Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Облеклата на Icepeak: водоустойчиви или водоотблъскващи?

Знаеш ли, че якето ти може да бъде водоустойчиво или водоотблъскващо? Когато търсиш подходящата туристическа дреха, е важно да обърнеш внимание на техническите характеристики на продукта. Тези характеристики показват например колко паропропускливо е якето, как устоява на дъжд и сняг, каква е еластичността му. Бягането ти, да речем, може да се окаже кратко, ако параметрите на дрехата за паропропускливост са ниски.

За Icepeak е важно продуктите им да са подходящи за различни дейности на открито и са се фокусирали върху предоставянето на богат избор, за да откриеш дреха с функции, отговарящи на твоите нужди. За спорт най-подходящите продукти съхнат бързо, отвеждат влагата и са дишащи. Ако, от друга страна, се разхождаш в парка с кучето си и те изненада дъждът, най-вероятно ще оцениш водоустойчивата и топла дреха. 

За да улеснят избора, от финландската марка представят накратко характеристики на облеклото, което може да бъде водоустойчиво, водоотблъскващо, дишащо, топло или еластично или да комбинира тези функции.

Водоустойчиви и водоотблъскващи материи  

• Водоустойчивостта на дадена тъкан обикновено се измерва чрез тест с воден стълб. Тръба се поставя върху парче плат, водата се излива и тъканта се наблюдава в продължение на 24 часа. 
• Първата техническа стойност на тъканите (15 000 мм / 2 000 г / кв. м/ 24 ч) показва колко висок воден стълб може да издържи тъканта на квадратен метър за 24 часа. 
• Водоустойчивостта се основава на водонепропусклива мембрана, която е ламинирана под външната материя. 
• На практика водоустойчивостта зависи от силата на дъжда и от това колко е опъната тъканта, наред с други фактори. 
• Като цяло 10 000 мм е отлична оценка за водоустойчивост, а 5000 мм е добра оценка. Имай предвид, че при всяко пране водоустойчивостта намалява. 

Водоотблъскващо покритие

Платът отблъсква водата в резултат на специална повърхностна обработка, която обаче не спира напълно проникването на водата в материята. Покритието се износва, но пък тъканта може да се обработи отново. Външната материя на водоустойчивите продукти също се обработва и се допълва с водоотблъскващ материал. Без него влагата може да проникне във външната тъкан, да направи дрехата тежка и да влоши дишаемостта ѝ, въпреки че в крайна сметка ще бъде спряна от мембраната.

 
водоотблъскващо покритие
 

Водоустойчивост на целия продукт 


Когато се обсъжда водоустойчивостта на даден продукт, трябва да се имат предвид и други характеристики освен водоустойчивостта на плата. Продуктът е водоустойчив само ако всичките му шевове са подлепени, като така те не пропускат вода или вятър. При някои продукти са подлепени само шевовете в критичните зони, които са най-важни за устойчивостта на атмосферни влияния, което означава, че продуктът не е напълно водоустойчив.

Ако шевовете на продукта не са подлепени, той е само водоотблъскващ, а не водоустойчив дори ако самата тъкан е водоустойчива.

всички шевове са подлепени
 
подлепени шевове в критичните зони

Как се определя паропропускливостта на плата?  


Паропропускливостта на плата е особено важна за тези, които обичат дейности на открито с висока интензивност. Една тъкан може да бъде едновременно и водоустойчива, и дишаща. 

• Паропропускливостта е способността на тъканта да отвежда влагата през материала. При връхните и спортни облекла паропропускливостта значително повишава комфорта. 

• Има много методи за измерване на паропропускливостта, но обикновено се включват следните стъпки: Платът се закрепва върху чаша, пълна с вода, и се оставя в контролирана среда за 24 часа. След това чашата се измерва, за да се установи каква част от водата се е изпарила. 

• Втората техническа стойност на дрехите (15 000 мм/ 5 000 г/ кв. м / 24 ч) показва паропропускливостта на тъканта. Тя указва колко грама вода могат да преминат през квадратен метър плат за 24 часа. 

• Стойността от 5000 г показва добро ниво на паропропускливост. Колкото по-висока е стойността, толкова по-дишаща е тъканта. 

В допълнение към паропропускливостта на тъканта, дишаемостта на целия продукт се влияе и от използването на различни отвори и материали. Якетата за бягане често имат вентилационни отвори на гърба или под мишниците, за да позволят по-ефективна циркулация на въздуха. 

A.W.S. СИСТЕМАТА  


Системата Active Wear представлява колекция от технологии и функции, които се използват за осигуряване на оптимално потребителско изживяване при различни дейности. Icepeak са разделили продуктите си на различни A.W.S. категории, за да те улеснят в избора на подходящата дреха за твоите нужди. A.W.S. категориите ще ти помогнат да намериш продуктите, които отговарят на твоите предпочитания и нужното предназначение. 

A.W.S. категориите не са обвързани с устойчивостта на атмосферни влияния (с изключение на A.W.S. RAIN), вместо това те посочват предназначението и основните характеристики на продукта. Основните категории се определят отделно за различните продукти, напр. якета, панталони, къси панталони, тениски.

