Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Зимното изкачване на К2: да направиш невъзможното възможно

ПОСЛЕДНОТО ГОЛЯМО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО В АЛПИНИЗМА - ПРЕОДОЛЯНО

На 16 януари 2021 година в 17.00 часа местно време алпинистът Нирмал Пурджа, и неговият екип стават първите, изкачили през зимата втория по височина връх в света K2 (8611 м). Това постижение бе смятано от мнозина за немислимо, за подвиг в алпинизма. Нирмал Пурджа покорява върха с раници на марката Osprey, чието рекламно лице е. 

снимки: OspreyNimsdai Purja

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО 

След като за шест месеца и шест дни превзема 14-те върха с височина над 8000 метра, Нирмал Пурджа, известен още като Нимсдай или Нимс, продължава да твори история, бидейки част от първата експедиция, покорила K2 през зимата. 

Известен като „свирепата планина“, К2 е последният осемхилядник, на чийто връх досега не бе стъпвал човешки крак по това време на годината. Това се считаше за невъзможно от мнозина. През зимата K2 e наистина опасно място с ураганни ветрове и температури, падащи под минус 65 градуса, както и изключително ниско барометрично налягане, което означава още по-малко кислород. 

„Какво пътуване. Със смирение съобщавам, че покорихме великолепния К2 при екстремни зимни условия. Поставихме си за цел да направим невъзможното възможно и за нас е чест да споделим този момент не само с непалската общност от алпинисти, но и с целия свят. 

Майката Природа винаги има какво повече да каже. Стоейки на върха, наблюдавайки силата на нейните изключителни възможности, сме горди да сме част от историята на човечеството и да покажем, че със сътрудничество, работа в екип и позитивно отношение могат да се достигнат границите на това, което смятаме за възможно. 

Благодарим на хората по целия свят за подкрепата, която запали плам в сърцата, за да осъществим целта си.“

Нирмал Пурджа 
снимка: Nimsdai Purja

OSPREY ЕКИПИРОВКАТА НА НИРМАЛ

ЕТАП 1 ОТ ПОКОРЯВАНЕТО НА К2

Освен да тества новите раници на Osprey в рамките на своята K2 експедиция, Нирмал носеше багажа и оборудването си в чанти и куфари от серията TRANSPORTER на марката.

снимки: Nimsdai Purja

серията TRANSPORTER

Отличаващи се с качествена изработка, от издръжливи, водоустойчиви материали, куфари и скове от серията TRANSPORTER на Osprey придружават известния алпинист в пътуването от дома му във Великобритания до Пакистан.

ЕТАП 2 ОТ ПОКОРЯВАНЕТО НА K2: ДО БАЗОВИЯ ЛАГЕР

Преходът от Асколе до базовия лагер е известен с това, че е един от най-впечатляващите, предлагайки неповторими гледки към най-високите върхове в света. На Коледа Нирмал и неговият екип пристигат в базовия лагер на 5150 метра. Тракайки със зъби при смразяващите отрицателни температури, те се изкачват плавно, наслаждавайки се на зимния преход.

NIMSDAI 90 НА OSPREY: СПЕЦИАЛНО СЪЗДАДЕНА 

За зимното изкачване на Нирмал в свирепата планина Osprey го екипира с единствена по рода си раница, която носи неговото име - Nimsdai 90. Тази раница е специално създадена за зимната експедиция до К2.

ЕТАП 3 ОТ ПОКОРЯВАНЕТО НА К2: ОТ БАЗОВИЯ ЛАГЕР ДО ВЪРХА 

На 16 януари Нирмал и неговият екип стъпват на върха. Водени от общата цел да достигнат K2 безопасно, Нирмал и Мингма шерпа се обединяват с алпинисти от други две експедиции. Изкачването от базовия лагер до върха изисква търпение и много усилия. Времето е свирепо - с ураганни ветрове и сняг, което принуждава алпинистите да изчакат в базовия лагер, докато се отвори прозорец за покоряване на върха.

НОВИЯТ TALON PRO

За последния етап от зимното изкачване на K2 Нирмал използва новия и най-иновативен вариант на мъжката раница Talon – Talon Pro. Проектиран за носене при екстремни метеорологични условия, Talon Pro е изработен от леки и изключително издръжливи материи, с формован панел на гърба, за да предостави изключителна стабилност и комфорт. Раницата ще бъде пусната в сайта на марката за Европа през март.