Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

С фокус върху иновациите и комфорта: LOWA дебютира при обувките за планинско бягане

Германският бранд за туристически обувки LOWA празнува своя 100-годишен юбилей през 2023-а. Радвайки се на растеж в сегментите, в които вече се е утвърдила, марката се впуска смело и в нови начинания. Брандът представя на пазара обувки за планинско бягане, като три модела вече са готови да тръгнат по пътеките сред природата.

Управляващият директор на LOWA Александър Николай е доволен от постиженията на бранда и смята, че марката е добре подготвена за бъдещето благодарение на високото качество и дизайна на своите обувки за туризъм и активности на открито. LOWA предприема следващата стъпка от инициативата на Николай, а именно: на обувки LOWA да се довери и общността от бегачи, които предизвикват себе си по неравни терени сред природата.

„Вече постигнахме много добър напредък при многофункционалните обувки за спорт на открито - категорията All Terrain Sport и модел като INNOX“, казва Николай и обяснява, че следващата логична стъпка е разработването на обувки, които са още по-леки и бързи. Управляващият директор на LOWA, който е и страстен бегач, вярва, че новите модели ще се превърнат в голям хит. „Наистина вярваме, че можем да предложим изключителен продукт в сегмента за планинско бягане“, заявява той. 

Сега LOWA отваря вратата, която ще я отведе към най-бързо развиващите се пазари при спортовете на открито. Трите модела обувки за планинско бягане, представени от LOWA, ще се сблъскат със силна конкуренция в този сегмент.

Дебют при обувките за планинско бягане

FORTUX, AMPLUX и CITUX със сигурност ще оживят пътеките, криволичещи в китни местности и през планини в различни точки на света. Това лято те излизат на пазара в САЩ и Европа. Ако и ти си страстен бегач, любител на природата и почитател на LOWA вече можеш да намериш моделите в магазин SPORT DEPOT MEGA STORE и онлайн на sportdepot.bg.

LOWA може да използва категорията си обувки за планинско бягане, за да завърши своята линия за активности на открито и да представи продукти, които почти всеки може да използва“, каза Питър Сакс, генерален мениджър на LOWA Boots LLC USA (подразделението на LOWA в САЩ).

Обувките на бранда са предназначени както за заредените с адреналин любители на приключенията и активностите на открито, така и за хората, които търсят в свободното си време отдих и възможност да се разходят и да се порадват на красотата на природата.

Компанията със седалище в Йетцендорф, Германия заявява своята вяра в новите си продукти и самоуверено върви към бъдещето.

100 години опит в производството на обувки 

LOWA не оставя нищо на случайността. Екипът на баварския бранд черпи вдъхновение от 100 години опит в създаването на здрави и висококачествени обувки. Но експертите на марката разполагат с малко знания, които могат да приложат, когато се заемат със задачата да разработят първата линия собствени обувки за планинско бягане. Натрупаната експертиза от мултифункционалните спортни модели със сигурност би могла да послужи като основа по отношение на ключови характеристики.

Дизайнерите начело с ръководителя на отдела за изследвания и разработки в LOWA Юрген Видер решават да започнат от самото начало. Екипът рестартира, така да се каже, начина си на мислене, за да даде път на креативни идеи за нови материали и дизайнерски концепции. Резултатът са иновации, вложени още в първите модели обувки за планинско бягане.

Екипът на LOWA е особено горд от новия тип междинна подметка, използвана в моделите CITUX и AMPLUX. И в двата модела EVA материали с различна здравина са комбинирани с подсилена с карбон плоча, изработена на основата на найлона. Обувките печелят от лекотата и качествата за отскок на карбона, но разработчиците добавят до 20% карбон. В резултат на това моделите не са прекалено твърди и могат да се използват от всички бегачи, не само от професионалистите.

„Искаме да навлезем на пазара с обувки за планинско бягане, които отговарят на всички нужди“, казва Видер, който в кариерата си е ръководил разработването на обувки за бягане за марки като Asics и adidas.