Продуктът отговаря на нуждите на активните хора за туризъм дори и при по-предизвикателни условия. Структурните детайли и защитните материали превръщат продукта във функционален за всяка ситуация независимо от времето.

При дизайна на тези дрехи е обърнато специално внимание на функционалността и комфорта, което ги прави подходящи и за енергични, и за отпускащи, възстановителни дейности.

Създадени за онези атлети и любители на спорта, които искат най-доброто и за най-тежките условия. Тези технологични продукти отговарят на най-високите стандарти за качество и функционалност.

Дрехите от тази категория ви поддържат сухи в дъждовни дни. Продуктите са изцяло водоустойчиви, включително по отношение на шевовете.

Продуктите от тази категория са създадени с фокус върху екологичната устойчивост и социална отговорност, облекло, което е повече и за хората, и за природата.

Някои технологии и характеристики на продуктите на Icepeak

Всички шевове са подлепени, за да направят продукта изцяло водоустойчив.

Шевовете в критичните зони на съответния продукт са подлепени, за да бъдат водоустойчиви.

Водоустойчива и дишаща материя: 20 000 мм / 20 000 г/кв. м/24 ч. За ползване при най-предизвикателните условия. Материята е изяло ветро- и водоустойчива. Високата паропропускливост осигурява комфорт при интензивна физическа активност.

Водоустойчива и дишаща материя: 15 000 мм/ 15 000 г/кв. М/24 ч. За ползване при най-предизвикателните условия. Материята е изяло ветро- и водоустойчива. Високата паропропускливост осигурява комфорт при интензивна физическа активност.

Водоустойчива и дишаща материя: 15 000 мм/ 10 000 г/кв. м/24 ч. Материята ви защитава от вода и вятър при предизвикателни условия, а паропропускливостта осигурява комфорт при физическа активност.

Водоустойчива и дишаща материя: 10 000 мм/ 10 000 г/кв. м/24 ч. Материята ви предпазва от вода и вятър при предизвикателни условия, а паропропускливостта осигурява комфорт при физическа активност.

Водоустойчива и дишаща материя: 10 000 мм/ 8000 г/кв. м/24 ч. Материята ви защитава от вода и вятър при предизвикателни условия, а паропропускливостта осигурява комфорт при физическа активност.

Водоустойчива и дишаща материя: 10 000 мм/ 5000 г/кв. м/24 ч. Материята ви предпазва от вода и вятър, а паропропускливостта осигурява комфорт при лека физическа активност.

Водоустойчива и дишаща материя: 10 000 мм/ 3000 г/кв. м/24 ч. Материята защитава от вода и вятър, а паропропускливостта допълва комфорта при носене.

Водоустойчива и дишаща материя: 8 000 мм/ 5 000 г/кв. м/24 ч. Материята ви защитава от вода и вятър, а паропропускливостта ви дава комфорт при лека физическа активност.

Водоустойчива и дишаща материя: 8 000 мм / 3 000 г/кв. м/24 ч. Материята ви осигурява защита от вода и вятър, а паропропускливостта допълва комфорта при носене.

Водоустойчива и дишаща материя: 5 000 мм/ 5 000 г/кв. м/24 ч. Материята предпазва от вода и вятър, а паропропускливостта осигурява комфорт при лека физическа активност.

Водоустойчива и дишаща материя: 3000 мм/ 3000 г/кв. м/24 ч. Материята пази от вода и вятър, а паропропускливостта дава комфорт при носене.

Водоустойчива материя: 10 000 мм. Материята осигурява защита от вятър и вода.

Водоустойчива материя: 5000 мм. Материята предпазва от вятър и вода.

Водоустойчива материя: 3 000 мм. Материята пази от вятър и вода.

Функционална материя за широк спектър от дейности на открито. Продуктът предлага защита от времето, като в същото време е еластичен, което осигурява комфорт.

Материя, идеална за дейности, при които еластичността и това, че не се ограничават движенията, е приоритет. Продуктът е с допълнителна еластичност на значимите за движенията места и предлага оптимален комфорт при носене.

При трислойната материя подплатата е ламинирана към външната материя, за да се създаде лек продукт, който е чудесен избор при обличането на слоеве.

Продуктът разполага със светлоотразителни елементи.

Продуктите от ветроустойчива материя са създадени за ползване при предизвикателни условия, като предлагат защита от вятъра и допълнителна топлина.

Материята е обработена в процеса на производство и е с водоотблъскващо покритие.

Продукти, притежаващи свойството да отблъскват вода и мръсотия, от бързосъхнеща материя за активно ползване. Те могат да се перат на ниска температура и съхнат бързо.

Материята позволява на влагата да се отвежда, за да бъдеш сух и да се радваш на комфорт по всяко време.

Продукти, съобразени със стандарти за детска безопасност: без връзки на качулката, джобчета за безопасност при връзките на подгъва, светлоотразителни елементи, сваляща се качулка.

Материята с Cooltech технология създава охлаждащ ефект, което ви позволява да се радвате на комфорт.

Производство на памук, основаващо се на устойчиви практики и стриктно спазване на строги екологични стандарти.

Продукт, съдържащ рециклирани материали, което редуцира нуждата от суровини, както и въглеродните емисии и намалява въздействието върху околната среда.