Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Трислойното обличане: Как да изберем основния слой дрехи?

Ако искате да се направите подходящ избор на облекло за излет или активности на открито, спазвайки правилото за обличане на слоеве, то първият (основният) слой – термобельото, е основата на тази система. Нека се фокусираме върху него. При избора се съобразите с активността и времето навън, за да ви е максимално комфортно.

Материята има значение: Свойството за отвеждане на влагата от кожата на повърхността на дрехата е от решаващо значение за основния слой дрехи или термобельото независимо дали избирате дрехи от синтетична материя или от естествен материал като мериносовата вълна.

Решение, което тежи: друг аспект при избора е теглото на дрехата – дали да е лека, средно тежка или по-тежка и плътна за повече топлина.

Прилягането: Термобельото е в директен контакт с кожата ви, за да изпълни своята функция, така че прилягането е от значение и е добре дрехата да приляга плътно, без, разбира се, да е тясна.

Дрехите, създадени за основния слой, както казахме, трябва да отвеждат влагата и да допринасят за комфорта, като ви оставят сухи. Ако се колебаете при избора на материя, то нека ви разкажем накратко за техните основни характеристики.

Синтетични материи

Един от най-използваните материи за термобельо е полиестерът, но можете да видите термобельо и от найлон, полипропилен и комбинация от материали. Дрехите със спандекс могат се характеризират и с еластичност, като прилепват по-плътно, без да „притискат“ тялото. 

Отвеждане на влагата: Синтетичните материали са отличници по отношение на отвеждането на влагата. 

Устойчивост на износване: Тук трябва да кажем, че нищо не е вечно, но ако търсите най-трайната опция – заложете на синтетиката. Разбира се, всичко опира и до експлоатацията и добрата грижа за дрехите според инструкциите на производителя. 

Задържане на миризми: При някои синтетични материи се добавя покритие, което възпрепятства натрупването на бактериите, причиняващи миризми. Но ако ви чака неколкодневно приключение и ограничени опции по отношение на хигиената – бъдете толерантни по отношение на тази характеристика.

Мериносова вълна

Не, не си мислете, че става дума за боцкаща вълнена материя. Мериносовата вълна естествен материал, мека е и с тънки влакна, което я прави комфортна за носене. При производството на дрехите мериносовата вълна може да се комбинира със спандекс например, за да се повиши еластичността и издръжливостта ѝ.

Отвеждане на влагата: Вълната отвежда влагата от кожата и не позволява да ви е студено. Тя запазва свойствата си дори когато се намокри. Освен това, при високи температури охлажда, което я прави подходяща и за дрехи за лятото. Недостатък е, че по-трудно съхне, когато се намокри. 

Устойчивост на износване: Ако сте заложили на термобельо от мериносова вълна, то при правилна грижа и експлоатация и ако го носите под другите слоеве, ще бъдете заедно в приключенията дълго време. Но имайте предвид, че ако сложите раница директно върху дрехата например, триенето износва плата. А може да изберете дреха, която комбинира вълна и синтетика. 

Задържане на миризми: Вълната се характеризира с висока устойчивост на бактериите, отговорни за миризмите, така че в продължение на дни можете да не се притеснявате от това.

Коприна

Мекотата на коприната я прави подходяща за термобельо, предназначено за активности с ниска степен на натоварване в преходни сезони като есента и пролетта. 

Отвеждане на влагата: Коприната има способността да отвежда влагата, но не в степента, в която синтетиката и мериносовата вълна. И все пак, ако не извършвате интензивни дейности, а сте тръгнали на лека разходка или на концерт на открито през есента и пролетта, би трябвало да се чувствате комфортно. Някои производители добавят допълнително покритие на копривеното термобельо за подобряване на свойството за отвеждане на влагата. 

И още: Коприната е лек вариант за термобельо и е удобна като основен слой под другите, но не се отличава с такава издръжливост като другите видове материи. И тук ще подчертаем, че подходящата грижа и експлоатация на дрехата са от значение за това колко дълго тя ще е с вас. 

Задържане на миризми: Коприната не е устойчива на задържането на миризми.

Теглото на термобельото 

Това не е фактор от решаващо значение за избора, но ако по принцип сте човекът в групата, на когото все му е студено, то разбира се, заложете на по-плътното и съответно по-тежко термобельо, и обратно - ако все ви е топло, то спрете се на по-лекото. Но това е само условно разделение, предвид че преди всичко това зависи и интензивността на физическата ви активност и времето. 

А и помнете, че основната функция на термобельото е да отвежда влагата от тялото, а не да задържа топлината – тази роля е отредена преди всичко на средния, изолиращ слой от облеклото ви.

Прилягането

За да може да отвежда ефективно потта от тялото, термобельото трябва да приляга плътно по него, без разбира се, да ви стяга. Затова при избора внимавайте именно за това и пробвайте, за да бъдете сигурни.

Когато става дума за основен слой в облеклото през летните месеци, някои хора предпочитат той да не е плътно по-тялото, а да е „по-свободен“, като идеята им е, че така ще се радват на допълнителна циркулация на въздуха. 

Но всъщност така се губи от ефективността на материята за отвеждането на потта. Освен това при част от термобельото, предназначено за по-топло време, технологията на материята включва потта да се отвежда на по-голяма повърхност от дрехата, за да се повиши охлаждането. 

Каквито и активности на открито да планирате за следващите месеци, термобельото е практичен избор за комфорт навън в късната есен и зимните дни. В SPORT DEPOT ще намерите богат избор от термобельо от синтетични материи и мериносова вълна от утвърдени марки.