Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Търсите технологични обувки за зимата? Нека ви помогнем

Изборът на зимни обувки е важен, а намирането на най-подходящите е процес, свързан, разбира се, със запознаването с техните характеристики и отговорите на няколко въпроса. В SPORT DEPOT предлагаме технологични обувки, подходящи за зимата, и ако искате да се сдобиете с такива, ще ви помогнем с кратки описания на техните основни отличителни черти. Вземайки предвид тази информация, вероятно ще сте с крачка по-близо до целта още преди да сте започнали търсенето.

Предназначение

Първо помислете дали ще носите обувките за ежедневието или по-скоро с туристическа цел, тъй като сте планирали излети и сте любител на природата, който обича да се докосва до нея макар и за няколко часа. Много модели зимни обувки са подходящи за града, пътувания и леки разходки. Както може да се очаква, те имат по-стилна, подходяща за улиците визия. Обикновено осигуряват нужното сцепление за снежните улици, а изолацията държи краката на топло освен ако не прекарвате твърде много време навън. Почти всички модели са водоустойчиви в достатъчна степен, за да ви предпазят от лек сняг, локви и влага. Но ако тръгвате на по-дълги дистанции в зимен ден и то на по-предизвикателен терен, струва си да се замислите за по-подходящ модел с повече изолация, подметка с по-изразен релеф и други полезни характеристики.

Изолацията 

Подходящите обувки за зимата трябва да имат нужната изолация и това е важна характеристика, с която да се съобразите при избора. Много марки предлагат температурен рейтинг, но следва да имате предвид, че при тези измервания няма стандартизация и можете да ги ползвате, за да сравните моделите от един бранд. Освен това има редица фактори, които влияят на усещането за топлина като нивото на активност, кръвообръщението ви, типа и дебелината на чорапите и дори прилягането на обувките. Все пак интересувайте се от предложените терморейтинги, но оглеждайте внимателно и останалите характеристики. При повечето зимни обувки изолацията е синтетична като Primaloft, Nanuk и други, а плюсът на синтетичната изолация е, че запазва топлината дори когато е влажна и също така съхне бързо. При някои обувки се използва вълната, която също има добри изолиращи свойства, не запарва и не задържа миризми.

Водоустойчивост

Всички зимни обувки предлагат определена степен на водоустойчивост. Част от обувките, подходящи за зимата, имат мембрана, която ги прави устойчиви на вода и паропропускливи, за да отвеждат влагата от потта навън от обувката и да са сухи краката ви. В допълнение освен общата височина на обувката, за водоустойчивостта е важно прилягането, особено на езика. 

Също така за вашия комфорт не бива да допускате навлизането на вода и сняг от горния край на обувката. 

Ако смятате, че зимната ви разходка сред природата може да ви изправи пред такива условия, то е добре или да носите панталони, които да покриват горния край на обувките, или пък гети.

Сцепление 

Зимните обувки и ботуши са създадени с мисъл за сцепление и увереност при вървенето върху сняг и по хлъзгави повърхности, затова можете да сте сигурни, че ще се натъкнете на много различни видове подметки с изразен релеф и грайфери. Подметките са направени от микс от материали, които се отличават от тези за туристическите обувки, като те са по-меки и не се втвърдяват, когато температурите паднат, което ги прави подходящи за сезона. Разбира се, има и специални технологии на подметките като Vibram Arctic Grip, които се представят добре на хлъзгави повърхности. Все пак независимо колко специална и подходяща за такива условия е подметката, най-добре ще се предпазите от подхлъзване и травми, ако сте внимателни и избягвате излишните рискове. Ако пък планирате активности на открито и то при по-студено време, на места, където можете да се натъкнете на лед, може би е добре да помислите и за котки.

Прилягане, размер, тегло

Теглото не е дотолкова важен фактор за зимните обувки, тъй като не се предполага, че ще ги носите при пътуване или ще вървите по много дълги маршрути, но все пак е добре да са по-леки, ако ще ги ползвате за зимен туризъм. 

Ако просто искате обувки за града с характеристиките на туристически, то наистина теглото не е решаващ фактор. Колкото до размера и прилягането, то те винаги имат значение за удобството. Зимните обувки трябва да са достатъчно широки, за да обуете и подходящи чорапи, които може според времето да се окажат и доста плътни и дебели. И тук трябва да съобразите дейността, за която ще ползвате обувките. 

Когато става въпрос за отиване до работа и разходки в града, дори да не пасват точно на крака, прилягането не е толкова важно за представянето. Но ако ще ползвате обувките за туризъм, то моделът трябва да ви приляга добре, за да избегнете дискомфорта.

Височина

По-голямата височина на обувката е в директна връзка с покритието и съответно запазването на краката на топло и сухо. Повечето зимни обувки и боти са достатъчно високи, за да вървите по заснежени пътеки например. 

Съобразете височината с активността, която сте планирали, и собствени ви предпочитания. А най-добрият начин да изберете и прецените дали обувките са подходящи за вас, е като ги премерите.

Визия

Ако има категория екипировка за активности на открито, където стилът има значение, то със сигурност зимните обувки и ботуши са силен претендент. А причината е, че такива обувки малцина ползват за туризъм, мнозина ги избират за ежедневието си. 

И, разбира се, производителите са взели под внимание тази тенденция, предлагайки модели с подходяща за града визия.

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА МЪЖЕТЕ

ЗА ЗИМНИ 
ПРЕХОДИ
ЗА ЛЕКИ ЗИМНИ 
ПРЕХОДИ
ЗА 
АЛПИНИЗЪМ
ЗА 
ГРАДА
ЗА 
ГРАДА

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ДАМИТЕ

ЗА ЗИМНИ
ПРЕХОДИ
ЗА ЛЕКИ ЗИМНИ 
ПРЕХОДИ
ЗА
ГРАДА
ЗА 
ГРАДА
ЗА
ГРАДА