Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Експертите от "Фондация Наука за природата“: да сбъднеш мечтата си чрез каузата за опазване на природата

Екипът търси помощта на доброволци за инициативата „СъЖИВИ чешма“ в следващите месеци

Те са експерти еколози и зоолози, посветили се на опазването на околната среда и това да повишат осведомеността на хората за деликатността на екосистемите и значението на тяхнта защита. Те са късметлии, които чрез работата си успяват да сбъднат своите детски мечти. И щастливци, за които работата не е просто “проект”, а възможност да мечтаят, да учат, да търсят най-съвременните методи и подходи, чрез които да бъдат успешни в опазването на дивия свят. Те са екипът на "Фондация Наука за природата“.

Младите и амбициозни хора от организацията признават, че колкото и да вярват, че науката е стълб, около който се гради всичко, което правят, са научили и един друг важен урок в чрез своите инициативи: работата с хората и деликатните връзки в човешките взаимоотношения са също толкова важни и мистериозни, колкото тези в екосистемите. 

„Да се намери подход към всеки, да се създаде дискусия, да се изслушваме, да се уважава мнението и усилията на отсрещния, успешно да се представи на всяко дете, на всеки родител какво е природата и защо трябва да я разбираме, познаваме и опазваме… Е, това са дълбини, в които смело се опитваме да плуваме“, казват те.

Основател на "Фондация Наука за природата” е екологът и wildlife фотограф Рашид. Колегите му казват, че когато Рашид вярва в дадена кауза, може да вдъхнови всеки да бъде част от нея. Детайлното познаване на връзките в екосистемите и взаимодействието им с човешката дейност е от съществено значение за формирането на посоката, в която да се осъществяват дейностите, свързани с тяхното опазване. Детската любов на Рашид към дърветата прераства в нещо по-голямо: мисия да съхрани естествените екосистеми.

Светла е зоологът в екипа, който винаги успява да види голямата картина. Да се работи за опазване на биоразнообразието без въвличането на местните общности е немислимо за нея. Именно заради това Светла успява еднакво добре да балансира както в теренната работа, така и в дискусиите и срещите с различни заинтересовани страни,смята екипът.

Като еколог и пазител на горите пък, когато Виолета говори за гори и дървета, очите ѝ горят. Освен, че обича да приключенства из високите планини и мистериозните гори, тя се грижи и за градските дървета, обследвайки здравословно им състояние. Нейната експертиза помага на хората да вземат най-доброто решение относно дърветата в градска среда.

Образователен експерт, страстен бегач и вдъхновител, Стефан е целеустремен както в маратоните, така и в мисията да вдъхновява малки и големи да познават и опазват природата. Често излиза от зоната си на комфорт, включвайки се в разнообразни консервационни дейности, като поставяне на къщички за прилепи. Стефан успява да превърне всяка възможност да се научи нещо ново в истинско приключение.

Каузата на тези млади и амбициозни хора – „Живи чешми“, е насочена към възстановяването на стари чешми в търсене на баланса между човека и природата и давайки възможност на хората да вдъхнат живот и да дадат глътка свежест на всеки ентусиаст, решил да опознава родната природа. Хората, които се включват, могат да облагородят свои любими места и да допринесат за биоразнообразието в района. Стартът е даден през 2018 година, до момента са възстановени десетки чешми, а от "Наука за природата" се надяват с помощта на доброволци в инициативата "СъЖИВИ чешма" да продължат и тази година. 

В чешмите екипът на "Фондация Наука за природата" вижда символика, оазиси на биоразнообразието и неразделна част от българската култура и традиции. 

„Глътката студена вода е истински дар за човека след часове ходене или бягане. За животинските стада в планината, чешмите са не по-малко важни, също както и за дивите животни. Насекомите, птиците, дребните и едри бозайници намират чешмите, за да утолят жаждата, а пълните с вода корита и малките блата, които се образуват около тях, стават дом на редки и изумителни земноводни. Чешмите не са просто съоръжения, често те са спасение за последното останало присъствие в махалите на отдалечени села. Те са паметта за един вече отминал живот и надеждата, че къс от човешката душа остава сред нас“ казват от фондацията.

