Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Wolftrial: Jack Wolfskin по стъпките на вълците

Германската марка за технологични облекла и обувки Jack Wolfskin мотивира хората да прекарват повече време на открито и да се чувстват у дома независимо от времето дали сред природата, или в града. Като част от тези усилия брандът развива и идеята за екотуризъм и сред инициативите, които предприема, е Wolftrial. И ако проектът звучи интересно, то неговата история не само е любопитна, но по интригуващ начин пресича пътищата на вълците в румънските Карпати, един учен, посветил кариерата и живота си на тези хищници, и бранда.

През 1988 година написано на ръка писмо с молба за висококачествена екипировка до Jack Wolfskin дава старта на едно приключение и води до първата среща между изследователя на вълци Кристоф Промбергер и Jack Wolfskin. То поставя началото и на една изключителна връзка. Не минава много време преди брандът за любители на природата "да почука на вратата" на учения.

Кристоф и магията на вълците 

Кристоф Промбергер е очарован от тези властелини на горите още от детството си. След като прочита книжка за вълците, той е пленен от тези спиращи дъха животни. През 1990 г. прекарва една година в уединена колиба в слабо населената територия Юкон в Северна Канада, изследвайки местната популация вълци, за да завърши своята дисертация. „Бях беден студент, нямах пари, но се нуждаех от добро оборудване“, казва той.

Като находчив млад човек, без необходимите средства Промбергер стига до идеята да се свърже с Jack Wolfskin и да помоли за подкрепа. А във времето без интернет и електронна поща това се случва с размяна на писма. В резултат на кореспонденцията младият учен се сдобил с необходимото за вълнуващото си приключение. 

Оборудван с подходящата раница, спален чувал и функционално облекло, той се отдал на научната си работа, без да предполага какво го очаква, когато се завърне в Германия.

Винаги има и втора среща в живота 

През 1991 г., по същото време, когато Промбергер се завръща в родината, Jack Wolfskin стартира инициатива за подпомагане опазването на вълците. По случайност екипът на Jack Wolfskin се свърза с Wildbiologische Gesellschaft München e.V. (WGM) - организация, ангажирана с опазването на дивата природа, оглавявана тогава от преподавателя по биология на Промбергер. Без колебание той вербува своя бивш студент да участва в спираща дъха мисия в Румъния.

„Бях се върнал току-що от Канада и още на следващия ден професорът се свърза с мен с новината, че Jack Wolfskin ни предлага подкрепа за опазването на вълците“, спомня си Промбергер. 

С финансиране от бранда WGM организира първата международна конференция за състоянието и опазването на популацията от вълци. Гости от цяла Европа вземат участие в конференцията.

„Присъстваше биолог от Румъния, който показа прекрасни снимки и каза, че около 3000 вълци живеят в родината му. Знаех, че искам да отида там", спомня си Промбергер. Така започва следващият етап от историята на Промбергер малко след завръщането му в Германия. 

Към Румъния 

През лятото на 1992 г. той лети за първи път до румънския град Брашов и от пръв поглед се влюбва в безкрайните простори, тихите гори и мистериозните села в района. 

„Първо си помислих, че ще остана четири години, ще завърша дисертацията си и след това ще отида някъде другаде. Вече минаха 26 години, а аз все още съм тук", споделя ученият и допълва, че именно това е искал.

Да спасиш девствените гори

Промбергер се мести в Румъния и там среща съпругата си Барбара. В началото на 90-те той и негов колега създават известния проект за защита на хищниците в румънските Карпати - Carpathian Large Carnivore Project (CLCP). Когато завършват проекта през 2003 г., са реализирали много от целите си.

След години усилия за проекта, отглеждането на две деца и създаването на фермата за коне Equus Silvania в Трансилвания е време за нещо ново. 

През този период се наблюдава обезлесяване в планинските райони на Румъния в резултат на дърводобива. 

Семейство Промбергер осъзнава, че трябва да направи нещо.

Основаването на Carpathia 

За да спрат сечта, да допринесат за дългосрочното опазване на гори и да защитят биологичното разнообразие, съпризите Промбергер заедно с други природозащитници създават проекта за опазване на Карпатите Foundation Conservation Carpathia (FCC) през 2009 г. Сред тях е и Манфред Хел, председател на борда на Jack Wolfskin от 1994 до 2011 г.

„Не сме и мечтали, че това е възможно. Започнахме само двамата, а сега фондацията има почти 100 членове“, казва Промбергер, подчертавайки удивителния напредък, постигнат през последните десет години. 

Фондацията допринася за запазването и възстановяването на естествената екосистема на Карпатите чрез придобиване, защита и управление на гори и пасища и екотуризъм.

„Първо трябва да разработим този бизнес модел, така че местните млади хора да видят жизнеспособността му и възможността да се издържат от туризъм и да могат да разчитат на този поминък в бъдеще“, обяснява основателят на фондацията.

По пътеката на вълците

Преди около година фондацията започва да развива идеята за екотуризъм в Карпатите. Експерти от туристическа агенция създават Wolftrail в сътрудничество с Jack Wolfskin. Целта е да се повиши информираността за карпатските гори и Фондацията за опазване на Карпатите и да се насърчи интереса сред румънците към опазването на уникалното местообитание. Екипът на Jack Wolfskin планира да продължи да подкрепя ангажимента и усилията на Кристоф Промбергер за опазване на горите и вълците в Карпатите.

Wolftrail е отражение на ангажимента и усилията на Jack Wolfskin за опазване на природата и насърчаване на екотуризма.