Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Как да се подготвим за пътешествие, защо не и околосветско?

Представяме съвети за избор на екипировка за пътуване от Цвете и Петер от блога Lillagreen.com
Пътешествениците Цвете и Петер/снимка: LillaGreen.com

Кой ли не е правил планове да се отправи на път към далечни земи – да преброди планински пътеки, да отправи взор към необятните ширини на океана или да се изкачи на върха на древна пирамида или вулкан. И докато едни се приспиват вечер с мечтите по далечни пътешествия, други смело ги осъществяват. 

Да се пътешества не е толкова сложно, колкото изглежда, и за да помогнем на всички, които все още размишляват, даваме думата на една млада жена, която вече е натрупала завиден опит в пътуванията, за които заедно със съпруга си споделят в блога LillaGreen.at, а в LillaGreen в YouTube представят и видео разказите от пътешествията си.

Цвете със съпруга си пред вулкана Акатенанго, Гватемала/снимка: LillaGreen.com

„Със съпруга ми Петер сме пристрастени пътешественици и дигитални номади. На 30.12.2019 г. напуснахме Европа, тръгнахме на околосветско пътешествие и светът стана наш дом. Оттогава пътуваме постоянно, живеем на различни места и имаме възможността да се запознаем с най-различни хора, култури и природни чудеса“, припомня си Цвете от блога за пътешествия LillaGreen.com

Тя се фокусира върху подготовката на екипировката - чанти и раници, без които пътешествието не би било възможно. „През 2021 и 2022 обиколихме главно държави от Югоизточна и Източна Азия, както и в Южна Европа, което направи избора на екипировка сравнително лесен, тъй като ни бяха необходими главно неща за високи температури“, обяснява Цвете.

Цвете в Тикал, Гватемала/снимка: LillaGreen.com

„2022 година беше доста различна, защото пътувахме из планински дестинации с изключително променлив климат и температури, които варираха от 0°С при изкачването на Вулкан Котопакси в Еквадор, до 45° в джунглата на Тикал в Гватемала“, допълва тя. 

Подготовката за екипировка преди тази фаза на околосветското пътешествие била доста сериозна и изключително важна, за да могат да посетят всички желани дестинации в Централна и Южна Америка, както и Югоизточна и Южна Азия. 

През март 2022 година лятят от Виена към Гватемала, където изкачват активни вулкани и правят трекинги из джунглата на маите. След това се отправят към Мексико, където се гмуркат в тюркоазените води на Бакалар. После летят към Перу и правят невероятно интензивен роудтрип с кола под наем за около 40 дни.

Петер и Цвете в Паракас, Перу/снимка: LillaGreen.com

Пътуването в Перу e много изтощително и претенциозно от гледна точка на климатични условия. Не само разликите в надморските височини, но и постоянните смени на температурите са изключително трудни за телата ни. Там, а след това и в Еквадор, на Цвете и Петер от LillaGreen.com са нужни всички части от екипировката, както за зима, така и за лято. В Перу двамата посещават региони на пустиня, джунгла, планини и градове и по тяхната оценка може би това е и най-трудната държава за избиране на подходяща екипировка. 

Следващата държава е Еквадор – там изживяват най-ниските температури при изкачването на вулкана Котопакси (5897m) на 0°С с виелица и сняг! Еквадор е специален за двамата пътешественици от LillaGreen.com, защото успяват да обиколят няколко от островите Галапагос, които са голяма мечта и на двама им.

Цвете на вулкана Котопакси, Еквадор/снимка: LillaGreen.com

После обиколят и Колумбия, където температурите започват да стават по-стабилни и може би това е и най-лесната държава, от гледна точна на климат (подходяща екипировка) и терен в Южна Америка. 

След това в Индонезия прекарват 3 прекрасни месеца. Посещават за кратко Малайзия, пътуват 2 месеца из остров Шри Ланка, както и 2 седмици из Гоа в Индия.

Петер и Цвете в Мавела, Шри Ланка/снимка: LillaGreen.com

Завършват обиколката отново в Азия (започнахме пътуването от Виетнам), където изборът на екипировка е значително по-лесен от избора на екипировка в Южна Америка благодарение на постоянните високи температури и висока влажност на въздуха. 

