Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Турнир по баскетбол събира средства за благородна кауза

3х3 турнир по баскетбол под наслов "Да приобщим различните" ще се проведе в София на 26 септември, неделя, на Пилоните на НДК. В програмата са включени състезания за младежи до 15 и до 18 години, както и за маже над 18 години, които трябва да регистрират свой отбор, а също и международен турнир по баскетбол за хора с увреждания. 

Проявата е организирана от Баскетболен клуб за хора с увреждания „Левски“ и Българско баскетболно общество с подкрепата на "Програма за развитие на физическото възпитание и спорта в Столична община", Община Триадица и Българска баскетболна федерация.

Събитието има благотворителна кауза – набира средства за закупуването на бус за състезателите на БКХУ „Левски“. Отборите на първите места в турнира ще получат награди, осигурени от верига магазини SPORT DEPOT, която е партньор на събитието.

Началото на турнира е на 26 септември в 10:00 ч. за подрастващите, а от 16:30 ще започнат мачовете за мъже и баскетбол за колички. Отбори могат да се регистрират тук, а всички такси за участие във възрастова група за мъже над 18 години ще подпомогнат каузата за закупуване на специален бус за отбора на БКХУ „Левски“. 

В международния баскетболен турнир ще вземат участие шест отбора в инвалидни колички от Италия, Турция, Босна и Херцеговина, Сърбия. Предвиждат се демонстрации БАСКИН, а всеки е добре дошъл да опита и поиграе с момчетата от отбора на БКХУ „Левски“. 

Който иска ще има възможност да се пробва и в игра и стрелба от състезателна количка за баскетбол. Турнирът „3х3“ има и кауза – набиране на средства за закупуването на специализиран бус за придвижване за състезателите на клуба. До момента са събрани 57 000 лв., а са необходими общо 73 000 лв.,

Баскетболният клуб за хора с увреждания „Левски“ започва своята дейност през 2018 година. Още в първото си участие в държавното първенство по баскетбол на колички отборът става шампион на България. В тима се състезават 8 от националните ни състезатели.  

Баскетболът на колички в България има едва 11-годишна история, но е изпълнена със значими събития и инициативи. В първите години от този период са създадени държавно първенство и национален отбор. През лятото на 2019-а България бе домакин на Европейско първенство по баскетбол на колички, а още при дебюта си страната ни записа победа в шампионата.