Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Какво е нужно да знаем, преди да се отправим на преход в планината?

За да осигурите пълноценнo и безопаснo приключение за вас и вашите близки, е задължително да подходите много разумно и с нужното внимание. Планината е среда, различна от всичко, което ни заобикаля в забързаното градско ежедневие. Подбрахме за вас няколко основни препоръки, които да следвате преди да се отправите на планински преход през лятото.

1. Обмислете добре с кого тръгвате на планина. 

С кого възнамерявате да споделите планината? Следва да направите много внимателен избор. Ще носите отговорност само за себе си или и за някой друг? Деца, възрастни роднини, любими приятели - планината е изпитание, което не бива да бъде подценявано. Групата ви трябва да бъде в добро физическо състояние, с равностойни възможности. Съобразете се с терена и се облечете в сезонна екипировка. Избягвайте да сформирате и участвате в големи групи. Не забравяйте, че издръжливостта на най-слабия и неподготвен член на вашата група ще определя темпото на всички.

2. Планирайте и проучете добре маршрута. 

Съобразени ли са теренът, денивелацията и разстоянието с възможностите на вашата група? Съберете предварително максимално количество информация къде отивате, набавете карти и пътеводители, създайте план на прехода си. Трябва да се движите само по маркираните маршрути. Задължително помислете и изчислете адекватно времето, което ще ви е нужно за прехода – той трябва да бъде в светлата част на денонощието.

3. Проучете добре метеорологичните условия. 

Метеорологичните прогнози днес са лесно достъпни за всички. Проучете какво ще бъде времето в района, към който се отправяте. Запомнете - времето в планината търпи изключително резки промени. Не поемайте излишни рискове и не подценявайте природата.

4. Екипировка. 

В планината времето е променливо. Топлото и сухо начало на деня може да завърши с дъжд, вятър и студ. За да се насладите изцяло на приключението, преди преход е важно да направите правилен подбор на екипировка. А тайната тук е в баланса. Не може да вземете всичко – разполагате с една раница, която през цялото време ще си носите сами. Запознайте се с правилото за трипластово обличане. С негова помощ ще можете да добавяте или сваляте слой дрехи при понижаване или повишаване на температурата. 
- Долен предпазващ слой - Среден междинен слой - Горен защитен слой 
Запомнете: вземете под внимание размера на дрехата от третия слой – тя трябва да е достатъчно широка, за да се чувствате комфортно с дрехите от другите два слоя.

5. Храна.

Помнете – вашата раница си е вашата раница и ще си я носите само и единствено вие! Храната, която вземете, трябва да не е прекалено тежка, да не заема много място, да бъде калорична и разбира се - силна и полезна. Ядки, черен шоколад, сушени плодове, протеинови барчета. Термос с кафе или чай ще е от полза, но винаги трябва да имате достатъчно количество питейна вода.

6. Задължителни принадлежности в раницата. 

• Аптечка - лекарства от първа необходимост, превързочни материали, кръвоспиращи препарати, риванол, репелент против насекоми, препарат за след ухапване от насекоми;
• Слънцезащитен крем за тяло и лице с висок фактор;
• Слънчеви очила със защита от ултравиолетови лъчи и поляризация;
• Фенерче или челник с резервни батерии;
• Резервен пълен комплект дрехи;
• Зареден телефон и допълнителна батерия (Power bank), карта и GPS.

7. Предупредете вашите близки къде точно възнамерявате да отидете и кога планирате да се върнете. По време на похода избягвайте да се отделяте от групата. 

Движете се заедно през цялото време. Любувайте се на природата и се наслаждавайте на почивка си в планината. Ако всичко е планирано добре, то преходът ще протече спокойно и безопасно.

8. Пазете природата чиста.

Планината ви е допуснала до себе си, а вие сте нейни гости. Не оставяйте следи след себе си. Събирайте всички отпадъци и ги изхвърлете на подходящо за целта място.