Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Сандали за туризъм: да ги носим ли и какви да изберем?

Сандалите винаги са били особен вид обувки, предизвикващи двуполюсни реакции сред туристите. Те обаче продължават да бъдат предпочитан избор при горещо време, като много от моделите не отстъпват по характеристики на затворените туристически обувки например.

Но какви сандали да си изберем? 

Добрите туристически сандали трябва да притежават подметка с добро сцепление, да не позволяват на стъпалата да се хлъзгат в тях, когато се намокрят и, разбира се, да са удобни. 

Предлагаме ви малко размисли по темата, които да ви ориентират.  

Безопасно ли е носенето на сандали? 

Затворените обувки, в комбинация с жегата, често водят до изпотени крака, а понякога и до появата на болезнени мехури. При сандалите този проблем отсъства, нещо повече – те ви позволяват да прекосявате водни препятствия, без да се събувате, като става бързо и безпроблемно.

Разбира се, туристическите сандали имат и няколко минуса – не поддържат глезена и предлагат по-слаба защита срещу неприятни срещи с опасни животни като змиите или пък тръни. Ако обаче не предприемате тежки преходи в дивата природа, а се движите по средностатистически туристически пътеки, внимавате къде стъпвате и нямате проблеми с глезените, сандалите са перфектният летен заместител на маратонките и високите обувки.

Какво да вземем под внимание преди да си изберем сандали? 

Преди да се спрете на конкретен модел, помислете къде най-често ще вървите с вашите сандали, за да разберете какви характеристики трябва да притежават те. 

Със затворени или отворени пръсти: Сандалите с отворени пръсти са подходящи само за леки разходки сред природата, ако очаквате по пътя си да срещнете каменни или други препятствия, насочете се към модели със затворени пръсти. Но дори и да се спрете на първите, особено важно е стелката да не задържа влага и да съхне бързо. 

Ето препоръчани от нас мъжки и дамски модел

Поддръжка на свода на стъпалото: Някои марки създават модели със специални стелки, които предлагат поддръжка на свода на стъпалото. Това от своя страна осигурява стабилност на целия крак и комфорт при ходене.

Стегнати или отпуснати: Сандалът трябва да обхваща стъпалото достатъчно стабилно, за да не позволява то да се мести свободно из него, но и да не го стяга толкова, че да се подува. Има модели с надеждни системи за регулиране, чрез които обувките да паснат оптимално на крака ви. 

Гумен протектор за защита на пръстите - изключително полезен при преход в по-каменисти и опасни маршрути. 

Съхнене: Ако искате бързосъхнещи сандали, насочете се към такива, произведени от синтетични материали и с гумена подметка.