Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Екипировка според тренировката

от Тихомир Иванов, състезател скок на височина

Като професионален състезател в многокомпонентна дисциплина като скока на височина, няма как да пренебрегна различните елементи, които трябва да тренирам – координация, баланс, стабилност, гъвкавост, бързина, издръжливост, сила в различните мускулни групи. По време на подготовка за състезание тренирам всеки ден, но тренировката е винаги различна, защото така усъвършенствам цялото тяло – всеки ден работя за различна група мускули с различен вид натоварване. 

В професионалния спорт екипировката винаги е съобразена с естеството на тренировката. Изборът какви точно обувки или шпайкове ще сложа в раницата си е от значение за резултатите след това. Също от значение е това дали тренираме в залата, или на открито при дъжд или вятър.  

Как да се екипираме за различните тренировки?

Като пробвате дрехите, уверете се, че не само ви стоят добре и ви прилягат правилно, но и че се чувствате свободно. Избирайте функционални продукти – можете да направите малко клекове или други загряващи упражнения, за да тествате наистина дали позволят на тялото ви да се движи в пълния му обхват на движение. Не се притеснявайте да си дадете време при избора. 

Обръщайте внимание и на материите на дрехите. Някои материи позволяват повече проветряване – влагата от потта излиза навън, което също е от значение за комфорта. Памучните дрехи абсорбират влагата, натежават и стоят мокри по тялото. Избирайте материи, които са създадени така, че да ви помагат да регулирате температурата си – не позволяват да ви бъде прекалено топло в залата или прекалено студено навън, всичко е в избора на правилните технологии. 

Ако не обличате официалния си костюм, когато си пиете кафето в неделя сутрин, защо да си купувате обувки за кросфит, с които да бягате? Ако спортното ви долнище има цип на кръста, той най-вероятно е там, за да приберете ключовете си, докато бягате навън, но ако го облечете и правите коремни преси, няма да ви е особено комфортно. Дрехите и обувките за спорт са с дизайн, който е предвиден за различните движения, особено високотехнологичните, които държат и по-високи цени. 

Обувките обаче са най-важната част от екипировката – ако не изберете правилната категория обувки, няма да имате поддръжката, необходима за вашия спорт. Когато липсва правилна поддръжка на крака, може да се стигне до травми и фрактури, така че екипировката в никакъв случай не трябва да бъде подценявана. Разгледайте технологиите, с които разполагат обувките – някои предлагат повече сцепление и стабилност, а при други фокусът е върху гъвкавост и издръжливост. Ако искате да бягате маратон, изберете обувки, предвидени за дълги разстояния, с които комфортът се запазва по-дълго време. 

Ако например искате да наблегнете на тренировки с висок интензитет, попитайте консултант в магазина кои са най-добрите обувки за това. Ако тренирате 4 пъти седмично с висок интензитет, бързо сте достигнали до 400-500 навъртени километри, което означава, че обувките ви са се износили. Ако усещате болка в коляното, стъпалото или дори кръста, може би просто трябва да смените обувките. 

При обувките за бягане е важен комфортът в различните елементи. Обикновено имаме горна част, която е направена от здрава, но гъвкава материя, и осигурява усещане за стабилност, близо до крака, тя е като чорап. Такива са много от моделите на adidas, които използват и Primeblue материали, които съдържат до минимум 50% рециклирана пластмаса от океаните. Генерално това, което ми допада при adidas, е именно мисията им да намалят вредата от производството върху околната среда. Целта е до 2024 г. да спрат използването на нов полиестер и да работят само с рециклиран. 

Друг особено важен момент при обувките за бягане е омекотяването. Затова се използват нови видове технологична пяна, която, вградена в средната подметка, поема удара с настилката. Целта е тази пяна да бъде възможно най-лека, за да запазиш бързината си при бягане. И, разбира се, външната подметка – почти всички са чували за каучуковата подметка Continental™ - най-доброто решение за сцепление, което съществува. 

В моята спортна кариера никога не съм подбирал спортните продукти, с които работя, по външния им вид. Винаги съм искал те да са такива, че да ми позволят да се раздам на 100% в тренировките си. Този сезон се доверявам на adidas Ultraboost 21, защото в тях намирам перфектния баланс между тегло, мекота и гъвкавост. Това безспорно са моите обувки за градско бягане. А вие може да пробвате актуалните модели обувки за бягане на adidas, снабдени с последните технологии в изграждането на функционални маратонки, в зоната ADIDAS RUNNING STUDIO в магазини SPORT DEPOT.