От 2018 г. екипът на „Наука за природата“, възстановява чешми в лошо състояние из цялата страна, чешми, които са обезводнени, затлачени или разрушени, които не носят вече чиста и свежа вода. Фокусът е към тези чешми, които се намират в покрайнините на населените места и из дивите пътеки. До момента са възстановили 45 чешми на важни за биологичното разнообразие места както в планински райони като Източни Родопи, Пирин, Стара планина, така и из Дунавската равнина.

СъЖИВИ чешма 

„Да вдъхнеш живот на една чешма е дълга и често тежка задача. Започва се от най-важното – да се осигури свободен, близко до естествения, поток на водата, от притока до разлива. Подсигуряването на целогодишен приток на вода (особено през горещите летни месеци), често е най-трудната задача. От извора до разлива, Фондация “Наука за природата” разчиства затлачването с избуяла растителност, отпадъци и отломки в коритото и дава свободен път на водата да се върне обратно в земята, като междувременно е напоила някоя жадна душа. Възстановяват на срутените стени, корита и фасади, за да укрепят живота за още поколения истории. И не на последно място, за да вдъхнат живот на чешма – разказват и запаметяват нейната история“, казват еколозите.

Именно поради факта, че отделят много внимание, за да съхранят всяка една от чешмите в най-автентичния ѝ вид, имат нужда от още хора, с които да успеят да възстановят още 60 чешми през тази година! “Живи чешми” е кауза за тях, защото вярват, че водата не е просто ценен ресурс, тя е живот. Живот има там, където чешмите свободно текат, затова и тазгодишната си кампания са нарекли “СъЖиви чешма”. Можеш да се включиш в кампанията им “СъЖиви чешма” по следните начини: 
● стани доброволец в кампанията;
● обедини усилия заедно с роднини, приятели или познати и почистете намерена от техния екип чешма, която има нужда от възстановяване;
● или почистете чешма, която е важна за вас.

Която и възможност да избереш, те ще са до вас! В следващите месеци, всяка седмица ще почистват избрани „чешми в нужда“. Тази информация ще споделят по комуникационните им канали и ще правят мисии в TimeHeroes минимум 7 дни преди всяко почистване. Всеки може да се включи като пътува с тях или със свое превозно средство, или с автобус/влак (зависи от локацията) до избраните чешми. Фондацията ще осигури нужните материали, а ако имаш лопата, мотика можеш да я вземеш с теб. 

Ако искате да „СъЖИВИте“ някоя от другите избрани чешми, без да чакате, свържете се с "Фондация Наука за природата“, за да ви обяснят какво е нужно да се направи по нея. Ще ви свържат и със собственика на чешмата. От „Наука за природата“, имат отговорността предварително да уточнят детайлите със собственика относно нужните действия. Материали тип лопата, мотика, кирка, ръкавици, чували за отпадъци трябва да са ви подръка. Ако решите да почистите или възстановите избрана от вас чешма, те ще ви съдействат с конкретни насоки какво може да направите спрямо състоянието на чешмата. Ако искате можете да се свържете с "Фондация Наука за природата", а координати виж ТУК.

Да излезеш след природата, да ѝ позволиш да те очарова и да се насладиш на красотата ѝ е приятен начин да прекараш свободното време със семейството и приятелите, носи ти отмора и ти дава възможност да избягаш от рутината на ежедневието. Но всички ние имаме ангажимент към природата – да я пазим чиста и да се грижим за нея.

SPORT DEPOT подкрепя усилията на „Фондация Наука за природата“ за опазване на околната среда чрез проектите, които изпълнява. Екипът на организацията получи технологична и комфортна екипировка Jack Wolfskin, с която да продължи все така мотивирано да осъществява инициативите си.

Германският бранд Jack Wolfskin влага иновации, висококачествени материали и модерни дизайнерски решения в своите обувки, облекла и аксесоари за туризъм и ежедневието, като целта е да осигури на жадните за приключения любители на природната красота и градските пейзажи удобството, от което се нуждаят, за да покоряват непознати и любими маршрути.