Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Избор на туристическа раница – втора част

Трябва ви раница и сте изправени пред труден избор? Вече ви запознахме с основните характеристики, както на ви дадохме отговор на въпроса за това на раница с каква вместимост да се спрете според планираната почивка. Подробности можете да видите тук:

ИЗБОР НА ТУРИСТИЧЕСКА РАНИЦА – ПЪРВА ЧАСТ

Веднъж след като сте преценили каква раница ви трябва според обема и характеристиките, следващата стъпка е прилягането. Трябва да съобразите дължината на торса си (конкретно нея, а не ръста си), както и да се уверите че раницата ще ляга удобно на кръста. 

Трябва да отбележим, че раниците, чийто дизайн е специално разработен за дамите, имат по-малък размер на панела на гърба и поради това понякога са подходящи не само за жени, но и за млади любители на пешеходния туризъм. При дамските раници размерите на торса са по-малки, а контурите на презрамките са съобразени с анатомията на дамите.

Младежките раници пък обикновено са с по-малък капацитет и с регулируемо окачване, за да се адаптират при растежа на детето. Дамските раници, които са с по-малък размер на гръбния панел, както и по-малките версии на мъжките раници често са предпочитани за младите планинари. 

Когато избирате раницата и, разбира се, преди да тръгнете на преход, е важно правилното регулиране, за да се разпредели правилно товарът ви и да имате комфорт при носенето. Когато я регулирате правилно, между гърба ви и раницата не би трябвало да остава празно пространство.

Регулиране на раницата според дължината на торса

Важно е да уточним, че дължината на торса е разстоянието между седмия шиен прешлен и талията. Някои раници са налични в магазините в различни размери от XS до L и те биха прилегнали съответно според размера на хора с различна дължина на торса, като това варира при различните производители и според пола. Повечето раници Оsprey, както и раници от други марки имат регулируемо „окачване“ на презрамките, което може да бъде променено, за да пасне раницата на торса на човека и това е особено подходящо, ако дължината на торса е междинна спрямо стандартните размери. Регулирането на дължината коства малко допълнително тегло.

Колан на кръста

По-голямата част от теглото на раницата – 80 процента и нагоре, трябва да се разпределя между краката и долната част на лумбалната област, а не да пада върху раменете например. А тази задача до голяма степен е поверена на подплатения колан на раницата, така че е важно той да бъде добре регулиран. Опитайте се да позиционирате колана на кръста и върху горната част на таза.

Затегнете презрамките 

Издърпайте надолу каишките на презрамките, така че да ги стегнете. Каишките на презрамките са като връзките на обувките - стегнете ги дотолкова, че да ви е удобно. Не стягайте до степен да усещате трудности при дишането или дискомфорт за ключиците.

Каишки за повдигане на товара

Те свързват горната част на раницата и презрамките. В идеалния случай те ще образуват ъгъл от 45 градуса между раменете ви и раницата. Издърпайте ги, за да застане раницата плътно по гърба ви (но не прекалено плътно). Това ще предотврати изнасянето на горната част на раницата по-далеч от тялото, което пък би довело до свличането ѝ към лумбалната област.

Гръден колан 

Той допринася за вашата стабилност. Коланът на гърдите е изключително полезен, когато се движите по неравен терен, защото не позволява рязко изместване на товара вследствие на вашия ход и така намалява риска да се наруши равновесието ви.

След като сте избрали подходящата раница и тя е фино настроена за вашите приключения, можете да се отправите към своята следваща цел с новия си другар.

Ако сте се планирали еднодневен преход, то можем да ви помогнем и с приготвянето на багажа. Какво ви е необходимо вижте ТУК>>