Моделите за планинско бягане на германската марка се различават един от друг. LOWA разработва три модела за жени и мъже, които са проектирани по различен начин и имат различен калъп. „Това ни позволява да покрием основните нужди на бегача, който иска да бяга на други места, различни от павирани повърхности или твърди горски пътеки“, каза Видер, обяснявайки мотивите зад моделите.

Друг фокус в работата на екипа е разработването на нова външна подметка, оборудвана с грайфери, което е съществен аспект в обувките за планинско бягане. И двете характеристики са фундаментално важни, за да осигурят на бегачите необходимата опора и стабилност, когато бягат по неравен и понякога хлъзгав терен.

При проектирането на обувките там, където повечето производители намаляват теглото, LOWA възприема противоположния подход. Външната подметка и на трите модела обувки за планинско бягане покрива изцяло леглото за крака. Експертите са изправени пред доста голямо предизвикателство, тъй като външната подметка е най-тежкият компонент в обувките. Именно тук LOWA използва знанията, придобити при категорията на многофункционалните обувки за спорт на открито.

„Ние използваме своята каучукова смес в моделите за планинско бягане и направихме много експерименти с нея“, каза Видер. „Успяхме да се възползваме от богатия опит в сегмента на обувките за спорт на открито. Можехме да градим върху перфектна основа и пътят не беше особено дълъг“, казва Видер. На практика така LOWA отговаря с конкурентно решение на тенденцията, при която производителите предприемат стъпки за намаляване теглото на обувките за планинско бягане. CITUX, състезателният модел на LOWA, тежи само 250 грама.

„Тенденцията към все по-леки и по-леки обувки не е безкрайна“, каза Юрген Видер, обяснявайки подхода на LOWA. „Даваме на бегачите повече сцепление. В резултат на това продуктите ще издържат по-дълго. Това със сигурност е правилният подход в днешни времена“, допълва той. Някои други иновации и технологии на компанията са предназначени да осигурят допълнителна подкрепа и защита при бягане.

REPTEX подобрява стабилността на обувките. Това е форма на PU пяна, която се шприцова върху еднослойна мрежа. Защитният ръб, създаден в този процес, и предпазителят при петата осигуряват допълнителна защита в горната част. Целта е също така да се удължи животът на обувките за планинско бягане на LOWA. В процеса на производство се насърчава и подход за пестене на ресурси.

Около три години отнема работата по моделите FORTUX, AMPLUX и CITUX. През този период са изминати общо 3000 километра и денивелация от 105 000 метра. Всяка стъпка в развитието, която предприема LOWA - от първите прототипи до готовите обувки, е подкрепена от екип, ръководен от алпийския професионалист Саймън Гитл от Южен Тирол и експерти от Техническия университет в Мюнхен. Сътрудничеството с външни експерти предоставя ценна обратна връзка при разработването на обувките. Всички експерти са впечатлени от два аспекта на моделите: прилягането и сцеплението на обувките, отбелязват от LOWA.

Моделът CITUX са предназначен за състезания и е най-лекият в категорията на LOWA. Ключовите характеристики, които отличават обувките, са насочени към скоростта и ускоряването. Моделът е с иновативната подметка, разработена от LOWA с грайфери с дълбочина 4.5 мм. Сред другите отличителни черти са горната част от здрав, висококачествен материал, плочата на основата на найлона, подсилена с 20% карбон и удобна междинна подметка. 

AMPLUX са обувки за тренировки на къси до средни дистанции по пътеките сред природата, като при тях LOWA намира оптималното съчетание на комфорт, омекотяване и сцепление. И тези обувки разполагат с комфортна горна част и междинна подметка, предлагаща омекотяване, която е обособена при петата и пръстите. Други характеристики на обувките са плоча на основата на найлона, подсилена с 15% карбон, както и осигуряваща сцепление подметка, като дълбочината на грайферите е 4.5 мм. 

FORTUX са обувки за онези, които покоряват дълги дистанции в планинското бягане и се нуждаят от комфортни обувки, за да се отдадат на това предизвикателство. Подметката на обувките е от каучукова смес, разработена от LOWA, а грайферите са с дълбочина от 4.5 мм. Геометрията на обувката е предназначена да те подкрепи по дългите маршрути, а междинната подметка и отлично прилягащата горна част ще се погрижат за комфорта.