Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

„ДОМ В ПЛАНИНАТА“ – проектът на SPORT DEPOT, който вдъхновява за приключения в планината

Да забъркаш още малко магия в планината? Възможно е, когато си воден от любов към природата и искаш да вдъхновиш повече хора за приключения на открито. „ДОМ В ПЛАНИНАТА“ е един проект, който отразява в голяма степен социалната ангажираност и желание на SPORT DEPOT да се погрижи за хижите и хората, посветили се на тези места. Мисията на тази инициатива е да приобщи все повече хора около притегателната сила на планината и спорта.

Да бъдат съживени тези планински домове, като станат по-привлекателни и функционални за посетителите, е основен стремеж на SPORT DEPOT. Потърсихме екипа, застанал зад проекта, за да научим повече:

"Слоганът на проекта „SPORT DEPOT вдъхновява за приключения“ подчертава отдадеността да дадем възможност и мотивация на хората да се свържат с природата и да се впуснат в запомнящи се пътешествия." 

Как се ражда идеята за „ДОМ В ПЛАНИНАТА“?

„ДОМ В ПЛАНИНАТА“ се появява колкото спонтанно по време на пролетна оперативка през 2022 година, толкова и като логично следствие от желанието на екипа за работа по планински проект, ангажиран с кауза. Оттогава идеята търпи развитие, обсъждат се различни варианти, и със сигурност проектът се трансформира поне няколко пъти.

"Основното обаче беше желанието ни да си сътрудничим с планински хижи, които да подпомогнем в предлагането на по-удобни и гостоприемни пространства. Както и личната мотивация да излезем от обичайната си корпоративна роля." 

Посланието на SPORT DEPOT 

Чрез стартирането на „ДОМ В ПЛАНИНАТА“, SPORT DEPOT се стреми да остави положително и трайно въздействие, насърчавайки идеята, че планината е дом на всички, както хора така и животни, и носим колективна отговорност да опазваме и ценим тези забележителни природни богатства. Основна цел е създаването на дългосрочна инициатива, която обхваща колкото се може повече места, нуждаещи се от подкрепа. 

"Чрез проекта желаем да се погрижим за хижите и хората, посветили се на идеята да превърнат тези наглед обикновени постройки в наши планински домове. И с всичко това да приобщим все повече хора около притегателната сила на планината и спорта. " 


Може ли изкуството да говори? 

Дали изкуството може да говори? Със сигурност! Изкуството може да разказва истории, да представя символика, която всеки да интерпретира по свой начин. Изкуството може и да променя, там където има нужда. Както се казва: една картина струва колкото хиляди думи, защото предава послание и дава поле за размисъл.

Там, където думите не стигат, изкуството „говори“. То може да ни отведе до дълбините на човешките усещания, чрез символични фигури и сцени да експресира чувства и емоции, които думите трудно могат да опишат.

Така например „Добре дошли в техния дом!“ е част от “скритата” символика на изображението на фасадата на хижа „Плевен“ – първото, реализирано в рамките на кампанията „ДОМ В ПЛАНИНАТА“. То подканва всички да прегърнат идеята, че са едновременно гости и домакини в планината, уважавайки природата и всички нейни обитатели.

"Планината отваря обятията си за нас и от нас зависи да я запазим такава каквато е."

Посланието е просто, но също така емоционално, тъй като подчертава значението на защитата и запазването на крехките екосистеми на планините. 

Каква е стойността на хижите за туристите и планинарите

Хижите са неизменна част от планинарската култура, още от зараждането на туристическото движение в България. Те са  убежище за всички, решили да опознаят планините. Дават лесен достъп за контакт с природата. Хижите събират хора с общи интереси и това създава възможност за обмен на опит, споделяне на истории и създаване на приятелства.

"В планината всички са приятели! Тук се трупат спомени за цял живот и се събират хора от цялата страна." 

Хижите играят ключова роля, особено при по-продължителни маршрути, които изискват подготовка и планиране, предоставяйки необходимата инфраструктура и условия за почивка, отдих и сигурност. От SPORT DEPOT са убедени:

"За да запазим тези важни функции на хижите, е важно да се отнасяме с уважение към природата, да спазваме правилата на хижите и да сме благодарни към тези, които се грижат за тези места."

