Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Избор на туристическа раница – първа част

За вашия преход в планината задължително е нужна раница. Предлаганите на пазара туристически раници на пръв поглед може да ви изглеждат еднакви, но истината е, че те имат много различия във функциите и правилният избор може да ви спести много неудобства и да ви осигури всичко, от което се нуждаете.
Има три основни стълба, на които трябва да базирате избора си на раница: 
Вместимост – трябва да прецените раница с какъв обем ще ви трябва според продължителността на пътешествието ви, както и планирания багаж. 
Характеристики на раницата – това са спецификите на раницата, които определят как тя работи за вас.
Регулиране на раницата – тук се отнасят онези характеристики на раницата, определящи комфорта при носенето, като сред тях най-голямо е значението пасването на раницата според дължината на торса, както и колана на кръста.

Вместимост на туристическите раници

Времетраенето на пътуването до голяма степен определя багажа, а оттам и необходимия обем на раницата. Разбира се, значение имат и вашите лични предпочитания - вие решавате дали да оптимизирате багажа, за да е максимално лек, или смятате, че е по-добре да сложите и вещи, които „за всеки случай“ да са с вас.

За еднодневни преходи са подходящи раници с обем до 30 литра, като най-предпочитани са тези с вместимост 20-30 литра. В тях можете да поберете всичко необходимо за деня и да разполагате с удобство при организация и носенето на багажа си.

За пътувания с една до три нощувки са подходящи раниците с вместимост 30-50 литра. Ако сте добре организирани и обичате да пресявате внимателно багажа си, за да сте максимално ефективни, то раница от този тип ще ви е достатъчна за незабравимо приключение за три-четири дни.

Ако планирате пътуване с над три нощувки под звездите, то е добре да изберете раница с обем над 50 литра и вече в зависимост от броя нощувки, плана и предвидения багаж да изберете подходящия обем.

Характеристики на туристическите раници 

Туристическите раници, предлагани от SPORT DEPOT, са с вътрешна рамка, като по този показател това са най-популярните раници у нас и в Европа. Сред най-важните характеристики на раницата, които допринасят за стабилността, правилното разпределение на товара и комфорта са панелът на гърба, презрамките и кръстният колан.

Панел на гърба

Панелът на гърба е основната носеща система на раницата, а освен това, тя е в контакт с ползващия я, поради което производителите ѝ обръщат изключително внимание и се стремят да е колкото се може по-комфортна. Типовете система за гърба се разделят на вентилационни и контактни. При първите върху рамката има мрежа, която е в контакт с гърба на носещия. При тази система между товара и гърба остава разстояние и се осигурява по-добра циркулация на въздуха. При втория тип системи гърбът на раницата е с твърда пяна има вентилационни канали и перфорации за вентилация, като товарът е близо до гърба, но го докосва в прецизни зони. При някои раници панелът на гърба е от пяна с конструкция на пчелна пита и е покрит с мрежа за вентилация. Тези панели се различават по твърдост и тегло в зависимост от целта, за която е предназначена раницата, и обема ѝ .

Експертите от Osprey виждат панела за гърба като локомотива на раницата и отбелязват, че това е една от най-важните характеристики, които трябва да съобразите при избора си. От компанията са разработили различни технологии, за да улеснят потребителите.

 

При едната от тях - AirScape™, панелът е от пяна и намира баланса между представяне и комфорт, като хем раницата е близо до тялото, хем се осигурява необходимата циркулация на въздуха, за да се предотврати допълнително изпотяване.

 

При технологията AirSpeed™ пък мрежата, конструирана на принципа на батута, държи раницата стабилно, но на такова разстояние от тялото, че да се осигури максимална вентилация при по-топло време и активности с енергично, бързо темпо.

 

Многократно награждаваната AG AntiGravity ™ технология комбинира триизмерно окачване по такъв начин с колана на кръста, че да осигури оптимално разпределение на теглото.

