Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Обувките за бягане: какво трябва да знаем

Бягането е един от най-масовите спортове и добива все по-голяма популярност не само заради ползите за здравето, но и заради достъпността. Всичко, което ти е необходимо, е подходяща екипировка, като най-важни безспорно са обувките. 

Правилният избор на обувки за бягане може да бъде трудна задача. Затова ще те улесним, като ти разкажем повече за спецификите и технологиите на обувките и ти дадем няколко съвета за това как да откриеш точния модел.

ПЪРВО ДА СЕ ВГЛЕДАМЕ ПО-ОТБЛИЗО В ОБУВКИТЕ 

Горната част обикновено е от текстилна или мрежеста материя. Целта е да се осигури нужната проветривост и свежест, прилягане и подкрепа на крака на нужните места. Материята, която е достатъчно еластична, обхваща крака и създава усещане, че сте обули чорап.

Елементите отгоре, които покриват горната част, ѝ дават допълнителна стабилност и я структурират. При някои модели тези елементи са светлоотразителни с цел бегачът да бъде по-забележим при намалена видимост. При други пък последните са избегнати, за да се намали теглото на обувката.

В предната част, при пръстите дизайнът е направен така, че те да бъдат предпазени, а при покупка трябва да съобразите да има достатъчно място, за да се предотврати евентуално триене и образуването на мехури.

В горната част от външната или вътрешната страна при петата обикновено има пластмасов или текстилен елемент, който осигурява стабилност. Също така при някои обувки е предвидено омекотяване в горната задна част на обувката за по-голям комфорт, а при други обувките прилягат плътно, без допълнително подплатяване. При пробването трябва да се убедите дали кракът ви е плътно обгърнат от обувката и петата не се мести, а също така да се движите, за да тествате прилягането.

Възвръщането на енергията и омекотяването на обувките за бягане се осигурява от междинната подметка. Тя е създадена за оптимално абсорбиране на удара при контакта на крака с настилката и плавен преход в цикъла на стъпване, както и да подпомагане на бегача във фазата на оттласкване на крака от настилката.

В термина възвръщане на енергия е кодирана именно отскокливостта или пружинирането на обувката, като това е насочено към фазата на оттласкване на крака при бягането. Но върху тази характеристика влияние оказват и редица индивидуални фактори като теглото, походката и формата на бегача. За да се постигнат посочените цели на междинната подметка, се разчита на технологични различни видове пяна, подобни на гума. Видовете пяна са: 

EVA: Етилен винил ацетат, която се смята за стандарт що се отнася до междинните подметки заради мекотата и еластичността от десетилетия. Тя обаче става по-твърда при по-студено време и губи качествата си за отскокливост с изминаването на повече километри. 

PU: В сравнение с EVA полиуретанът не се повлиява толкова от температурите и е задържа по-дълго усещането за отскокливост, което човек има в обувката, но пък е по-тежък в сравнение с EVA. 

TPU: Термопластичният полиуретан се нагрява и променя. Брандове като adidas например използват двустепенен процес, за да създават TPU капсули или мъниста и след това отново ги сливат, за да получат пяна, която е по-издръжлива и с по-добри показатели що се отнася до отскокливост и гъвкавост от другите, но по-тежка в сравнение с EVA.

Омекотяването и съответно пяната при петата обикновено е повече, отколкото при пръстите или се разчита на различни смеси и технологии, тъй като при стъпването обикновено петата поема по-голяма част от удара при контакта на крака със земята и съответно там бегачът се нуждае от по-голямо омекотяване.

Разликата във височината на подметката при петата и пръстите (на английски drop или offset) е между 8 и 10 мм и за мнозинството бегачи тази разлика осигурява комфорт при движенията. 

При избора на обувки е важно да намерите подходящия баланс между омекотяването и отскокливостта, така че да ви е максимално удобно при бягането.

Подметката обикновено е изработена от здрава гумена смес, която производителите се стремят да направят по-устойчива на износване. Подметката осигурява стабилност на съответния терен и в зависимост от това за каква настилка са предвидени обувките, тя може да е с не толкова изразен релеф или с по-дебел грайфер за бягане на неравни терени или в планината. 

За да се постигне по-плавен преход в цикъла на стъпване и да следва обувката естественото огъване на крака, производителите залагат така наречените гъвкави канали. А за подкрепа и стабилност са предвидени различни елементи, разположени в подметката и междинната подметка. 

Носът на обувките обикновено е повдигнат с цел подпомагане на прехода и оттласкването.  

А за подкрепа и стабилност са предвидени различни елементи, разположени в подметката и междинната подметка. Носът на обувките обикновено е повдигнат с цел подпомагане на прехода и оттласкването.

За да ви предпазим от погрешно решение, ви съветваме да избягвате някои често допускани грешки.

НЯКОЛКО СЪВЕТА

• Не гледайте само външния вид на обувката. Често пъти начинаещи бегачи са изкушени от визията на модела и не обръщат достатъчно внимание на характеристиките на съответния чифт, а след това не са удовлетворени от избора си. 

• Имайте предвид, че прилягаща по крака обувка не означава тя да е твърде стегната и да пречи на движенията ви. 

• Утрото може и да е по-мъдро от вечерта, но когато става въпрос са пробване на обувки, направете го в късния следобед или вечерта, като така със сигурност ще намерите по-точния модел за себе си.

• Номерацията на обувките не е една и съща за различните марки. Измерете крака си на босо и след това изберете обувки, чийто размер отговаря на вашата дължина на ходилото в сантиметри.  

• Когато купувате обувки, винаги е по-добре да го направите в специализиран магазин, където можете да се обърнете за помощ към консултантите, които са подготвени и обучени да ви предложат обувки съобразно изискванията ви. 

• Обувките за бягане предвид амортизацията се нуждаят от подмяна на всеки 500 до 700 километра пробег, така че имайте предвид това и го съобразете с тренировъчния си план.

Търсиш обувки за бягане? Предлагаме ти богат избор от специализирани висококачествени обувки от утвърдени марки.