Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Устойчива функционалност: вълната, конопът и всички останали завладяват спортната търговия на дребно

Производителност, функционалност и устойчивост: три качества, с които спортистите не желаят да правят компромиси. 

Възобновяемите естествени материали отговарят на тези високи изисквания, което ги прави предпочитани в момента. Пeтeр Краузе, директор „Продуктово развитие и криейтив“ в SPORT 2000 International, е експерт по естествени материали.

Петер Краузе

В интервю, публикувано в блога на компанията, той говори за огромния потенциал на възобновяемите материали за спортната индустрия и дали естествените влакна могат да бъдат достатъчно функционални.

Дишащи, водоустойчиви, здрави и изключително удобни в същото време: много спортисти се фокусират върху представянето и функционалността, когато купуват своето спортно облекло. Но могат ли естествените влакна да отговорят на високите изисквания на съвременното функционално облекло? 

Абсолютно и тук вторичните продукти влизат в действие. Например, отпадъците от лозарството или производството на кафе се трансформират във влакна или покрития, които поддържат телесната топлина и ускоряват отвеждането на влагата от тялото и по този начин го запазва топло и сухо. Една гореща тема в момента е комбинацията целулоза-водорасли с нейния напълно екологичен жизнен цикъл. Водораслите съдържат минерали, микроелементи, желязо, йод, аминокиселини и витамини. Дрехите освобождават тези жизненоважни вещества чрез влагата на кожата, когато се носят, и могат да отприщят своя благоприятен ефект. Продуктите със съдържание на водорасли са особено меки и удобни за носене. Комбинациите целулоза-цинк също придобиват все по-голямa популярност, тъй като са особено хигиенични, издръжливи и екологични и предлагат максимален комфорт. Техните свойства биха могли да бъдат създадени специално за спорт: естествените влакна имат антибактериален ефект, UV защита, щадящи са за кожата и потискат неприятните миризми и са биоразградими.

Кои естествени влакна са особено подходящи за спорт? 

Естествени влакна, които са подходящи за спорт, са тези, които са еластични и имат естествени покрития, които да поддържат атлетичната активност. Други от по-важните свойства са доброто извеждане на влагата, бързото съхнене, водоустойчивост, топлоизолация през зимата, охлаждане през лятото, ефект против миризми и меко усещане. И, разбира се, текстилът трябва да бъде възможно най-еластичен, издръжлив, устойчив на гънки и лесен за поддръжка.

Какъв според Вас е пазарният потенциал на естествените материали в търговията на дребно на спортни стоки? 

Има бързо нарастващо търсене на естествени влакна за основния (base) и средния (mid-layer) слой в oблеклото. Хардшел (hardshell) артикулите, от друга страна, все още имат какво да наваксват. Все пак очаквам нови иновации и в тази сфера. Това, което още не е готово днес, може да бъде на рафтовете утре. Потенциалът е огромен и безкраен – и не само за сектора на облеклото. Очаква се лансирането на новата марка на SPORT2000 WITEBLAZE през летния сезон 2023 г. Подготвяйки се за това, SPORT2000 интензивно са изучавали рециклирани и пестящи ресурси материали и как се обработват те. Тази тема ще бъде доразвита през зима ’23, а през пролет/лято ’24 се очаква напредък по отношение на дела на естествените материали. „Купувайте по-малко, но по-добре“ е мантрата, която перфектно обобщава промяната в мисленето към устойчивост.

Защо един спортен магазин трябва да предлага дрехи от естествени материали? 

Все повече клиенти търсят устойчиво произведени продукти от естествени материали. В крайна сметка спортистите прекарват много време сред природата, така че за тях е особено важно да я опазят. Наблюдава се тенденция, при коята има нарастващ брой потребители, които искат да се оборудват с висококачествени естествени материали, така че техните решения за покупка активно да допринасят за опазването на околната среда. Те искат да консумират разумно и с чиста съвест. Натуралните продукти са най-устойчивата алтернатива – стига произходът да е прозрачен и производството да отговаря на високи екологични стандарти. Суровините се възстановяват, ресурсите се запазват благодарение на иновативните процеси и когато достигнат „края на живота си“, те са биоразградими. 

Какво се счита за истински естествен материал? 

Чистите естествени материали са тези от естествен произход, които не са смесени с други материали: камък, дърво, листа, гъби и т.н. Що се отнася до облеклото, ние наричаме материалите естествени, когато са от възобновяеми суровини като вълна, бамбук, дърво или други растителни влакна, захар или нишесте.

Кои тъкани на естествена основа са особено модерни в момента? 

Мериносовата и нова вълна, както и конопът продължават да бъдат много популярни. Целулозата играе все по-важна роля във функционалното облекло. Това включва модал и вискоза. Това са целулозни изкуствени влакна, тъй като целулозата се получава чрез химичен процес. Важно е влакната да бъдат получени от сертифицирана дървесина в екологично отговорен производствен процес. Само тогава те могат да допринесат за устойчивост. 

Източник: SPORT 2000 INTERNATIONAL