Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Грижа за мускулите

Oт Калин Стоянов, треньор и физиотерапевт

В един момент всичко е наред и се чувствате отлично, а в следващия внезапно получавате остра болка, придружена от чувство за стягане, свиване и „заключване“ на даден мускул. Ако това ви се е случвало, то най-вероятно сте преживели мускулна крампа. Може да ви се е случило по време на спорт, докато сте шофирали, седели или дори по време на сън, но когато и да е било, сигурен съм, че преживяването не е било приятно. 

Освен че не е никак приятно, такова преживяване може да бъде и животозастрашаващо, например, докато плувате в морето или шофирате с висока скорост. Това е и причината за следващата статия, в която накратко ще обясня какво представляват мускулните крампи, как да ги профилактираме и, разбира се, как да реагираме, когато се случат. 

Какво е мускулната крампа и защо се получава?

Крампирането на определен мускул представлява силна неволева контракция (свиване), без релаксиране на същия, която причинява болка. Когато използваме мускулите, които можем да контролираме, като тези на ръцете и краката, ние ги използваме, редувайки фази на контракция и релаксация. Когато мускулът (или дори няколко миофибри от мускула) изпадне без наше желание в постоянна фаза на контракция и не се релаксира, казваме, че той е в спазъм. Когато такъв спазъм настъпи внезапно и болезнено, го наричаме мускулна крампа. 

Мускулните крампи могат да продължават от няколко секунди до няколко часа, като нерядко се случва те да се повтарят. Съществуват няколко вида мускулни крампи: истински крампи (които са обект на тази статия), тетания, дистонични крампи. 

Истинските крампи са най-често срещаните в скелетната мускулатура. Те могат да засегнат част от мускул, цял мускул или дори група от мускули, които работят заедно за извършването на дадено движение. Повечето хора в академичните среди се съгласяват с тезата, че крампите се причиняват от хиперактивност на нервите, задвижващи дадения мускул. Причините за тази хиперактивност могат да са различни: 
- травми - при наранявания и травми могат да се появят крампи, целящи да предпазят наранената зона от по-голяма увреда; 
- мускулна умора - умореният мускул може да крампира, с цел протекция от възможно нараняване, в случай че продължи да работи „на пълни обороти“; 
- дехидратация - дехидратацията води до намалено количество течности в мускулните клетки. Крампи вследствие на дехидратация се получават най-често при топло време и могат да бъдат индикация преди настъпването на топлинен удар. 

Често този вид крампи се наблюдава при хора, приемащи дълго време диуретици, или при продължителна спортна активност. ниски нива на електролити - лош хранителен режим, придружен от обилно потене, може да доведе до намаляване нивата на натрия и калия, които стоят в основата на мускулната контракция и по-точно в отвеждането на нервния импулс към мускула. нарушено кръвообращение в мускула - ако поради някаква причина в мускула има нарушено кръвообращение по време на активност, се получава натрупване на отпадни продукти от метаболизма и крампи. ниски нива на минерали - калцият и магнезият са от съществено значение за протичането на нормална мускулна контракция и абнормалните им нива могат да доведат до мускулни крампи. 

Превенция

Съществуват няколко практични стъпки, които можем да предприемем с цел превенция появата на мускулни крампи: 
- добра силова подготовка – слабите мускули са по-податливи на крампи, защото се уморяват по-бързо при работа; 
- стречинг – стегнатите и скъсени мускули работят повече и използват повече енергия от мускулите с нормална дължина, което може да доведе до крампи в тях; 
- хранителен режим – добър хранителен режим, осигуряващ всички необходими електролити, витамини и минерали на организма, може значително да намали риска от поява на мускулни крампи по време на двигателна активност; 
- хидратация – Поемането на достатъчно вода е от огромно значени – преди, по време на и след двигателна активност. 

Как да реагираме при появата на мускулна крампа?

В повечето случаи при поява на мускулна крампа е достатъчно просто да разтегнем нежно крампиращия мускул. След разтягането може да се приложи лек масаж на зоната, а приложението на топли и/или студени фактори допълнително ще спомогне за възстановяването на мускула. 

Бъдете разумни в тренировките си – бягайте, докато тялото ви се чувства добре, и правете почивки, когато е необходимо. И не забравяйте, комфортът по време на бягане ви помага да останете здрави. Избирайте обувки, които ви позволяват да бъдете гъвкави и се чувствате стабилни.