Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Готови ли сте за планинско бягане? Ето някои съвети

Където можем да ходим пеша, там можем и да бягаме. Ако вече сте навлезли в градското бягане и бягането в парка, усещате, че не ви е достатъчно и чувствате, че можете и повече, то е време да се отправите към следващото си предизвикателство – бягане в планината, през пресечен терен. Чист въздух, живописни пътеки и спиращи дъха гледки – всичко това е прекрасно, но е задължително да се запознаете с основните особености и правила за планинското бягане.

1. Подберете разумно маршрута си

В планината от значение е не толкова разстоянието, колкото времето, което ще ви е нужно за него. Имайте предвид, че е нормално темпото, което поддържате при градското бягане и бягането в парка, да бъде различно при планинското ви бягане. Започнете с умерено-равнинни терени, като постепенно включвате къси изкачвания, които след време да започнете да редувате.

2. Правила за бягане в планината

Помислете за спътник в планинските си бягания. В планината не е добра идея да сте съвсем сами, а бягането не прави изключения. Намерете си партньор със сходни възможности или ако е по-напреднал, с готовност да влезе във вашето темпо. В планината има правила, които важат за всички, без изключения – в това число и за бегачите. Основно и много важно правило - хората, които се движат надолу по тесен участък, са с предимство, обратно на закона за движението по пътищата. Бъдете любезни и поздравявайте всички, с които се разминавате. Ако изпреварвате по-бавните туристи, които се движат във вашата посока, го правете много внимателно, без да застрашавате сигурността им.

3. Подгответе тялото си

Тренировката, която ви предстои, е доста по-интензивна и натоварваща от градското бягане. Отделете задължително време за разтягане и загряване на мускулатурата, ако досега сте пропускали тази част. Съобразявайте се с възможностите на тялото си и не се надценявайте. Поставяйте си постижими цели, бъдете последователни и ще се насладите на успехи без травми и инциденти.

4. Екипировката е част от добрата подготовка за планината 

Правилните обувки за бегача са като автомобилните гуми за шофьора. Обувките за планинско бягане се различават от тези, които са предназначени за асфалта в градско бягане и алеите в парка. Тяхната подметката е със силно изразени грайфери за по-добро сцепление. Обувките за планинско бягане са тесни при глезена и са по-широки в предната си част - при пръстите. Облеклото трябва да бъде леко и технологично. Препоръчваме използването на три или два слоя горно облекло, което лесно да може да се разкопчае и съблече. Бягайте с дълъг клин, а ако все пак предпочитате – по-къси шорти, или използвайте високи калци или чорапи - това ще ви спести неприятни одрасквания.

5. Храна и вода

Подсигурете си малко, но достатъчно количество вода – такова, че да не ви пречи по време на бягане. Винаги имайте под ръка малко висококалорични и енергийни блокчета. Тук е мястото да помислите за малка, удобна и лека раничка, в която да сложите всичко най-необходимо – телефон с заредена батерия, храна, ключове и др.

6. Напред и нагоре! 

Бягането в планината постепенно ще ви увлече. Ако напредвате последователно и разумно, съвсем скоро ще придобиете по-добра физическа форма и по-голяма издръжливост в съчетание с енергийно балансиран дух – резултат от общуването с планината и природата.


Вижте нашите предложения за обувки за планинско бягане, като някои модели adidas и Reebok се предлагат и в други цветови комбинации, освен показаната.