Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Документалният филм „В името на Бог РЪГБИ!“: вълнуващата история на спорта ръгби у нас

Новият български документален филм „В името на Бог РЪГБИ“ вече е факт. Той запознава зрителите с турбулентната история на спорта ръгби у нас. Сценарист и режисьор на лентата е популярният радио и телевизионен журналист Васил Върбанов, който успоредно със своите музикални и културни предавания, повече от 13 години е и ръгби коментатор. Филмът е заснет със съдействието на SPORT DEPOT, а предварителната прожекция на първата част любителите на ръгбито и на документалистиката могат да гледат на 13 юни 2023 година в кино „Одеон“.

Мит е, че ръгбито е нов за страната ни спорт, казва Васил Върбанов. Организирано ръгби се играе в България от повече от 60 години и е важно спортно събитие в големите градове и до днес. Спортът докосва съдбата на хиляди българи, между които е и самият сценарист и режисьор на филма. Върбанов е дългогодишен състезател, затова познава отблизо философията на спорта ръгби, както и спецификата на неговата култура.

Работата по филма отнема на Васил Върбанов четири години, като той посвещава изключителни усилия на проучвания, проверка на факти и документи. „За тези четири години работа върху филма, пред очите ми, през ръцете ми, през сърцето ми, минаха десетки хиляди страници документи. Такива от Народната библиотека, в лични архиви... в комисията по досиетата. Включително в германски и чуждестранни архиви“, казва той в интервю за dir.bg, публикувано в началото на май.

„Снимах над 100 души с техните разкази и спомени. Сглобяването на тази картина в една мозайка от стотици хиляди парчета, за да е ясна и бистра за всеки, беше най-голямото предизвикателство. Този документален филм няма амбиция да е произведение на филмовото изкуство, но има амбицията да е наистина документален. В него всички факти са проверени, а и се изказват тези, които са свързани не само с развитието на българския спорт, но и на българската общност“, обяснява Васил Върбанов.

„В името на Бог РЪГБИ!" е комбинация от зрелищни екшън кадри от игрището с архивни видеокадри и снимки, свидетелства от първо лице на главните герои от 1956 до днес. Разказът надскача спортния контекст и дава много по-широка картина на живота у нас през различните периоди на 20 век и последствията от наложената система в живота ни до днес, казват създателите му.

Любопитна подробност е, че тази година се навършват 200 години от раждането на ръгбито. В края на лятото пък Световната купа по ръгби ще събере 20-те най-силни отбора на планетата във Франция, а играта им ще наблюдават близо 1 милиард зрители пред телевизионните екрани.

Предварителната прожекция на "В името на Бог РЪГБИ!" - Част 1 (111 минути) ще бъде в кино "Одеон" в София на 13 юни (вторник) от 20:00 часа. Билети с цена 15 лв. можете да намерите тук, а местата са ограничени.