Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Да се откажеш не е опция! За човешките възможности граници няма

Силата на волята и човешките възможности не познават предели. Доказва го Георги Черналиев от Луковит. 44-годишният параатлет вдъхновява със своята отдаденост на спорта и впечатлява с постиженията си през годините.

Георги е роден в Силистра, изоставен е от родителите си и попада в Дома за деца с физически увреждания в Луковит. Там среща жената, която става негова съпруга, а организирани от Дома състезания се превръщат в повратна точка за младия Георги, подхранвайки любовта му към спорта и срещайки го с други атлети.

„Още от малък харесвам спорта. По време на летен лагер, организиран от Дома в Тузлата-Балчик, се запознах с хора с увреждания - представители на спортен клуб "Ахил". Те организираха маратони на 10, 21, 42,195 км. за хора с увреждания. С помощта на този клуб имах възможността да се състезавам за България и в чужбина“, разказва ни Георги. 

Дебютът си като участник в маратони прави на гребния канал в Пловдив през 1994 година и печели третото място. То го изпраща на полумаратона в Барселона следващата година, където се нарежда сред първите осем.

„След излизането ми извън България още повече се заинтригувах от маратоните. Усетих, че не е лесна дисциплина, но това ме стимулираше и доказвах, че въпреки увреждането ми мога да покажа на какво са способни хора като мен. Исках да мотивирам здрави хора да започнат да спортуват“, спомня си Георги. 

Постиженията му в родни надпревари го класират за участие зад граница и така след Барселона заминава за Ню Йорк, където се включва в местния маратон, а две години по-късно и в тези на Бейрут и Виена. През 1998 година се връща в Ню Йорк и освен че изминава дистанцията от 42 км, се включва и в състезание на 10 км и го печели. През 2000 и 2001 година участва в маратона във Виена и полумаратона в Женева.

Но маратоните не са единствената спортна страст на Георги. Той е и плувец, като се състезава на 50 и 100 метра. А спортният хъс, дисциплина и отдаденост го превръщат в републикански шампион и един от най-добрите плувци сред хората с увреждания. Междувременно се заема и с тенис на маса, обръща се и към лекоатлетически дисциплини, между които бягане, хвърляне на диск, копие и гюле към Българска параолимпийската асоциация. След години пауза Георги решава да участва в състезания от веригата „Рън България“ в Луковит. 

А целта му е да накара повече хора да спортуват. „Иска ми се да заинтригувам повече деца и млади хора, а защо не и други възрастови групи да станат от компютрите, да оставят телефоните и да се отдадат на спорта. Нека да открием спорта в сърцата си", пожелава той.

За устремените напред със силна воля и стремеж няма предели на възможностите. Житейската история и завидната спортна кариера на Георги са вдъхновяващ пример не само за неговия 14-годишен син. Но и за хората, за които да се откажеш не е опция. За онези, които с увереност в себе си, дързост и кураж устояват на трудностите и преминават през всяко предизвикателство.