Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

adidas и Parley for the Oceans: как се създават обувки от изхвърлени пластмасови бутилки

Пластмасовите отпадъци са проблем, пренебрегван твърде дълго и е време за обръщане на тенденцията. В adidas променят играта с иновации. През 2015 г. брандът представя първата обувка за бягане, изработена от рециклирани пластмасови отпадъци, като това е началото на партньорство с организацията Parley for the Oceans. Чрез сътрудничеството им се събират пластмасови отпадъци от плажовете и крайбрежните зони, преди да стигнат до океана, и им се дава нов живот като продукт на adidasxParley. За спортния бранд първата обувка – плод на партньорството, е повратна точка и символизира промяната не само за adidas, но и за модната индустрия като цяло.

КАКВО Е PARLEY FOR THE OCEANS?

Parley for the Oceans е екологична организация и глобална мрежа за сътрудничество, основана от Кирил Гуч през 2012 г. Тя вижда океана като най-важната екосистема на планетата и се изправя срещу заплахи за него с креативност и иновации. 

Организацията е отдадена на повишаване на осведомеността за красотата и крехкостта на океаните. От Parley for the Oceans призовават художници, музиканти, актьори, режисьори, модни дизайнери, журналисти, архитекти, изобретатели и учени да бъдат лидери на промяната и да предоставят алтернативи.

СЪТРУДНИЧЕСТВОТО НА ADIDAS И PARLEY

Партньорството на adidas и Parley for the Oceans стартира през 2015 г. и е обявено на конференция в централата на ООН, където представят новаторска концепция за обувки, резултат от сътрудничеството. Създаването на първа обувка крие дълга история.

След извличането на стара рибарска мрежа от водата трансформцията ѝ в материал за обувки навреме за ковференцията се превръща в мисия. Рибарската мрежа е почистена на ръка, изсушена и подготвена и след това изпратена до доставчици на текстил, за да бъде превърната във влакна за горната част на прототипа Ultraboost. Завършеният прототип е представен на конференцията като първи по рода си за индустрията. Подкрепен е и с обещание за големи, смели стъпки заедно с Parley for the Oceans за намаляване на пластмасовите отпадъци.

Прототипът от 2015 година

Оттогава партньорството с екоорганизацията стимулира иновациите в индустрията, създавайки световно движение за спасяване на океаните чрез силата на спорта, подчертават от adidas. През последните пет години брандът непрекъснато намалява използването на нерециклиран полиестер за продуктите си и до края на 2020 г. повече от половината от целия полиестер, използван в артикулите, е рециклиран. А целта на adidas e до 2024 година да не използва никакъв нерециклиран полиестер.

Primeblue е висококачествен материал за текстилни спортни артикули. Това е рециклиран полиестер, създаден с Parley Ocean Plastic. До края на 2020 г. са произведени повече от 30 милиона чифта обувки с Parley Ocean Plastic.