Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Зимните обувки: топ модели за планина в SPORT DEPOT

Всеки преход в планината започва с усмивка, но дали ще я запазим до края, зависи колко щастливи ще се чувстват краката ни след изминатия път. SPORT DEPOT представя богато разнообразие от модели от най-добрите зимни обувки на световноизвестни производители с традиции в спортната и туристическа екипировка. Моделите са подходящи за различни цели – от разходки в града, през преходи от ниската планина до високите алпийски терени.

Какво стои в основата при избора на зимни обувки?

Ако сме избрали правилно своите обувки за планина, ще си гарантираме приятно изживяване, независимо дали катерим високопланински, скалисти и заледени терени, или просто се разхождаме по сравнително равни горски пътеки. Подходящите за условията обувки ще ни спестят наранявания и ще гарантират комфорт на краката ни. За да направите правилен избор, е важно да си отговорите на няколко въпроса: кога ще ги носите – през лятото, зимата или трисезонно, и къде ще ги носите – в ниската планина или искате са изкачвате високопланински терени? Тогава може да пристъпите към своя избор, а най-важните неща, за които да следите, са: комфорт, издръжливост, стабилност, тегло, топлина и водоустойчивост.

МАТЕРИАЛИТЕ

Горна част на обувката

Това е частта, която обвива ходилото ви и материалът, от който е направена, реално определя колко водоустойчива, дишаща, издръжлива и лека ще бъде тя.

Естествена кожа: най-издръжлива и устойчива на износване, водонепромокаема. 

Поради това обаче обувката е най-тежка, най-малко дишаща и най-малко гъвкава. Набук или велур:тази кожа е по-мека и по-гъвкава от естествената, но също е и по-малко издръжлива и по-малко водонепромокаема. Освен това велурът трудно съхне. 

Изкуствена кожа (синтетика):изкуствената материя може да бъде полиестер, найлон или полиуретан в различна дебелина и плътност. Като цяло, синтетиката е по-лека, по-дишаща, по-гъвкава, по-евтина и съхне много по-бързо от естествената кожа, но в сравнение с нея е по-малко трайна и по-малко водонепромокаема.

Водоустойчиви дишащи мембрани: кожата и някои синтетични материи имат отлична водонепромокаемост. Някои обувки използват популярните водоустойчиви дишащи технологии като Gore-Tex или eVent, но някои марки използват собствени технологии.

Бомбе: подсилената гумена „капачка“ или „бомбе“ на върха на пръстите – предпазва краката от случайни удари в камъни, корени, дънери. Странично гумено покритие (rand): обикновено по-техничните високопрофилни планински обувки имат подсилено гумено уплътнение по дължината на цялата обувка за още по-голяма защита, при особено скалисти терени. 

Зашит (вграден) език: вграденият език е зашит от двете си страни към горната част на обувката, за да се предотврати навлизането на мръсотия, чакъл и вода. 

Междинен слой на подметката (Midsole): той осигурява омекотяване, служи като буфер между крака и шока при удар със земята. Най-често срещаните материали за междинен слой на подметката са EVA (етилен винил ацетат) и полиуретан (PU). 

EVA: е малко по-плътна, по-лека и по-евтина. Междинните слоеве могат да са с различна плътност на EVA, за да осигурят по-твърда опора, когато е необходимо. 

Полиуретан: обикновено е по-твърда и по-издръжлива, използва се по-често при високопрофилните планински обувки. Вътрешна, средна, част на подметката (Internal Support): Средната част на подметката е с дебелина 3–5 мм и добавя твърдост на междинния слой. Някои покриват цялата дължина на междинния слой на подметката, други са само до половината. 

Подметка: обикновено почти всички подметки за планински обувки са изработени от гума. При някои е добавен карбон, за да повиши твърдостта им. Особеното е, че твърдите подметки увеличават стабилността ви. Колкото са по-дебели и по-изпънали са грайферите, толкова по-добро сцепление ще имате със земята, особено ако е заледена и/или мокра.

