Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Раниците Tree-Kanken: с вдъхновение от миналото и поглед към бъдещето

Раниците комбинират емблематичния дизайн с нова, екологична тъкат на Fjällräven

През годините раниците Kanken почти не се променят, запазвайки семплия си и практичен дизайн. Като част от продължаващото проучване на Fjällräven за създаване на трайни и функционални продукти, Tree-Kanken са изработени от материя, базирана на целулоза. На материята Pine Weave брандът гледа като потенциална алтернатива на суровините от невъзобновяеми изкопаеми източници.

Pine Weave

Основният плат и подплатата на Tree-Kanken са от новия материал Pine Weave, разработен от Fjällräven. Платът е от нишки, за които е използвана целулоза и са обработени и оптимизирани допълнително за здравина и функционалност.

Сертифицирана дървесна суровина

Дървесната суровина за тъканта Pine Weave на Fjällräven се доставя от култивирана, сертифицирана гора край родното място на бранда в Северна Швеция и никога от девствени гори.

Целулоза

Дървесната суровина се вари до каша, след което се разтваря химически в затворена система, за да се създаде целулоза, а от нея се изработват влакна.

Филаментна прежда

Влакната се измиват, изсушават, превръщат се в прежда и след това от нея се изтъкава плат. Много целулозни тъкани поради естеството на влакната не са достатъчно издръжливи и функционални, когато става въпрос за производство на раници. При производството на Pine Weave Fjällräven подобрява и модифицира процесите, създавайки тъкан, отговаряща на стандартите, които се очакват от продуктите на шведската марка.

Според експерта по разработване на продукти във Fjällräven Йохана Молберг намирането на начини за употреба на материали, за които не нужни изкопаеми ресурси, е жизненоважна задача в компанията. 

„Разработването на Pine Weave е начин да бъдем актуални, за да можем да изследваме нови и по-добри начини за производство и доставка на материали. Това е пътуване, при което се опитваме да подобрим нашия екологичен отпечатък. Pine Weave е част от това пътуване. По пътя научихме много, не на последно място колко е важно да бъдем смирени пред предизвикателствата. Ние се стремим към подобрения, но трябва да избягваме сценарий, при който подобренията в една област създават предизвикателства в друга, като например материали от биосуровини срещу биоразнообразие“, казва Молберг.

Проследимост на суровината

Дървесната суровина на Fjällräven за Pine Weave идва от култивирани, сертифицирани гори. Наличният промишлен процес, който превръща дървесината в целулоза, не е в състояние да поддържа отделно създаването на целулоза от сертифицирана, проследима дървесина от други източници на дървесина. 

Така че целулозата, използвана в Pine Weave, се смесва с общото количество дървесина, влизаща в процеса на производство на целулоза. И въпреки че проследимостта от раницата до дървото не е възможна, това все пак означава, че Fjällräven допринася за нарастващото търсене на по-проследима, сертифицирана дървесина в тези промишлени процеси. 

„Ние непрекъснато проучваме как можем да използваме повече базирани на биосуровини материали в продуктите си, но също така трябва да намираме подобрени начини за тяхната доставка”, казва Молберг.

Отдаване на почит към Kanken от 1978-а

Tree-Kanken не изглежда точно като съвременните раници Kanken. Дизайнът му се основава на първата раница Kanken. През годините Kanken само леко е актуализирана, като простотата и функционалността остават същите. Според бранда Kanken дължи популярността си по света именно на това.

Fjällräven предлага разнообразие от раници Kanken, много от които можеш да намериш в магазини SPORT DEPOT и онлайн на sportdepot.bg.