Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

С деца на планина

Експериментаторският дух не е за предпочитане, когато решите да тръгнете на разходка в планината с деца. Не би било добра идея просто да тръгнете, пък каквото стане. Затова сме ви подготвили няколко основни правила, за да може да се насладите пълноценно на почивката си без неприятни спомени от нея.

1. Планиране на прехода 

Доброто планиране води до избягване на неприятни ситуации по време на прехода. Препоръчваме да се отправите на преход, който вече сте изминавали и преди – сами, без деца и познавате поне малко маршрута. Ако се отправяте по съвсем нов за вас маршрут, то много добре съобразете дължината и степента на трудност. Не е сега времето за експерименти и подвизи. 

При избора на маршрут не забравяйте да се съобразите с малките си спътници. Изкачването на връх за вас може и да е голяма цел и постижение, но за малчуганите може да е най-малкото скучно. Изберете живописни и разнообразни маршрути, които крият в себе си приключения и забавления – поречията на реки, водопади, пещери и др. 

Вземете предвид и това, че е възможно на някакъв етап от прехода малките деца да поискат да бъдат гушнати и носени, а заради туристическата раница на гърба ви, дългия маршрут и денивелацията всичко може да ви се стори сериозно изпитание.

2. Разделете маршрута на етапи

Имайте готовност за прилагане на резервен план и гъвкава промяна в маршрута в случай на промени във времето или настроението на малките планинари.

3. Прогнозата за времето

В днешно време всички имаме лесен достъп до актуална информация за времето. Излетът с деца не е момент за експерименти в природата. Не предприемайте рисковани походи, защото в планината времето се променя много бързо. Слънчевото утро може да отстъпи място на следобедна лятна буря. Просто променете плановете си и изберете най-подходящия ден за приключения.

4. Вземе достатъчно дрехи, храна и вода

Не се презапасявайте, не можете да предвидите всичко, но все пак комплект резервни дрехи и допълнителен чифт чорапи са сред абсолютно задължителните вещи в раницата ви. Аптечка, репелент, зареден телефон и слънцезащитен крем са сред вещите от първа необходимост. Пазете природата чиста!

5. Обявете маршрута на близките си

Информирайте свои близки и/или приятели къде отивате, какви са плановете ви, както и кога възнамерявате да се върнете.

Задължително условие: вземете с вас всичкото добро настроение, което имате!

Екипирайте децата си подходящо за моментите на открито:

Препоръчано за момчета

Препоръчано за момичета