Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Младият плувец рекордьор Алекс Стойнов: Усилия и постоянство стоят зад успеха

Той има цел, той има потенциал, той има мечти, а в него са съсредоточени надежди. 15-годишният състезател на „НСК Олимп“ Алекс Стойнов е национален рекордьор в дисциплината 50 метра свободен стил при юношите младша възраст, но амбициите му стигат далеч и е готов да даде всичко от себе си, за да ги постигне.

Алекс живее в Нови хан, учи „Програмиране“ в 105-о СОУ „Атанас Далчев“ в столицата и е състезател на „НСК Олимп“, представя се накратко самият той. Искрено и лаконично ни разказва за представянето и стремежите си в плуването, а между думите личи дисциплина и отдаденост на любимия спорт.

Младият плувец тренира всеки ден. От септември до юни става в 5:50 часа, защото автобусът, който всяка сутрин го откарва от Нови хан в София за училище, тръгва половин час по-късно и друг вариант няма. След часовете в школото хапва домашно приготвена храна и отива на тренировка, а после се прибира вкъщи, за да се възстановява и да се готви за следващия ден. 

По отношение на храненето няма специален режим, набляга на протеини и въглехидрати. На 17 октомври миналата година в Бургас Алекс става най-бързият плувец на 50 м свободен стил за юноши младша възраст в България. Той поставя национален рекорд в 25-метров басейн с време 24,27 секунди. Това е първият държавен рекорд за НСК „Олимп“ и е резултат от 8-годишен труд.

„Рекордьор се става трудно“, отсича Алекс. „С моя треньор Петър Иванов работихме много за рекорда и накрая просто се получи това, което искахме. Успяхме да го постигнем с много усилия и постоянство“, казва плувецът. Признава, че е мотивиран да става все по-добър с всяка тренировка и не жали сили. Алекс е уверен в себе си и е готов смело да плува напред, не си позволява да се оправдава и да се оплаква. 

„Има много моменти, в които не ми се тренира, но имам поставени цели, които следвам, и мотивацията да вляза да плувам и да се представя по най-добрия начин“, казва той. Предстои му участие на Републиканското първенство във Варна, което ще се проведе от 6 до 8 август, като треньорът му вече е разработил специален план. За момента тренира веднъж на ден, но скоро режимът му ще включва две тренировки дневно.

В дългосрочен план устремът на Алекс в плуването е насочен към ясно формулирани цели - да подобрява рекорди, да се състезава на Европейско първенство и Олимпиада.

Младият рекордьор несъмнено е гордост за „НСК Олимп“, но треньорите и екипът могат да се похвалят с още свои състезатели медалисти от държавни първенства и състезания на Българската федерация по плувни спортове.

„НСК Олимп” има високи цели и амбицията да изгражда плувци от световна класа, развивайки в дългосрочна перспектива техния максимален потенциал според съвременните тенденции и в необходимите условия. Основната цел на клуба е не просто децата да се научат да плуват, а посредством цялостен процес да изградят умения, знания и навици, които им помагат да се адаптират и напредват както в басейна, така и във всяко следващо начинание.

НСК Олимп” и SPORT DEPOT си партнират, като българската верига за спортни стоки предоставя на треньори и плувци екипировка от един от световните лидери за екипировка в сектора – SPEEDO. Младите надежди на родното плуване скачат в басейна, облечени и оборудвани с технологични и иновативни продукти от серията Fastskin на SPEEDO.