Вижте: Цвете и Петер разказват за своите вълнуващи пътешествия

Цвете и Петер в град Кунка, Еквадор/снимка: LillaGreen.com

Екипировката

Като свръхинтензивно пътуващи Цвете и Петер от LilaGreen.at знаят, че може би най-важният елемент по време на едно пътуване са основните чанти и раници. „Често ни питат какъв вид пътуващи сме – бакпакъри или по-скоро не. Отговорът не е лесен, защото както ние, така и основните ни чанти са хибриди“, казва Цвете. 

„Не е тайна, че обичаме комфорта и функционалността във всеки един аспект от нашето ежедневие. Изборът на основна чанта, като част от нашата пълна екипировка, бе може би един от най-трудните. Спряхме се на възможно най-добрия вариант, който е и перфектният микс от раница и чанта на колелца“, допълва тя.

Цвете и Петер избират чантите-хибрид от Osprey/снимка: LillaGreen.com

Основният багаж на Цвете тежи между 14 кг и 17 кг, на Петер – между 17 кг и 19 кг и от опит знаят, че в повечето случаи теренът позволява използването на чанта с колелца. Но понякога се намират в по-диви терени (кал, пясък, камъни и т.н.), за които раницата е най-подходящият вариант за основен багаж. Именно затова се спрат на чантите хибрид от Osprey с комфорта на куфар и лекотата на раница, защото съчетават най-доброто от двата свята – удобството на куфар с гъвкавостта на раница. „Според нас Osprey предлага най-добрите раници на колела, които са най-подходящи за нашия стил на пътуване! Моят модел е Osprey Fairview 60l, на Петер е Osprey Sojourn 80l и дори след 3 години на всякакви климатични и теренни трудности, са все още в изрядно състояние“, казва Цвете.

Цвете и Петер с любимите си раници Osprey Wheeled Backpacks/снимка: LillaGreen.com

Още три ежедневни раници съпътстват Цвете и Петер от LillaGreen.com където и да отидат – нейната любима раница на Fjallraven KÅNKEN No. 2, която е раницата им за всеки ден. Втората ежедневна раница е тази на Петер – Osprey Transporter Roll, която е изработена от водоустойчив 400D найлон и е подходяща за всякакви климатични условия (в нея носят техниката – камери, дрон, т.н.). И последната ежедневна раница е малка, сгъваема и изключително лека раница на Osprey, която използват главно за пазаруване и кратки разходки.

Цвете с Fjallraven Kånken No. 2 в Паракас, Перу/снимка LillaGreen.com

Самото опаковане на багажа е също от голямо значение, защото, ако човек се научи да опакова правилно, ще си спести много от обема на всичко, което се намира в основните чанти. За опаковането на различните елементи от багажа, двамата използват Packing Cubes, които помагат обемът на багажа да бъде значително редуциран, а пък и по такъв начин всичко е доста добре подредено и организирано, защото всичко си има определено място. Благодарение именно на Packing Cubes, опаковат за 10 минути целия багаж.

Петер в Сигирия, Шри Ланка с раницата Osprey Transporter Roll/снимка: LillaGreen.com

„За самата екипировка мога да напиша цял роман, въпреки че имаме много малко материални неща, които обикалят с нас света. При едно кратко пътуване, обикновено посещаваш една климатична зона, което прави избора на екипировка елементарен. В нашия случай ни се налага да имаме екипировка както за летни, така и за зимни условия. В багажа ни ще намерите дрехи, подходящи за температури между 0°С и 45°С, като главно гледаме да пътуваме из страни и региони, в които температурите са над 20°, защото зимната екипировка не е преобладаващата в нашия багаж“, казва Цвете от LillaGreen.at.

Петер с adidas Terrex с GORE-TEX на вулкан Пакая, Гватемала/снимка: LillaGreen.com

Може би най-важното от екипировката за всяко пътуване са подходящите обувки за различни терени. Тъй като Цвете и Петер често обикалят по планините, и двамата се спират на най-лекия и удобен вариант на планински обувки според тях – adidas Terrex с GORE-TEX мембрана, която позволява планински преходи на влажен и сух терен. Ежедневните им обувки са adidas Run – леки, дишащи и комфортни, подходящи най-вече за градски условия. Допълнителни видове обувки са джапанки, сандали и акваобувки за плуване.

