Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Колко бърз може да e плувецът Кейлъб Дресел в непозволения LZR Racer на SPEEDO?

Плувецът шампион Кейлъб Дресел ще облече известния, непозволен костюм Speedo 2008 Fastskin LZR Racer следващия месец в опит да преплува 50 метра за по-малко от 20 секунди. Феноменалният плувец ще участва в атрактивното предизвикателство на Speedo, с което се отбелязват 20 години на серията Fastskin, съобщават от компанията.

снимка: Майк Люис

Двукратният олимпийски шампион понастоящем е световен рекордьор на 50 метра свободен стил, като на финала на Световната лига по плуване в Будапеща през ноември постигна 20,16 секунди, подобрявайки собственото си постижение. На финалите на турнира в унгарската столица Дресел стана и първият прувец, преплувал 100 метра бътърфлай в малък басейн под 50 секунди, като рекордът му е 47,78 секунди. 

На 9 декември Дресел ще облече 2008 Fastskin LZR Racer на спонсора си Speedo, за да отпразнуват заедно годишнината. Откакто звездата публикува тийзър снимка за събитието в социалните мрежи феновете спекулират дали той ще е първият плувец, преплувал 50-метровата дистанция под 20 секунди. 

От 2010 година така наречените „бързи бански“, които не са направени от текстил, са забранени за плувни състезания от ФИНА, след като се поставят десетки рекорди през 2008 и 2009 година. На Олимпиадата в Пекин 94% от златните медалисти са облечени в Speedo Fastskin LZR Racer, който прегръща тялото до 70 пъти по-плътно от другите костюми, отбелязва брандът.

Плувайки в одобрени бански костюми, Дресел вече е подобрил времето от Пекин 2008 и световния рекорд на 50 метра, постигнат с Fastskin LZR Racer. Сега, за да направят експеримент и да отбележат подобаващо юбилея, Дресел и Speedo си сътрудничат, за да проучат какво би станало ако днес спортистите имат право да носят костюма. 

След влизането им в басейните през 2019 година, най-новите бански на Speedo – Pure Valor and Pure Intent, са носени в 63% от случаите, когато са подобрени рекорди. Самият Дресел по-рано този месец счупи рекорда на 100 метра съчетано, преплувайки ги за под 50 секунди. 

24-годишният шампион и рекордьор споделя, че е развълнуван и очаква с нетърпение предизвикателството следващия месец. Той признава, че е въодушевен да облече костюма. Дресел не е сигурен какво да очаква, но е уверен, че ще даде всичко от себе си. Твърде млад по времето, когато LZR Racer предизвика шум, Дресел чувства, че е част от него сега. „Speedo винаги е бил лидер в своята сфера и съм горд да си партнирам с бранд, който непрекъснато разширява границите на иновациите", казва плувецът. 

Роб Хикинг, бранд директор в Speedo, напомня, че времето, в което LZR Racer е бил в басейна, е било изключително плодотворно, и е известно като ерата на „супер костюма“, визирайки поставените тогава рекорди. 


„Всички сме виждали плувците да стават по-силни и по-бързи във водата и само се спекулира какво може да се постигне, ако технологичният напредък не бъде ограничен. Наистина сме развълнувани да разберем какво е възможно“, казва той. И допълва, че в трудна година за плувците по целия свят от Speedo се надяват със своя експеримент да създадат „вдъхновение, когато хората започнат да се връщат обратно в басейна“. 

Speedo ще публикува кадри от опитите на Дресел - общо три, като фокусът ще е върху втория, в специално видео, което ще бъде публикувано на 10 декември.