Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Топ 10 на нещата, които те правят добър в спорта

от Тихомир Иванов, състезател скок височина

За да бъдеш добър в спорта, безспорно е необходимо да изградиш правилните навици. Организацията в ежедневието има пряка връзка с постигането на резултати в спорта. За мен планирането е от изключително значение: какво ще ям преди тренировка; какво ще правя след това; как ще си набавя необходимата енергия за максимално добро представяне – или накратко, как да прекарам времето си оптимално така, че да вървя в посоката на моята голяма цел? 

Ето кои са моите топ 10 неща, които те правят добър в спорта: 

1. ДИСЦИПЛИНА 

Умението да се концентрираме върху дадена цел и да се доверяваме и вслушваме в мнението и съветите на нашия водач (треньор, учител, шеф или дори ние самите като свой лидер). За да стигнеш до медала, трябва да се отдадеш на спорта заедно с всички саможертви, които той изисква. 

2. ПОСТОЯНСТВО

Ключът към нашата крайна цел – всеки ден да действаме и да правим нещата, които знаем, че ни водят към постигането ѝ. Успехът се крие в малките крачки, които правим всеки ден, за да бъдем по-добри от вчера. 

3. ОРГАНИЗИРАНОСТ

Осъществяването на определена задача или цел за определено време е важно умение, тъй като крайните срокове винаги са налице – за мен това са състезанията, за вас може да е участие в маратон или просто срок, който сами сте си поставили. Да боравиш с времето е изключително важно – все пак при голяма част от спортните дисциплини времето е мерната единица за победа.

4. АДАПТИВНОСТ

Умението да се приспособяваме бързо към всички нови промени и обстоятелства, които ни спохождат; да бъдем гъвкави и адаптивни, без да се тревожим излишно и да се разсейваме, защото по този начин запазваме фокуса и не позволяваме отклонения от крайната цел. 

5. САМООЦЕНКА

Винаги да знаем точно къде се намираме в живота – „нито по-долу, нито по-горе“. Това е умението да осъзнаваме на какво сме способни, както и умението да покажем своя капацитет по най-добрия начин.

6. ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

За мен здравословното хранене представлява консумация на храни от всички групи, които ви карат да се чувствате добре. По този начин подобрявате настроението си и тялото ви става по-здраво. Важно е обаче тези храни да са наистина хранителни, наблегнете главно на непреработените храни – чисти места, риба, сурови ядки и семена, плодове и зеленчуци, пълнозърнести продукти, млечни продукти. 

7. ДОБРИЯТ СЪН

Липсата на сън може сериозно да повлияе на вашето представяне на терена и на вашето здраве. Често сънят се пренебрегва при планирането на тренировъчен режим, а той трябва да се счита за еднакво важен, наравно с храненето и физическата кондиция. Все пак специалистите препоръчват 9-10 часа сън за юноши и 7-9 часа за възрастни хора. Качественият сън е едно от най-важните неща за възстановяване след маратон, разбира се. 

8. ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО

Мускулите имат нужда от време за възстановяване – мускулната маса се увеличава в състояние на покой. Изключително полезно е разтягането след бегова тренировка. Важно по време на възстановяването е отново храненето и добрият сън, както и хидратацията, тъй като по време на бягане има голяма загуба на телесни течности. Добри начини за почивка са също масажите и сауната – топлината отпуска мускулите по естествен начин. 

9. ХИГИЕНА

Спазването на правилата за лична хигиена спортист е неразделна част от здравословния начин на живот и играе много важна роля. Душът след тренировка е задължителен след като изпотяването може да доведе до появата на бактерии, гъбички или инфекции. 

10. ДОБРА ЕКИПИРОВКА

Дрехите и обувките, с които бягаме. Обувките, които избирам, са важен партньор за мен, с който постигам най-доброто, на което съм способен. Не забравяйте, че за да сте здрави, млади и красиви по-дълго време, е необходимо да се откажете от лошите навици. Заложете на спорта, правилното хранене и здравословния сън.