Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

„Козата“ срещу „Хлапетата“ – двубоят Барселона VS Лион

Лионел Меси, по прякор G.O.A.T. (Greatest of All Times), има шанс да покаже защо е достоен за този прякор в мача срещу триото Фекир – Депай - Ауар

В тази фаза на Шампионска лига започва красотата на футбола. И макар играта вече да е цяла индустрия, свързана с огромни суми и редица неспортсментски прояви, всеки любител на спорта чака тази фаза от турнира с нетърпение. Всеки мач е обект на разгорещени дискусии относно играчите, съдийските отсъждания и головете. Но точно в този момент светът говори на един език – езикът на футбола.

Манчестър Юнайтед сътвориха чудото, което припомни на света защо футболът е най-популярната игра в света. След победата на ПСЖ в първия мач на чужд терен с 2:0 и множеството контузени играчи от титулярния състав Манчестър Юнайтед, по всичко личеше, че „червените дяволи“ нямат шанс. Но уви, във футбола чудесата се случват, когато отборът е сплотен и играе с цялото си сърце. Днес сърцето на Манчестър Юнайтед се казва Солскяер. Както каза самия той в интервю след мача: „Днешният мач е мачът на живота ми. Мечтая за него от момента, в който станах треньор.“

Очаква ни поредното дерби между тимовете на Барселона и Лион. Реваншът ще се изиграе на Камп Ноу, след гостуването на каталунците във Франция при първия мач, където не успяха да отбележат нито един гол на чужд терен и да си спечелят предимството, което тези голове носят.

Ще пренапишат ли историята „хлапетата“ Лион или Барселона ще продължат серията си от победи и в Шампионска лига? Предстои да разберем.

Когато футболът е на такова високо ниво и играчите са най-класните в света, основната роля за победите играе мениджърът. След вълшебството на Пеп Гуардиола, феновете на Барса жадуват за мениджър, с който отбора да играе в романтичния си стил. За жалост Ернесто Валверде, настоящият треньор на Барса, не успява да се справи напълно с тази задача. Отборът неминуемо играе добре, но не показва творчеството, с което феновете на клуба са свикнали и очакват. За тях Барселона не е достатъчно само да победи, тимът трябва да побеждава със стил и елегантен футбол. Валверде дори променя типичната за клуба система на игра 4-3-3- на 4-4-2, като вместо типичния офанзивен футбол, в който Меси вирее, сега тимът играе със силна дефанзивна халфова линия. Това е една от възможните причини самият Меси да не играе в пълния си вихър. От друга страна променливата игра на Суарез също разтърсва стабилността в играта на Меси, а и Ракитич не може да замести великият Иниеста. Валверде е прагматик и предпочита сигурната игра, затова и не дава шанс на играчи от академията на Барса, а вместо това купува играчи от други отбори, които не се сработват толкова добре с настоящите. Въптреки това Барселона са начело на Ла Лига и не им липсва мотивация за спечелване на Шампионска лига, тъй като от 2015г. това не се е случвало. За Меси купата от най-престижния турнир е от най-голяма важност.

„Хлапетата“ на Лион от своя страна пишат история. Отборът не е стигал до тази фаза на турнира от 10г., с последната си загуба от Реал Мадрид през 2010г. И въпреки, че са на трето място в Liga 1 във Франция, Лион са изключително талантлив отбор. Звездното трио Набил Фекир - Мемфис Депай – Уссем Ауар играят блестящо и макар и млад отбор, със сигурност създават притеснение в отбора на Барса. Фекир пропусна първия мач с Барселона, но по думите на Малком „Мачът ще е много по-труден с него“. Последната победа на Лион над Тулуза с 5:1 със сигурност дава нужната доза самочувствие за мач срещу гиганта Барселона. И както във всички големи отбори, и в този голяма роля ще изиграе настоящия мениджър Бруно Женезио. Успехите му в отбора от 2015г. са красноречиви, тъй като отбора играе невероятно срещу силните отбори, но прави безидейни мачове с по-слабите. Това говори за липса на мобилизация при по-маловажните мачове и така отбора няма последователност в играта си. Последната среща на Лион и Барселона се случва на Камп Ноу през февруари 2009г., когато претърпяват загуба с 5:2, след равен във Франция. Феновете на Лион силно се надяват мачът с Барселона да е този, при който отбора е мобилизиран напълно.

Основната разлика между двата отбора е, че Лион нямат какво да губят. Те са млади, талантливи и вече са се записали в история на своя клуб. Играят елегантно и сплотено. Барселона от своя страна при евентуално отпадане от турнира биха изгубили част от престижа си, който е толкова ключов за тях и феновете им. Мачът ще се изиграе днес, 13.03.2019г.