Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Рециклираният полиестер и какво трябва да знаем за него?

Всички знаем ползите от повторното използване на материали и ефекта от това върху околната среда – рециклираните материали означават оползотворяване на вече добити и използвани такива от индустрията, като по този начин се редуцират отпадъците, а освен това се намалява нуждата от добив на нови суровини.

Може да сте видели различни сметки и твърдения колко пластмасови бутилки, които не са свършили на сметището, в морето или океана, са претворени в нов продукт. Те са били рециклирани и са се превърнали в суровина - рециклиран полиестер.

Пластмасата в тези бутилки е форма на полиестер и се нарича полиетилен терефталат (polyethylene terephthalate – PET). Това е полимер, който може да бъде разтопен и преработен в полиестерни влакна.

Този „възроден“ полиестер има същите характеристики като другия и може да бъде използван за създаване на тъкани и изолационни материали за редица продукти в текстилната промишленост – якета и спални чували със синтетична изолация, полари и пуловери, шапки, ръкавици, чорапи, термобельо и други. Повечето брандове оповестяват какъв е делът на рециклирания полиестер в състава на съответния продукт.

Поради свойствата на найлона е по-предизвикателно той да бъде рециклиран, а и няма така подходяща суровина, както са пластмасовите бутилки за полиестера. Но напоследък рециклираният найлон се превърна в добра алтернатива при някои видове тъкани, а за производството му се използват текстилни отпадъци и рибарски мрежи.

Много малко количество от естествени материали като памука, вълната и пуха се рециклират, а някои компании търсят начин как да ги внедрят в състава на продуктите си, така че да намалят влиянието върху природата. 

А рециклираната хартия се ползва от различни брандове при производството на етикети и опаковки.

Използването на рециклирани материали и в частност на рециклиран полиестер води до намаляване на пластмасовите отпадъци и вредите, които те нанасят на околната среда. А това е добавена стойност за тези продукти, в чийто състав той влиза, тъй като не отстъпва по качества на полиестера. В продукти, предлагани от SPORT DEPOT e вложен рецклиран полиестер ,и в техните характеристики можете да видите какъв е неговият дял.