Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Вълкът в човешкия свят

Германският бранд за туристическа екипировка Jack Wolfskin приема като своя мисия да насърчи хората да прекарват повече време навън заедно с приятелите и семейството си. Брандът цели да повиши осведомеността относно дивата природа и вече насочи фокуса към вълците. Вдъхновени от примера на марката, ние от SPORT DEPOT ти предлагаме да обърнем поглед към хищника с помощта на експертите доц. д-р Диана Златанова и Светла Тодорова от „Наука за природата“.

Символ

Вълкът е символът на гората, както лъвът - на саваната. Той поддържа екосистемите здрави. Като хищник той контролира броя на копитните животни. Свръхпопулациите на копитните намаляват броя и разнообразието на растенията, а това се отразява и върху други видове животни, зависещи от тях. През 70-те години на 20 век поради намалелия брой на вълците в Централна Стара планина в резултат от използване на отрови броят на благородните елени и сърните се увеличава толкова много, че почти е била унищожена голяма част от дървесната растителност. Освен това и самите благородни елени и сърни започват да страдат от множество заразни и паразитни заболявания заради близостта си поради огромния си брой.

„Лошият” герой 

Хранейки се със слаби и болни животни, вълкът поддържа популациите на копитните животни здрави и силни, но това го прави пряк конкурент на ловците. И за да стане ситуацията още по-сложна, през студените, сурови зими или там, където човекът е намалил броя на дивите копитни, вълкът прибягва до по-леснодостъпна храна - домашните животни. Това става още една причина за лошата му слава.

Неизвестно

В миналото, в края на 19-и век, са убивани над 1000 вълка годишно. През 20-и век този брой е около 500 вълка годишно, въпреки че в някои години са убивани по над 1000. През 70-те години на 20-и век популацията достига рекордно ниска численост - само около 100 индивида. Изплащани са и премии за отстрел за вълка като “вреден дивеч”. През 1985 г. вълкът е включен в Червената книга на България. Това се отразява положително и броят на вълците постепенно се увеличава, но това не спира активното им преследване и убиване. Незаконното използване на отровни примамки е пагубно както за вълка, така и за други бозайници и хищни птици. Днес вълкът е включен като ловен вид в Закона за лова и опазване на дивеча, но точното състояние на популацията му не е известно.

Стопляне на отношенията

Смекчаването на конфликта човек - вълк е от ключово значение за опазването на вида. На помощ идва и най-добрият приятел на човека, пряк потомък на вълка - кучето. Каракачанските овчарки са пазителите на мира. Те пазят стадата от излишни конфликти. Поддържането на местообитанията на вълка в добро състояние ще осигури нужните за вида условия - наличие на храна и спокойни места за раждане и отглеждане на малките.

Виж още за вълците в нашата статия „Вълците отблизо“

Наслади се на всеки момент сред природата с подходящата екипировка, заложи на обувки облекла и аксесоари Jack Wolfskin


Снимките са предоставени от Биологически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, катедра “Зоология и антропология”. Заснети са чрез фотокапани.