Презрамките 

Презрамките на раниците трябва са от висококачествени материали и подплатени, така че да не дразнят кожата и да осигуряват удобство. При планиране на пътувания и преходи с тежък товар помислете за раница с добре подплатени презрамки за повече комфорт.

Кръстен колан 

Целта на колана на кръста при раниците с по-малък обем е те да стоят неподвижно, да не се изместват и по този начин да влияят на стабилността при неравен терен. При по-обемните раници коланът има и по-важна функция – да пренася по-голямата част от тежестта на раницата върху таза и краката. Коланът на кръста трябва да е широк и подплатен за комфорт при носенето.

Отваряне 

Отварянето отгоре е стандартно за повечето раници, като върху отвора има капак. Някои раници предлагат достъп до съдържанието на раницата чрез отвор с цип отпред или отстрани, което е удобно, когато искате бързо и лесно да вземете някоя вещ от багажа.

Джобове 

Раниците имат различни отделения и джобове, които помагат за организиране на багажа, а тук ще очертаем основните видове.

Странични еластични джобове 

Когато са празни, тези джобове дори може да не бъдат забелязани, но в тях можете да сложите бутилка вода, рейките на палатката или други вещи.

Джобове на колана на кръста 

Там можете да сложите вещи, които искате да са ви подръка по всяко време като телефон, GPS или протеиново блокче, за да се подкрепите, когато огладнеете.

Голям джоб в предната част 

Този джоб често е като платка със закопчалка отпред на раницата. Създаден преди време за инструменти като лопaти за сняг, сега той се среща при много раници и в него може да се сложи връхна дреха или друга лека вещ.

Преден джоб 

Понякога той е в добавка към горния джоб и в него могат да се сложат по-малки, необемни предмети.

Други характеристики 

Сваляща се раница или горен капак за дневни преходи

Някои туристически раници са на практика „две в едно“, тоест към голямата раница има малка, която може да се ползва за дневни излети и преходи или пък горният капак е така направен, че да го свалите и да се превърне бързо при нужда в малка раница.

Отделение за спален чувал 

Това е отделение с цип в долната част на някои раници. То е чудесна опция, ако не искате са носите спалния чувал в отделен калъф, а ако пък няма да ви трябва спален чувал, то предвиденото за него отделение може да побере друго оборудване, което ви е необходимо.

Системи за прикрепване на екипировка

Ако при пътешествията си според сезона носите пикел и туристически щеки, то може би е добре да проверите дали раницата ви разполага със система/и за прикрепване на инструменти и пособия, като така те обикновено остават извън отделенията и джобовете и не заемат ценно пространство. Рядко има раница, която не е снабдена поне с две такива системи – здрави примки от еластичен материал. Някои дори имат низ от такива примки.

И още…

Дъждобран

Ако според синоптичната прогноза по време на вашето пътешествие има вероятност да вали, то дъждобранът ще ви е нужен. Материалите, от които се правят раниците, обикновено са водоустойчиви или с водоотблъскващо покритие, но не забравяйте, че те имат и шевове, ципове, откъдето водата може да проникне в раницата, а и водоустойчивостта е с определени показатели при проливен дъжд.

Вместо дъждобран

Алтернативен вариант на дъждобрана е да приберете и организирате вещите си в чанти от водоустойчиви материали(dry sacks) и след това да ги приберете в раницата. Това би бил дори по-добрият вариант, ако метеорологичната обстановка комбинира проливен дъжд и силен вятър, защото мощните пориви на вятъра имат потенциала да „отвеят“ дъждобрана на раницата ви.

Хидратация

Почти всички раници имат отделение за система за вода, която обикновено се продава отделно. Раницата има и един-два порта за маркуча, така че достъпът до вода да е лесен.

Веднъж след като сте преценили каква раница ви трябва според обема и характеристиките, следващата стъпка е регулирането на раницата. Повече за това ще ви разкажем в „Избор на туристическа раница – втора част“.