Често подметките са изработени от специален каучук от марката Vibram. Какви са неговите предимства? Устойчивост на износване, устойчивост на влага и температурни промени; отлична гъвкавост, позволяваща на обувката да повтаря естествените движения на краката; противоплъзгащ каучук, с много добра адхезия (прилепване) към повърхностите. Подсилена задна част на подметката: подсилената част в зоната на петата намалява шансовете ви за плъзгане по време на стръмни спускания. Водоустойчивост или водонепроницаемост 

Водоустойчивост – това е функцията на материала да устоява до определена степен на налягането на водата. Най-често може да се срещне с термините waterproof и waterresistant. 

Гортекс Водонепромокаемост (водонепроницаемост): способността на материала да не пропусне вода или влага. Най-често става въпрос за материала на горната част на обувката, който е оборудван с водонепроницаема мембрана. Една от тези мембрани е GORE-TEX и тя има свои вариации: Extended Comfort – вид, който не разполага с термоизолация, подходящ е за топло време; Performence Comfort – задържа минимално топлината и при интензивни движения; Insulated Comfort – мембрана, комбинирана с изолационен слой, който задържа топлината, дори при малко движение.

Правилният избор на обувка

За да сте най-прецизни при избора си, отидете да пробвате обувката на място. Най-добрия съвет, който можем да ви дадем е да пробвате няколко различни модели и размери планински обувки. Опитайте да пресъздадете поне част от условията, при които ще използвате обувките. Носете любимите си чорапи за планина, когато пробвате трекинг обувки. След като ви запознахме с особеностите в характеристиките на планинските обувки за различни условия и терени, е време да ви представим разнообразието, предлагано от магазини SPORT DEPOT. 

LOWA Обувки ALPINE EVO GTX

Освен че изпъкват със своята уникална визия, мъжките високопланински обувки ALPINE EVO GTX са високо функционални. Те са отличен избор както за най-трудните алпийски терени и изкачвания, така и за по-леки високопланински преходи. Благодарение на подметката VIBRAM® ALP TRAC® NUMEN с алпийски профил със самопочистващ се грайфер и „Climbing Zone“ на пръстите за прецизно стъпване, вие ще имате оптимална подвижност на алпийския терен. С GORE-TEX® мембраната краката ви със сигурност ще бъдат защитени, тъй като тя не позволява проникването на вода и същевременно им позволява да дишат. Тази технология осигурява перфектно усещане, независимо и от най-тежките метеорологични условия.

Обувките са снабдени и с Close To The Ground технология, която осигурява по-ниска платформа и така по-добро усещане на настилката и допълнително увеличена стабилност и безопасност. LOWA FlexFit осигурява по-лесно движение на глезена с вградените „FlexZone“ и гъвкава „LaceLoop“ система. Иначе казано вашият глезен ще бъде обгърнат от подсилена омекотена материя, която имате възможност да пристегнете според индивидуалните си предпочитания. Така стигаме и до 2-Zone-Lacing системата, която се състои от две независими зони с връзки – едната в предната част, а другата в горната част на обувката (с кукички) – така имате възможност за още по-прецизно индивидуално регулиране и по-комфортно усещане. Изключително важният момент с езика на обувката е решен с помощта на LOWA X-система – така той стои правилно както вертикално, така и хоризонтално, и предотвратява приплъзване и появата на мазоли. Най-сериозен акцент обаче са Lowa Reptex елементите, инжектирани в горния материал на обувките, който ги предпазва от повреждане от остри предмети като камъни и скали. В сравнение с гумата, този материал намалява общото тегло и повишава ефективността в планината. Съставът на обувката е велур и синтетика, а теглото за размер 42 е 1520 г. /чифт

КЪМ МОДЕЛА

LOWA Обувки TIBET GTX

Тази изключително здрава висок клас трекинг обувка се е доказала многократно на едни от най-трудните преходи по целия свят, на безброй многодневни алпийски експедиции. Подходяща е и за преминаване на виа ферати. 

През цялото време имате отлично сцепление, благодарение на Vibram® Masai подметката със самопочистващи се грайфери за алпинизъм и подсилената „Climbing Zone“ на пръстите. Устойчивостта и издръжливостта на обувката се гарантират от гумен борд и допълнително подсилена пета. 

Обувката предлага комфорт на изключително ниво, осигурен от Gore-Tex® Duratherm мембрана, която не пропуска вода и същевременно позволява на крака да диша. Така ще имате перфектно усещане дори и в най-лошите климатични условия. В допълнение система Climate Control се грижи за регулацията на температурата в обувката.

