Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Историята на LOWA - първа част: Как започва всичко

100 ГОДИНИ LOWA: ПЪРВА ЧАСТ 
КАК ЗАПОЧНА ВСИЧКО 

Имало едно време трима братя

Не се заблуждавайте, това не е някаква приказка, а истинска история. Преди повече от 100 години Лоренц, Ханс и Адолф Вагнер живеят в баварското селище Йецендорф на река Илм. Баща им ги учи на обущарския занаят и тримата продължават да пишат историята на туристическите обувки като основатели на марките LOWA, Hanwag и Hochland.

Прелюдия с музика

Йохан, бащата на тримата братя Вагнер, е едновременно обущар и музикант. Той свири в първата група в Йецендорф, основана от брат му Йозеф Вагнер през 1850 г. Синовете на Йохан - Лоренц, Ханс и Адолф, също са музиканти и се присъединяват към групата. Групата Wagner има богат репертоар – от местни фолклорни ритми до тържествена църковна музика. Лоренц Вагнер поема ръководството на групата след своя чичо и братовчед. По-късно той описва как е използвал музиката, за да положи основите на бъдещето за своята обущарска работилница: 

„Тогава имаше обичай селските обущари да бъдат и музиканти. Свирих на сватби и при други поводи. Спечелих хубави пари и ги използвах за купуване на машините, от които имах нужда.“

- Лоренц Вагнер, LOWA

В радиус от 10 километра 

Търсенето на обувки е огромно през 20-те години на миналия век, защото са най-важната част от екипировката, необходима на хората за пътуване и придвижване. Хората в селските и градските райони използват предимно shanks, за да се придвижват от място на място. Братята на Лоренц също създават свои собствени независими обущарски работилници. Ханс Вагнер се премества във Фийркирхен, а брат му Адолф във Вайхс - два града на около 10 километра разстояние от Йетцендорф. Групата се разпада и започва историята на трите марки обувки. 

Марката, известна днес като Hanwag, е създадена през 1921 г. Ханс Вагнер доставя обувки на мюнхенска компания и скоро започва да произвежда свои собствени модели. Той непрекъснато разширява бизнеса си и започва да продава обувките си под марката Hanwag през 1952 г. Фабриката остава в семейни ръце през първите 83 години от съществуването си. Основателят на компанията прехвърля ръководството ѝ на своя племенник Йозеф Вагнер. През 2004 г. компанията става част от Fenix Outdoor AB. 

Адолф Вагнер, най-малкият от тримата братя, се жени през 1923 г. и се премества във Вайхс, където поема местната обущарска работилница и през следващите 10 години я превръща във фабрика за обувки с 30 служители. Обувките за планинарство и ски той продава под името „A.W.“ и моделите му са много успешни. Подобно на братята си, той произвежда обувки за войската през годините на войната. Компанията преживява рестарт след войната под марката Hochland. Дъщеря му Ема поема ръководството на компанията през 1955 г. заедно със съпруга си. А световно име компанията си създава през 50-те и 60-те години на миналия век. В средата на 70-те години фабриката за обувки е отдадена под наем на Romika и там се произвеждат първокласни туристически обувки. Но конкурентният натиск става твърде силен и фабриката е принудена да затвори завинаги през 1981 г.

„Ilmtaler Sportschuhfabrik“

Паралелите с историите на братята му не могат да бъдат пренебрегнати: като най-голям син роденият през 1893-а Лоренц Вагнер наследява бизнеса от родителите си през 1922 г. Той включва имоти и селската обущарска работилница, управлявана от баща му Йохан. Лоренц има големи планове: иска да работи със съпругата си Терезе и да превърне „дребния обущарски магазин“ в истинска „компания“. Той купува първите си машини и създава своя собствена компания през 1923 г., като тя все още се нарича LOWA. Той управлява бизнеса под собственото си име в началото, а като “Ilmtaler Sportschuhfabrik” („Ирмталер спортсшуфабрик“) за първи път в архивите през 30-те години на миналия век.


Успехът идва: през 1925 г. Лоренц Вагнер наема двама мъже, а до 1930 г. компанията има седем служители - шестима мъже и една жена. Работното пространство е тясно и тогава е построена първата фабрична сграда с размери 15x6 метра.

Амбициозният чирак Йозеф Ледерер се присъединява към компанията през февруари 1930 г.

„Обущарите работеха на тавана. И аз бях там като чирак. Всички се хранихме в къщата, включително и тези, които живееха в града. Храната беше част от нашето заплащане. Чираците трябваше да плащат такси – в моя случай аз трябваше да лъсна обувките на жената, която по-късно стана моя съпруга“.

- Сеп Ледерер, LOWA

Подозирал ли е тогава? Йозеф Ледерер напуска LOWA след края на чиракуването си. Завръща се в компанията повече от 15 години по-късно и се жени за дъщерята на основателя на компанията Берта Вагнер. В началото LOWA произвежда предимно баварски обувки, изработени от кожа. Но фабриката създава и „спортни обувки“ –планински и ски модели, като те също са изработени от кожа. 

Алпийските спортове преживяват бум на популярността през 20-те години и обущарите Лоренц, Ханс и Адолф Вагнер печелят от тенденцията.