Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Съвети за облеклото на децата през зимата

Когато времето стане студено, вероятно често се колебаете как да облечете децата, за да им е максимално комфортно. За да ви улесним и да направите най-подходящия избор ще ви разкажем накратко за типовете якета и панталони, като ви обясним техните характеристики, и ви предложим няколко съвета с какво да се съобразите при покупката на детски якета и панталони за зимата.

Якета 

Якета с изолация

Това е най-топлата опция, която можете да изберете. Якета могат да бъдат с изолация от пух или със синтетична изолация. За по-подробна информация можете да видите

Якетата с пух 

те традиционно са топли, компактни и се отличават с много добро съотношение топлина-тегло, но характеристиките на пуха за запазване на топлината се влошават, когато се намокри.

Якета със синтетична изолация

те са по-достъпни като цена, но тези, които се доближават като характеристики максимално до пуха, „гонят“ и стойността им. Важна отличителна черта на синтетичната изолация от пуха е, че тя запазва топлината и когато е влажна.

Полари и soft-shell якета

Меки, топли и по-достъпни като цена, поларените якета са предпочитани като изолационен слой, предлагайки умерена степен на запазване на топлината. За разлика от дрехите с изолация, водоустойчивите и 3в1 якетата те не пазят от дъжд, сняг и вятър, поради което при такива условия детето ви ще се нуждае от още една дреха за защита. Soft-shell якета, които имат подплата и предлагат лека защита от дъжд и вятър, са съпоставими с леките полари по отношение на топлината.

Ски якета 

Тези якета с изолация – предимно синтетична, имат една-две характеристики, които ги правят подходящи за игри в снега – пришивка срещу навлизане на сняг, място за карта, джобове за очила. Повечето от тях освен това са водоустойчиви и паропропускливи, което ги превръща и в алтернатива на облеклата за защита от дъжд и сняг.

3-в-1 якета 

Тези якета комбинират външно яке, което предпазва от дъжд и вятър, с дреха, запазваща топлината. Вътрешното яке може да бъде с изолация – от пух или синтетична, или полар. Якетата 3в1 предлагат най-много възможности, понеже двете якета могат да се обличат самостоятелно или в комбинация според метеорологичните условия.

Водоустойчиви якета

Макар че много якета с изолация също предлагат защита от дъжда, вероятно детето ви ще се нуждае от допълнителна при определени условия. Ако якето е с водоотблъскващо покритие или по-слаба защита от дъжда, то водоустойчовото яке определено ще я направи по-добра и ефективна, ако се налага.

За най-малките

Зимно облекло за новородени

Зимните гащеризони за новородени са опцията, предлагаща най-много топлина, като разбира се, при различните дрехи възможностите да я запазват според това дали са с изолация или са поларени, варират, различни са и цените. Повечето от гащеризоните са с цип, за да е лесно сменянето на пелени.

Зимно облекло за малки деца

Сред зимните облекла за деца до три години гащеризоните също остават възможно най-топлата и добре изолираща детето от глава до пети опция. Ако то още е с пелени, ципът на гащеризона е удобство за родителите при смяната им. Но ако детето вече ползва гърне, гащеризоните не са толкова комфортни и може да предпочетете да го облечете с яке и панталони. И макар на децата да не им харесат по-обемните пухкави дрехи, не пренебрегвайте топлината за сметка на мобилността.

Зимни панталони 

Зимните панталони за децата са с почти същите характеристики като якетата, но категориите са по-различни.

Ски панталони

Също като якетата тяхната външна материя предлага защита от дъжд и сняг, а в допълнение имат и изолация от пух или синтетична за топлина.

Ски гащеризони

Те са по-топла алтернатива от зимните панталони, тъй като са по-високи и предлагат повече защита, ако детето реши да играе в снега, но са по-трудни за обличане и събличане, както и когато се наложи детето да отиде до тоалетна, така че за по-малките деца може би са по-подходящи зимните панталони.