Колко хижи ще участват в проекта “ДОМ В ПЛАНИНАТА”?

От SPORT DEPOT виждат проекта като дългосрочен такъв и превръщането му в традиция за екипа. Затова и отговорът на въпроса е: „Колкото се може повече!“, а целта е всяка година да се осъществява поне по един на ново място.

Изборът на хижа Плевен за “първи дом”?

Хижа „Плевен“ има специално място в нашите сърца“ – споделят създателите на проекта от SPORT DEPOT. – „Тя е най-голямата високопланинска хижа в Стара планина. Намира се в сърцето на Балкана. Местността съчетава едни от най-красивите природни дарове и е важен изходен пункт за цялото старопланинско било. Хижата е перфектна база за планинарски приключения, особено когато става въпрос за изкачване на връх Ботев.“ 

Но освен всички природни дадености, от компанията подчертават и значимостта на човешкия фактор. „В лицето на хижарите виждаме сериозен партньор, с който гледаме в една посока.“

И изброяват свършеното досега, а то не е малко: „Фактът че е единствената хижа, в която можеш да присъстваш на поетичен рецитал и на изпълнение на роял едновременно. Това че зад гърба си хижарите имат вече един доста добре изпълнен проект с Читалня “Книги в облаците”. Желанието им да превърнат мястото в център за спорт и планинарство, организирайки спортни и кино събития, които да подплатят усилията им в тази посока. Не на последно място добрата храна и гостоприемство на всички работещи там я превръщат в специално място през всеки един сезон и идеалния първи дом за нашия проект.“ 

Как ще се развива проектът в бъдеще?

„ДОМ В ПЛАНИНАТА“ на хижа „Плевен“ предстои да се реализира в две фази. Първата е свързана със стенописите на фасадата и фоайето, с които се оформя визуалната идентичност на проекта и се подготвя за втора фаза, която ще се осъществи през следващата година в периода май-юни. В този период ще се случи реновиране и изграждане на нова зона във фоайето на хижата и освежаване на стълбището към читалнята.

„Целта ни е да направим пространството по-практично. Основният проблем, който трябваше да разрешим с тази реновация, е от една страна превръщането на зоната в използваема площ, която да подканва гостите да се чувстват приятно, да релаксират там и да обживяват пространството. От друга трябваше да измислим как логически да свържем зоните на приземния етаж – конферентната зала и читалнята, заедно с останалите части на хижата. В момента зоната на фоайето се използва предимно за склад, доста е тъмно и невзрачно. А реално малко хора знаят, че има много приятна конферентна зала и пряк път към читалнята, които в комбинация с добрия интернет, биха могли да се превърнат в чудесно място за изнесен офис и привличане на малко по-различен тип гости, които да обитават пространството през седмицата.“

Извън планираното с хижа „Плевен“, най-общо проектът е насочен към всички активно работещи хижи и това е най-важното условие за кандидатстване по него. Проектът „ДОМ В ПЛАНИНАТА“ е за стопани на хижи, които желаят да подобрят условията в работещ планински обект. Подкрепата е в полза на процеси, свързани с реновиране на сградния фонд и облагородяването на прилежащата околната среда.

Освен финансова и организационна помощ за осъществяване на проект, свързан с реновиране на пространството в или около хижата, стопаните ѝ ще получат грант за екипировка от една от водещите марки за планинска екипировка от портфолиото на SPORT DEPOT.

В допълнение ще имат възможност да се възползват от преференциални цени при закупуване на други продукти от гамата на SPORT DEPOT.

Ще има ли възможност за участие на доброволци в реализирането на следващите етапи от проекта?

Краткият отговор е да. Идеята на SPORT DEPOT е във фаза две да се осъществят няколко доброволчески акции – такива с екипа на SPORT DEPOT и други, отворени към цялата планинарска общност. „Желанието ни е да включим и фестивален елемент в работния процес, така че доброволците да се чувстват допълнително наградени за целия принос. Имаме няколко интересни идеи за активности и събития, както и други изненади за директна подкрепа на проекта, за които ще разкажем съвсем скоро.“

Всичко за проекта „ДОМ В ПЛАНИНАТА“ може да намерите на нашия сайт и в каналите ни в социалните мрежи.

Източник: 360mag