И тук системата LOWA FlexFit (вградена „FlexZone“ и гъвкава „LaceLoop“) осигурява по-лесно движение на глезена и комфорт, глезенът е обвит в мека обшивка. Цялостното удобство на крака в обувката са подсигурени от две независими зони с връзки в предната част и в горната част на обувката, с които регулирате идеално връзването и пристягането. X-връзка пък се грижи за правилното и удобно разположение на езика и не позволява приплъзване и поява на мазоли. 

Състав: горна част – висококачествен, водонепропусклив набук в комбинация с Gore-tex Duratherm мембрана; подметка – LOWA Masai. Тегло за размер 42 – 1820 г. /чифт

КЪМ МОДЕЛА

Scarpa Обувки Ribelle Lite Hd 

Това са леки туристически обувки, подходящи за бърз и лек туризъм, алпинизъм, преминаване на виа ферати и предизвикателни преходи. Обувката се предлага в дамски и мъжки модел. Професионалистите в планината ще оценят лекотата на този модел, високата му степен на сцепление и изключителния комфорт за ежедневна употреба. Той разполага с иновативната система Dynamic Tech Roll за максимално съчетание между комфорт и ефективност, и здрава външна подметка Vibram Mont. Устойчивостта върху всеки терен идва от Precision Tech Roll подметка, създадена от SCARPA, която в комбинация с гумената Vibram® Mont създават лека, омекотяваща и техническа подметка.

Горната част на обувката е изработена от микрофибър и техническа водоустойчива материя HDry® мембрана, която поддържа краката сухи и свежи. Едновременно с това 37.5® технология поддържа идеалната температура нa тялото от 37,5°, като създава оптимални микроклимат и влажност. Незаменимото усещане за удобство се дължи на Sock-Fit XT конструкция, която обгръща стъпалото като чорап. Допълнителен комфорт и стабилност идват от анатомично оформена Pro Fiber Roll стелка от полипропилен. PU елементи от външната страна на стъпалото дават лекота, а гумен материал при пръстите и от вътрешната страна на стъпалото осигуряват защита. 

Стабилността на крака в обувката се гарантира от двузонна система от връзки, която осигурява бързо и сигурно стягане. Обувките са съвместими с полуавтоматични котки, което ги прави отличен избор и в заснежени участъци. Тегло на дамския модел размер 40,2 е 1230 г. / чифт.

КЪМ МОДЕЛА

LA SPORTIVA Обувки Aequilibrium ST GTX

Устойчивостта и адаптивността към твърди скални повърхности идва, благодарение на Vibram® SpringLug Tech подметка с Impact Brake System – специален грайфер, даващ допълнителна стабилност при изкачване и слизане. За стабилност може да разчитате и на Climbing zone в предната част на подметката. Здравината и издръжливостта на Aequilibrium ST GTX са несъмнени, поради факта и че горната част е изработена от HoneyComb Guard™ материя с тънък TPU слой за защита от абразия. Тази материя осигурява и за лекотата на обувката.

Към всички удобства е редно да добавим и сигурната защита от влага, благодарение на Gore-Tex® мембраната – кракът остава защитен от вода и същевременно може да диша. Gusseted tongue: езикът е свързан с горната част, като предпазва от навлизане на кал и мръсотия в обувката. Междинната подметка е съвместима с полуавтоматични котки в случай на лед или сняг. Тегло за мъжка обувка размер 42 – 1260 г. /чифт.

КЪМ МОДЕЛА

DACHSTEIN Обувки SERLES GTX

Трисезонни трекинг обувки, създадени от майсторите на обувки за планинарство и трекинг – Dachstein. Serles GTX са разработени специално за активни хора, които не се страхуват от трудни терени, съчетаващи скали, сняг и лед. Моделът притежава водоустойчива GORE-TEX® мембрана за сухи крака и изключително стабилна подметка Vibram Mulaz Evo. Обувките Serles GTX са изключително здрави, но в същото време леки и удобни. С тях може успешно да преодолеете разнообразни алпийски маршрути. Съвместим е с полуавтоматични котки.

