Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Над 300 бегачи се включиха в маратона в Кюстендил

Спортното събитие е част от есенния сезон на Run Bulgaria, a SPORT DEPOT е сред основните партньори

Маратон Кюстендил, който тази година беше и национален шампионат по маратон, се проведе на 18 септември и привлече над 300 участници. Маратонът в Кюстендил е прецизно измерено трасе. Това го прави интересен и техничен, и най-вече красив и разнообразен маратон. Той е част от бяганията Run Bulgaria, на които участниците имат възможност да се насладят на красивата българска природа и забележителности и да съчетаят спорта с туризма.

На 18 септември освен стандартната дистанция от 42 км, участниците имаха възможност да бягат и на дистанция от 21 км, както и на къса дистанция от 2 км.

Маратон 42 км

Българката Маринела Нинева и турчинът Онур Арас победиха в третото издание на Маратон Кюстендил. Нинева бе повече от убедителна при жените, като завърши за 2:47:29 ч. След нея завършиха Надежда Ангелова, пробягала маратона за 3:03:31 ч, и Елена Димитрова, записала 3:06:28 ч.

При мъжете турчинът Онур Арас спечели с 2:26:06 ч. Представителят на Уганда Исмаил Сенанджи завърши на второ място с 2:26:37 ч. Оспорвана битка се разви за третото място, където българинът Мирослав Спасов успя с много шампионски хъс и воля да изпревари турчина Ахмед Алканоглу буквално в последните 10 метра – 2:27:49 ч. срещу 2:27:51 ч.

Полумаратон 21 км

Милица Мирчева и Йоло Николов са победителите в по-късата дистанция на Маратон Кюстендил – полумаратона на 21 км. Милица Мирчева нямаше никаква конкуренция на полумаратонската дистанция при жените и си позволи по-лежерно бягане за своите възможности – 1:18:50 ч. Втора след нея се класира Анастасия Пейчева с 1:30:37 ч, а трета – Мария Михайлова с 1:33:26 ч.

При мъжете Йоло Николов изтръгна победата с 1:11:06 ч. След него завърши Атанас Куцаров с 1:11:13 ч, а третото място зае Владислав Михайлов с 1:11:43 ч.

Масов старт 2 км.

Състезанието имаше и масов старт на 2 км, в който наред с бегачите се включи и кметът на града Петър Паунов. Участие взеха много деца, включително и атлети от дом за деца с увреждания, които показаха невероятен спортен дух. Специален гост на събитието бе Цветелина Кирилова, една от най-добрите ни бегачки на 800 м и на 400 м с препятствия от близкото минало. Времето също бе с атлетите тази година – леко хладно, перфектно за маратон.

В деня преди маратона се проведе и масово атлетическо събитие за деца, които се състезаваха отборно в няколко различни дисциплини. Емоцията беше неповторима, а децата бяха повече от отдадени и щастливи.

Участие на SPORT DEPOT и Nike

SPORT DEPOT е сред партньорите на Run Bulgariа още от 2018 година. През тази година участието ни е съвместно с един от най-известните и предпочитани брандове за спортна екипировка – Nike. Промозоната, която бяхме изградили на събитието в Кюстендил, беше повече от атрактивна и привлече стотици фенове на спорта. Всички получиха ваучери за отстъпки, атрактивни стикери с вдъхновяващи послания, а много желаещи участваха и в томбола с атрактивна награда – спортен екип Nike на стойност 200 лв. На победителите в бяганията SPORT DEPOT осигури награди – ваучери за покупка на спортна екипировка, както и тениски с марка Nike.

Броени дни след маратона в Кюстендил - на 22 септември, вeригата Run Bulgaria продължи в София с бягане в Студентски град. Следват бягания на 1 октомври в Перник, на 12 октомври в Нови Пазар и на 16 октомври в Дряново. Каним всички желаещи да се включат в предстоящите събития, за да популяризираме заедно спорта и бягането сред всички възрасти.