при сурови зимни условия споделиха, че усещането да носиш добра екипировка е несравнимо, а надеждната защита от студа им позволява качествено да вършат отговорната си работа. Представяме Ви какво споделиха с нас Марияна Големинова  - ски инструктор, и Емил Георгиев - ски патрулиращ.

Марияна Големинова, 
ски инструктор, "Бороспорт"

Колко ски инструктора има в момента на територията на Боровец? Колко голям е вашият екип, когато сте дежурни? 

На територията на Боровец към момента има над 250 ски инструктора, като ски училище Бороспорт е най-голямото. 

Как протича един типичен работен ден? 

Зависи дали ще имам групов или индивидуален урок, но най-общо казано се запознавам с клиентите и провеждам урока, като подходът е различен и зависи от нивото на клиентите. Обучават се от напълно начинаещи до клиенти, които владеят ски техниката. 

Как се научихте да карате ски? 

Животът на цялото ми семейство е свързан със ските. Баща ми е бил скиор, качил ме е за първи път на ски, когато съм била на 2,5 години, а аз от своя страна качих сина си на ски, когато още нямаше три години. 

Кога станахте ски инструктор? 

От дете, което обожава да кара ски, се превърнах в състезател, след това и в ски инструктор. 

Кои са любимите ви ски уроци за преподаване? 

Най-любимите ми ски уроци са с хора, които за първи път се качват на ски. Истинска радост е да гледаш как постепенно ги завладява магията на ските. 

Кое е най-хубавото нещо във вашата работа? 

Работата с хората

.. и най-лошото? 

Не са рядкост случаите, когато след една седмица заедно на ски ставаме приятели с нашите гости и е наистина неприятно, когато някой се травмира. 

Коя е любимата ви ски писта на "Боровец"? 

Писта "Попангелов". 

Кое е любимото ви място за ски през почивния ви ден? Или мечтаната от вас ски дестинация? 

Неутъпкан терен, мястото е без значение. 

Работата в планината може ли да се сравни с нещо друго като изживяване или професия, носеща подобни емоции или усещане? 

Работата в планината ти дава усещането за свобода и променя цялостното отношение към живота. 

Колко часа на ден и колко дни на сезон работите в снега? 

Всяка година е различна, но средно по 8 часа над 120 дни в сезон В работата си прекарвате по-голямата част от деня навън, лице в лице със сурови условия. 

Какви са вашите изисквания по отношение на екипировката ви? 

Комфорт, добра защита. 

Как облеклото и екипировката се развиха през годините и с какво сега е по-добре от преди? 

Определено с навлизането на високотехнологичните материали при производството на облекла допринесоха за по-високото качество. По-леки, по-топли, водо- и ветроустойчиви. Не е далеч времето, когато при мокър снеговалеж се прибирахме мокри. 

Какво най-много ви харесва в екипировката на Helly Hansen, с която сте екипирана в момента? Кои продукти от марката ви допадат най-много? 

Топли, комфортни, позволяват свобода на движенията. Защитата от студа е надеждна, а в същото време тялото ти диша и не се запарва.

Емил Георгиев, 
ски патрулиращ, "Бороспорт"

Какво конкретно включва работата на ски патрула? 

Работата на ски патрула е комплексна – от подготовка на ски пистата за работа с клиенти, обезопасяване и обозначаване, ежедневна проверка и отваряне и затваряне на пистата, контрол на карането – да бъде безопасно. При инцидент съдействаме с обезопасяване на мястото, изчакване и съдействие на екипа на ПСС. 

Какви са професионалните умения, които трябва да притежава един патрулиращ и какво е необходимо, за да се започне подобна работа? 

На първо място, изключително отговорен човек, отличен скиор, да може да направи правилна оценка за метеорологичната обстановка и съответно да прецени дали да се отвори или затвори дадена писта. 

Разкажете ни малко повече за един типичен работен ден... 

Сутрин задължително се минава по пистата, ако е необходимо се поставят обезопасителни мрежи или предупредителни знаци, след което пистата се отваря. През целия ден „патрулираме“, съдействаме на по-слаби скиори, контролираме да се кара безопасно, с внимание към всички и особено към децата. 

И разбира се за един нетипичен,с някоя екстремна ситуация... 

Имали сме случаи на загубено дете, което трябва да открием, скиори, които излизат извън пистата и им помагаме да се върнат обратно на маркираните писти. 

Като патрулиращ какви рискове поемате? 

Всички рискове, свързани с факта, че първи се спускаме по пистата и проверяваме какво е състоянието. Понякога при лоши метеорологични условия може да има паднали дървета, навят сняг – трябва да сме подготвени за всякакви изненади. 

Как се грижите за сигурността на фрирайдърите, които карат извън обозначените места? 

Поставяме трансперанти и табели за опасните зони и участъци. Длъжни сме да предупредим къде са опасностите и всички да разберат за тях. 

Кое е вашето най-важно правило или принцип, който спазвате, за да осигурите сигурността на пистата и извън нея? 

Безопасността на първо място. 

Работата в планината може ли да се сравни с нещо друго като изживяване или професия, носеща подобни емоции или усещане? 

За мен няма друго, което да сравня с това усещане. Израснал съм в планината и за това съм избрал тази професия. 

Колко часа на ден и колко дни на сезон работите в снега? 

Продължителността на ски сезона е различена, но средно над 120 дни на сезон по 8 часа на ден. 

В работата си прекарвате по-голямата част от деня навън, лице в лице със сурови условия. Какви са вашите изисквания по отношение на екипировката ви? 

Да бъде с висока защита, пригодена за условията, в които работим. 

Как облеклото и екипировката се развиха през годините и с какво сега е по-добре от преди? 

Несравнимо по-добра, по-лека и с много по-висока защита. 

Какво най-много ви харесва в екипировката на Helly Hansen, с която сте екипиран в момента? Кои продукти от марката ви допадат най-много? 

Комфортни за ежедневна работа, подсилени на местата на най-голямото износване, леки и удобни. 

Екипирайте се топло, стилно и комфортно с качествените продукти на Helly Hansen. Не позволявайте студа да ви спре да се забавлявате дори през зимните дни. 

Разгледайте предложенията на норвежката марка в магазините на SPORT DEPOT и онлайн тук.