Цвете и Петер се чувстват страхотно с adidas Run в Канди, Шри Ланка/снимка: LillaGreen.com

За моментите, в които пътуват из дестинации с по-ниски температури (вятър, дъжд и дори сняг), изборът на якета е изключително важен. Цвате и Петер винаги залагат на „layering system“ – обличане на пластове. Най-горният пласт (hardshell) според тях трябва да е с най-високо качество. И двамата са се спрели на якета с 3-слойна, водоустойчива, ветроустойчива и дишаща система. Якето на Петер е модел Odin на Helly Hansen, изработено с материя с Helly Tech® PROFESSIONAL конструкция, което я прави водоустойчива, ветроустойчива и дишаща. 

Под първия слой, който e hardshell, и двамата носят якета, които е добре да са изработени от мека материя с дишаща технология, която да задържа телесната топлина за комфорт. Този слой е изключително важен, когато температурите са ниски, защото първият слой от hardshell не топли, а служи главно за спиране на дъжд и вятър. На Петер изолационното яке е модел Eagle Peak на Jack Wolfskin, а на Цвете - модел Powder Lite на Columbia.

Цвете с Columbia Powder Lite при посрещане на изгрева от вулкана Келимуту, Индонезия/снимка: LillaGreen.com

В зависимост от температурите, под якето, служещо за изолация, идват следващите слоеве - полар и термобельо, като любимите на двата приключенци са от марката The North Face. За път Цвете и Петер от LillaGreen.at предпочитат панталони с ципове при коленете (Zipp-Off trousers), които позволяват крачолите да се свалят при топло време. Техните са на марките The North Face и Fjallraven.

Екипировката е особено важна на места, където температурата пада до нулата: Петер, вулкана Акатенанго, Гватемала/снимка: LillaGreen.com

Тропическите дестинации с температури над 25°С са много по-лесни и приятни от гледна точка на екипировка, тъй като най-важните критерии за подобни дрехи е те да са от изключително леки и дишащи материали, които да съхнат бързо след пране. Повечето от тениските, късите панталони и потниците на двамата пътешественици са с марка adidas. За дестинациите с плажове двамата имат различни видове бански, както и Longsleeves (горнище с дълъг ръкав) и клинове за плуване, които са подходящи за шнорхел и гмуркане, любимите им брандове са Roxy и Quiksilver. Друг важен артикул за плажа са техните микрофибърни кърпи Brille, които са леки и съхнещи много бързо.

Цвете в Тайланд/снимка: LillaGreen.com

„Със сигурност сте забелязали, без значение дали става въпрос за раници, дрехи или обувки, за нас е важно всичко да е от високо качество, функционално, леко и с малък обем! 

Качеството в нашия случай стои винаги пред количеството, защото имаме малко, но всичко, което притежаваме, го използваме дълготрайно и през цялото време в нашето в ежедневие. По време на път няма нищо по-лошо от това да не можеш да разчиташ на екипировката си…, а и не е вярно, че винаги можеш да си купиш всичко на път“, казва Цвете. 

Цвете и Петер от LillaGreen.at споделят, че са малко дестинациите, които предлагат леснодостъпна екипировка на нормални цени и затова съветват всички пътуващи да наблегнат при подготовката на избор и набавяне на подходяща екипировка преди самото пътуване, за да не изгубят скъпоценното си време в търсене на продукти, вместо в разучаване на новата дестинация.

Цвете със съпруга си пред вулкана Акатенанго, Гватемала/снимка: LillaGreen.com

Цвете и Петер са смели и вдъхновяващи, ето защо SPORT DEPOT ги подкрепя в осъществяването на техните мечтани пътувания. Ако и ти имаш планове за кратки или по-дълги пътешествия, подходящата екипировка можеш да намериш в магазини SPORT DEPOT и онлайн на sportdepot.bg, а Цвете и Петер можеш да следиш в техните канали: 

Блог: LillaGreen.com
Facebook: www.facebook.com/lillagreen.at
Instagram: www;.instagram.com/lillagreen  
YouTube: www.youtube.com/lillagreen  

Материалът е подготвен в сътрудничество с 360mag.bg