Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Дни преди лятото: урок по водно спасяване в SPORT DEPOT

С наближаването на лятото все по-често се насочваме към морето за ден-два или за по-продължителна отпуска, а в летните дни много хора търсят за няколко часа отмора и край басейните. В такива моменти е важно всички - и малки, и големи, да сме подготвени как да се предпазим от инциденти във водата.

В Седмицата на водното спасяване в офиса на SPORT DEPOT се проведе лекция и демонстрация по темата. Служителите и техните деца получиха практични съвети и ценни напътствия от експерта във Водноспасителната служба към БЧК Марио Бързачки.

Своеобразният урок бе интересен за всички. Бързачки показа и техники за оказване на първа помощ. Правилата за безопасност във водата бяха поднесени по увлекателен начин и грабнаха вниманието, за да бъдат запомнени от всички. 

Експертът препоръча да се избират охраняеми плажове, да се следват указанията на спасителите и флаговата сигнализация, да се внимава за опасностите във водата. Ако някой не знае как да помогне на човек в опасност, не бива да му се притича на помощ.

Сред основните причини за удавяния са именно: непознаването на опасностите при къпане и плуване; неумението да се излезе от опасни ситуации, възникнали във водата; незнанието да се помогне на човек, който се дави. 

Експертът напомни, че плувните умения са превантивна мярка срещу удавяне. Изтъкна обаче, че хората, които могат да плуват, не бива да надценяват възможностите си. 

Бързачки посочи, че хората, които не са уверени в плувните си възможности, не трябва да се предоверяват на надуваеми предмети. Ползването им се препоръчва само до дълбочина, от която всеки може да излезе сам. Използването им е забранено при вълнение и вятър с посока от брега към морето.

На малки и големи Бързачки напомни, че не бива да се влиза във водата поне час и половина-два след хранене. Той призова родителите да не оставят децата си сами във водата и без надзор на плажа.

Краят на урока прерасна в своеобразен празник – малчуганите показаха подготвени от тях рисунки на тема „Живот във водата“. И всички получиха подаръци – децата се сдобиха с плувни очила SPEEDO, които да ги насърчат да се научат или да подобрят уменията да си плуват, както и специално разработеното помагало „Приятели с водата“, изготвено за деца от 6 до 9-годишна възраст. Родителите също се сдобиха с наръчник за предпазване от водни инциденти.

Работата на спасителите и усилията на Водноспасителната служба нареждат България сред страните с ниски нива на воден травматизъм за миналата година, сочи статистиката.

Дни преди лятото заедно с Водноспасителната служба към БЧК организирахме специален урок и за нашите клиенти. Той се проведе в SPORT DEPOT MEGA STORE на 18 юни. Експертът Марио Бързачки и колегите му запознаха присъстващите с правилата за безопасност във водата и показаха различни практики за оказване на първа помощ, а за най-активните млади участници имаше изненади и награди.

*Статията е актуализирана на 21 юни.