Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

„Етър“ слага стара емблема върху екипите в навечерието на 100-годишния юбилей

Футболният отбор „Етър Велико Търново“ се завръща в Първа лига в навечерието на своята 100-годишнина. В чест на юбилея през новия сезон футболистите ще играят с една от най-старите клубни емблеми върху фланелките. Екипировката Nike на тима, украсена от историческия знак, бе представена в специална фотосесия, а насловът на кампанията е „Пазим историята“.

Българката верига за търговия със спортни стоки SPORT DEPOT си сътрудничи с „виолетовите“ от миналата година и доставя на клуба екипи на известния спортен бранд Nike. С технологичните и модерни екипи на световната топ марка, украсени със старинната емблема, отборът ще посрещне своя стотен рожден ден на 24 април 2024 година. А историята на великотърновския футболния клуб е славна и има защо да бъде помнена и напомняна.

Основаният през 1924 година ФК „Етър” обединява съществуващите вече във Велико Търново клубове „Слава”, „Феникс”, „Виктория” и „България”. След много горещи спорове обединеният отбор получава славянското име на река Янтра – „Етър”. От 24 май 1958 г. тимът играе мачовете си като домакин на стадион „Ивайло“ в старата столица. През 1969 г. за първи път в историята си отборът влиза в „А” група и приема виолетовия цвят на екипите си. Историята на отбора е белязана от славни победи и тежки загуби, редуват се периоди на възходи и падения. През 1981 г. отборът влиза за пореден път и остава във футболния елит до 1998 г.

Това са годините на най-големите успехи на великотърновския клуб. През 1988/1989 година „виолетовите” печелят трето място и се окичват с бронзовите медали в родното първенство. На следващата година повтарят постижението.1991 година е „златната” в историята на тима: „Етър” със старши треньор Георги Василев става безапелационно шампион на България. 

Сезон 1990/91 г. остава паметен в историята на футболния отбор и със спечелването на първата и оказала се впоследствие и последна Купа на БФС. През есента в 1/16-финал за КЕШ „Етър” среща немския шампион „Кайзерслаутерн” и отпада след 1:1 у дома и 2:0 в Германия.

През следващите две години отборът заема четвърта позиция сред елитните български отбори. През 1994 г. по време на паметното Световно първенство в САЩ, на което България става четвърта в света, футболистите от „Етър” в националния тим са Красимир Балъков, Трифон Иванов, Илиян Киряков, Цанко Цветанов и Бончо Генчев. През 1998 г. „Етър” изпада в „Б” група, на следващата година – и в третия ешелон, а от 2003 г. представителният отбор престава да съществува. 

През 2002 г. е основан ПФК „Етър 1924”, който още следващата година влиза във втория ешелон и в продължение на осем сезона неизменно играе в „Б” група. През 2012 г. тимът става първи и влиза в „А” група, но изпада във фалит и накрая не доиграва първенството. На 17 юли 2013 г. е създаден СФК „Етър Велико Търново”, който след три години участие в Северозападната „В” група през 2016 г. завършва първи и влиза в професионалния футбол. 

„Виолетовите” стават безапелационен първенец и на Втора лига през сезона 2016/2017 година, като извоюват място в Първа лига. От 2017 г. насам в продължение на 4 сезона тимът бе постоянен член на елита, като през 2018/2019 г. стигна до седмото място и бараж за Лига Европа. През 2021 г. тимът изпада във Втора лига, но само след две години през 2023 г. отново се завръща в елита на родния футбол.

Етър Велико Търново“ пази историята и в навечерието на своята 100-годишнина напомня за нея чрез една от най-старите си емблеми върху екипите. Пожелаваме на отбора паметни победи и славни мигове на терена в Първа лига през новия сезон!