Материята, от която са изработени, включва горен слой от много лек и устойчив на износване материал, специално разработен за интензивни спортове във високата планина. Около глезена еластично уплътнение предпазва от проникване на сняг и камъчета. Връзките започват от зоната на пръстите и може да ги настроите спрямо индивидуалните извивки на ходилото. Така ходилата ви ще са стабилни и максимално защитени на трудни участъци, скали, стръмни траверси. Плътен термополиуретанов борд предпазва пръстите ви от нараняване. Независимо, че дизайнът на Serles GTX предполага по-голяма твърдост, отвътре те притежават ЕVA междинна подметка, която абсорбира вибрациите и осигурява мекота. Подходящи са за трисезонна употреба, включително във високата планина. С по-дебел чорап този модел може да ползвате и през зимата в България. Тегло за размер 30 – 1080 г./чифт.

КЪМ МОДЕЛА

LA SPORTIVA Обувки Trango Trk Leather GTX

Визията Trango и технологията La Sportiva се съчетават за комфорт, защита и безопасност в планината. Trango TRK Leather е висококачествена технологична трекинг обувка, чиито дизайн и технологии са заимствани от серията Trango, идеална за преходи извън пътеките, разходки в гората и екскурзии с тежки раници. Този модел се отличава от другите трекинг обувки, благодарение на иновативната водоустойчива кожа Idro-Perwanger, специално обработена водоустойчива и дишаща кожа, поддържаща теглото и обема си в норма. Мембраната GORE-TEX® Performance Comfort гарантира дишаемост и водоустойчивост.

Системата 3D Flex осигурява защита и опора на глезена, както и движение и гъвкавост във всички посоки, без да губи стабилност на стръмни терени. Системата за връзване позволява перфектно регулиране на обемите според анатомията на крака. Подметката Vibram със зона за катерене при пръстите, заедно с PU междинна подметка с EVA, гарантират омекотяване при стъпване на терена и осигуряват отлично сцепление. Всичко това прави обувката идеална за виа ферати.

КЪМ МОДЕЛА

LA SPORTIVA Обувки Karakorum HC Gtx

Karakorum Evo Gtx са високопланински кожени обувки. Те са здрави, издръжливи, идеални за класически алпинизъм и по-взискателен туризъм, където може да се наложи използването на котки. В горната част обувката има три куки за връзките за още по-добра защита на глезена и стабилност на крака. Здравата горна част е изработена от 2,8 mm водоотблъскващ и дишащ велур Idro-Perwanger Leather. Мембраната Gore-Tex® допълнително гарантира, че обувката е водоустойчива и дишаща.

Подметката Vibram и специалният грайфер на петата Impact Brake System осигуряват абсорбиране на вибрациите при удар и устойчивост както при изкачване, така и при спускане. В допълнение PU междинната подметка с EVA осигурява мекота и комфорт при стъпване. Петата е съвместима с котки. Тегло: 1960 г. за чифт при размер 42.

КЪМ МОДЕЛА

LOWA Обувки LADY LIGHT GTX

Когато жените се отправят на по-дълги преходи, удобните обувки са абсолютен приоритет. И точно това предлага тази технична и приятна за носене дамска трекинг обувка Lowa Lady Light Gtx. Тя е проектирана с оглед на всички специални нужди на женското стъпало. Тази достатъчно гъвкава трекинг обувка от набук ви печели с впечатляващата си лекота и висока степен на комфорт. Изключително ограничените шевове в предната част на стъпалото предпазват от протриване. Системата X-Lacing позволява регулиране пристягането на връзките и държи езика без приплъзване, и по този начин се грижи за идеално индивидуално прилягане на обувката, с равномерно разпределен натиск.

Външната подметка LOWA Trac Lite предлага най-доброто сцепление и добро преминаване на различни повърхности на и извън пътека. Двуслойна PU междинна подметка съчетава висока стабилност с ефективно омекотяване. В същото време водоустойчивата, дишаща подплата Gore-Tex® осигурява управление на температурата и вентилацията при практически всякакви метеорологични условия. Medium Shank е твърда стелка, която осигурява стабилност по време на дълги преходи с лек товар. Гумена подметка Vibram® Trac® Lite II осигурява отлично сцепление на всякакви терени. Тегло: 1070 г./чифт (размер 38). 

КЪМ МОДЕЛА

Ако все още не притежавате добри зимни обувки, или пък имате нужда от нови, разгледайте актуалните предложения на SPORT DEPOT на тяхната интернет страница, както и на място в техните магазини.

Източник: 360mag.bg