Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Бягането като част от подготовката ми за Олимпиада

от Тихомир Иванов, състезател скок на височина

Има различни видове кардиотренировки, но бягането е един от най-удобните и лесни варианти, тъй като не изисква особено оборудване. Единственото, което ви трябва, са маратонки, с които да си осигурите правилната поддръжка и да предпазите краката от контузии. Потенциалът за изгаряне на мазнини в този спорт е изключително голям, така че това е чудесен вариант и за всички, които искат да постигнат по-лека и приятна физическа форма. В професионалната лека атлетика, където се състезавам в скок на височина, бягането е от огромно значение за представянето ми и заема над 50% от цялостната ми подготовка. 

В тази тема ще засегнем кардиото, и по-конкретно бягането като част от моята подготовка за Олимпийските игри. При мен то се разделя на бягане за издръжливост (в периода на общата физическа подготовка) и бягане за развиване на бързина (в състезателния период).

Бягане за издръжливост

Идеята е, че с опита идва и лекотата. Идва момент в бъдещето, когато едно разстояние, което е било предизвикателство за вас, вече ви се струва лесно. Това усещане означава, че сте увеличили своята издръжливост. Такава издръжливост се постига с постоянството и дисциплината, които са абсолютно задължителни в професионалния спорт, но и изключително полезни в аматьорския такъв. Ако бягате няколко пъти в седмицата в продължение на много седмици, само тогава можете да увеличите издръжливостта. Необходимо е между 10 дни и 4 седмици постоянство, за да усетите някаква разлика в резултатите си. 

За големи състезания като Олимпийските игри за мен бягането за издръжливост попада в първия период на обща физическа подготовка. Тогава е моментът за моите кросови бягания. Кросът е тренировка, която не следва стриктен протокол за изпълнение, времето и дистанцията не са от значение, по-важно при бягането на крос е да се вслушваме в сигналите на тялото, за да подберем правилното темпо. 

Кросовото бягане е предпочитано и от любителите, защото е достъпно за хора на всякаква възраст и с различни физически данни, като се препоръчва за укрепване на основните двигателни функции на човешкото тяло. Можете да бягате в паркове, градини, да пробвате планински терени – всички тези опции ще допринесат по различен начин за уменията ви и за усъвършенстване на техниката ви. Бих препоръчал да започнете с равномерно бягане, което да е приятно и да не предизвиква силно задъхване, като дори може да го съчетаете с упражнения за дишане. Този вид бягане зарежда и емоционално, като освобождава напрежението. 

В началото на моята подготовка аз винаги започвам с кросови бягания, като това продължава между 10 и 15 дни, а след това продължаваме работата си за издръжливост с фартлек – игра на скорост. Това е форма на интервална тренировка, която съчетава интензивни спринтови бягания с активни възстановителни интервали, т.е. редуваме темпото на бягането – по-бързо с по-бавно. С напредването на подготовката ми бягането за издръжливост преминава към бягане на спринтови отсечки от порядъка на 150 – 300 м. 

Бягането за издръжливост е от изключителна важност и до огромна степен то определя издръжливостта ми на сектора и продължителността на скоковете ми.

Бягането за развиване на бързина

С началото на състезателния период основна роля имат бяганията ми за бързина. Главната задача е да се повишат възможностите на организма за максимална интензивна работа. Натоварванията при такива тренировки са кратки, а почивките по-продължителни, за да се даде възможност за пълно възстановяване на организма. Това е от изключителна важност за мен – тук е моментът, в който се определя скоростта, която се изисква за всеки един скок. Без точната бързина няма как да се направи перфектният скок. През този период наблягаме на къси и бързи отсечки, като започваме с ниски стартове по 20 м, също така отсечки по 30 м и 50 м, като понякога се случва да направим и по-дълги бягания 80-100 м. С наближаването на състезанията се налага също така да правим бягания с теглене на така наречените шейни, върху които слагаме различни килограми, което също допринася за развиването на бързината, като тук отсечките също варират между 20 - 30 - 50 метра. 

Във всеки период от подготовката си имам нужда от обувки, които да осигурят необходимата защита от травми, както и усещане за абсолютен комфорт. Качествените обувки ти помагат да запазиш концентрация, да се фокусираш върху съществената работа. Такива са и adidas Ultraboost 21 Tokyo – обувките с технология Boost, при която усещаш възвръщаемост на енергията с всяка крачка.