Поларени панталони

Както и при якетата те предлагат средна степен на задържане на топлината за студените дни, но няма да предпазят детето от дъжд, вятър и влага.

Водоустойчиви панталони

Тези панталони, предназначени за защита от дъжд и вятър ще са ви необходими като външен слой, ако другите панталони на детето ви са предназначени само за предпазване от студ.

Съвети за избора на детско облекло

Дължина на якето

Колкото по-дълго е якето, толкова по-голямо е покритието, което то осигурява. Повече детски якета са с дължина до ханша или малко по-дълги.

Качулка

По отношение на качулката характеристиките са същите като при якетата за възрастни – те са с връзка или еластични. За бебета и малки деца качулките са с без връзка, а с ластик за по-голяма сигурност.

Колан и маншети

И тук детските дрехи в повече случаи са с ластик, а не с връзка, а при някои маншетите са с велкро регулиране за оптимално предпазване от навлизане на студен въздух.

Маншети с отвори за пръстите

Ако дрехата разполага с тази характеристика, така се осигурява по-добро покритие на ръцете. Често срещана при поларите и изолационните дрехи в 3в1 якетата, тя подпомага децата да обличат и носят външното яке без ръкавите на вътрешното да се загъват и разместват.

Удължаващи се ръкави и крачоли 

Някои брандове предлагат облекло с удължени с няколко сантиметра ръкави и крачоли, които можете за загънете или „пуснете“ според сезона. Разбира се, можете да вземете и малко по-голямо яке или панталони, но това може да се окаже не толкова добра идея от гледна точка на това, че може да се наложи да правите корекции, а и технологичното облекло с неподходящ размер не се представя толкова добре.

Каишки за регулиране на колана

Основно при панталоните тези каишки помагат дрехата да се наглася лесно и бързо според обиколката на талията на детето.

Характеристики на ски якета 

Можете да вземете на детето си и ски дрехи със същите характеристики като за възрастни – като пришивка за предпазване от сняг, джоб за карта, подсилени маншети и други.

Светлоотразителни елементи

Те са полезни при по тъмно, зазоряване и здрач, като правят децата по-лесно забележими.

Съвети с какво да се съобразите при избора на детско облекло

Ето няколко съвета за какво да внимавате при избора на облеклото за деца, които ще ви помогнат.

Климата

Ако е по-влажен, то регулирането на влагата е от особено значение. За студено време децата се нуждаят от облеклото с изолация, за да запази топлината.

Нивото на активност на детето

Ако отивате на разходка в по-студено време, то детето ще се затопли при движението и не толкова пухкави и обемни дрехи ще бъдат комфортни за него. Но това не е така при игри, при които децата ту спират, ту се движат, а при любимото снежно забавление на пързалката например изолацията е важна, особено при спусканията.

Как да четете температурни рейтинги

Усещането за топлина е различно за децата в зависимост от метаболизма, а метеорологичните условия като вятъра например се отразяват на задържането на топлината от якето. Така че не се осланяйте на температурни рейтинги, но те могат да са ви полезни при сравняване на две якета от една и съща марка например.

Обличане на слоеве

При обличането на децата следвайте правилото на обличането на слоеве като започнете от термобельо, което спомага за отвеждане на влагата от кожата, и според времето, активността и метеорологичните условия прецените колко и какви да с следващите слоеве, така че да е максимално комфортно.

Аксесоарите

Не забравяйте шапката, шала и ръкавиците, тъй като детските крака и ръце бързо изстиват. Особено важни за запазването на топлината са и чорапите.

Дрехите да са по мярка

Едва ли има нещо, по-объркващо от размерите на детските дрехи, които варират при различните брандове, затова независимо дали купувате дрехите в магазин или онлайн, убедете се, че са по мярка.

В SPORT DEPOT можете да намерите богат сортимент от детски облекла за зимата. Възползвайте се от съветите, съобразете характеристиките и намерете направете подходящият избор.