Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Активна зима в планината

Есента дойде бързо, а след нея, сигурни сме, много бързо ще дойде и зимата. Затова не си мислете, че все още е рано да се подготвите за нея, както и за активните дни, които ще прекарате в планината. По тази причина днес ще си поговорим за един от най-важните аспекти от екипировката – раницата.

 
 

Неведнъж сме ви разказвали, че по време на преход в планината, независимо дали е кратък или дълъг, раницата трябва да бъде максимално ефективна и винаги да служи в наша полза. Това важи с особено голяма сила и за зимната планина, когато физическите усилия, които полагаме, са много по-големи. Именно в тези случаи, независимо колко багаж носим, не трябва да я усещаме като неудобен товар на гърба си. Сами може би се досещате, че точно това забавя цялостния процес по придвижане от една точка до друга. Затова е хубаво да спрете вниманието си на лек и удобен модел, който няма да позволи хармоничното ви настроение в планината да бъде развалено.

 
 

Следващата стъпка към осъществяването на безпрепятствен преход е подредбата на багажа. Тя също е толкова важна, колкото и това раницата ви да бъде лека и удобна. Изберете най-необходимите неща, които ще вземете със себе си и ги сложите пред себе си на едно място, за да можете след това внимателно да ги подредите.

  • Започнете с вещите, които ще сложите на дъното на раницата като спалния чувал, например.
  • След това наредете по-тежките приспособления в областта на гръбначния стълб.
  • Идва ред и за по-лекия багаж, който е препоръчително да се сложи около тежките ви вещи.
  • Подредете внимателно оставащата част от екипировката си в горната част, а в случай, че са останали леки неща, наредете ги в страничните външни джобове.
 
 

А кои са раниците, с които ще усещате, че летите по планинските склонове, макар и с много багаж? Сред доказалите се модели са тези на марката Osprey. Запознайте се и вие с някои от тях и разберете защо.

 

OSPREY Раница Hikelite 26

 
 

Здравината, ефективността и съотношението между цена и качество са част от характеристиките, които правят Hikelite идеалният избор на раница за вас. Сред основните й предимства също са мрежестата материя на гърба AirSpeed, която предотвратява изпотяването и осигурява комфорт по време на движение, както и съвместимата хидратационна система Hydraulics™ и Hydraulics™ LT. Освен това раницата има вграден дъждобран, вътрешно отделение за хидратация, вграден ключодържател. Кръстният колан е регулируем, както и коланът на гърдите, който има и вградена свирка. Джобовете на Hikelite са преден еластичен, два странични мрежести еластични и джоб за слънчеви очила или телефон. Теглото на раницата е 740 грама.

 

OSPREY Раница Eja 38

 
 

Леки материали и специален дизайн, съобразен със спецификите на женското тяло. Именно те правят раницата Eja един от най-добрите избори за всяка жена, която прекарва време в планината. Комфортът е гарантиран през цялото време с AirSpeed мрежестата материя, благодарение на която ще можете да се движите без да се изпотявате. Този модел също е съвместим с хидратационна система Hydraulics™ и Hydraulics™ LT. Кръстният колан на модела се характеризира с двойна мрежеста конструкция ExoForm, която осигурява повече комфорт и стабилност. Коланът за гърдите се регулира, а в него има и вградена сигнална свирка. Раницата има вътрешно отделение за хидратация, свалящи се подплънки за презрамките, както и гайка за закачане на инструмент за разбиване на лед. С Eja имате възможност да закачите и туристическите си щеки. Джобовете са еластичен преден и два странични от мрежеста материя. Моделът има и отделение на капака, както и 7 мм странични компресионни каишки.

 

OSPREY Раница Exos 38

 
 

Няма как да пропуснем и мъжкият модел раница, който със своята стабилност и оптимален комфорт, е перфектният избор за дълги приключенски преходи. Този модел е аналог на дамския Eja 38 и характеристиките му се припокриват с изброените по-горе.

 

OSPREY Раница Talon 44

 
 

Впускате се в приключения, по време на които ви трябва надеждна екипировка? Talon e раницата, която няма да ви предаде където и да сте. Комфортът с нея ви е гарантиран в дългите дни на открито благодарение на мрежата и пяна на гърба за дишаемост – AirScape. Друга важна част от раницата е кръстният колан. В конкретния случай той е подплатен регулируем и е изработен от мрежеста материя, която осигурява дишаемост и комфорт по време на носене. Той държи товара близо до тялото и помага на тежестта да се разпредели. Коланът на гърдите също е регулируем и с вградена сигнална свирка.

Друго важно предимство на Talon e, че височината й се регулира спрямо тялото на човека, който я носи. Раницата има външен достъп до хидратация. Сред останалите й характеристики са възможността за закачане на LED светлини, системата за закачане на щеки, гайките за закачане на инструменти за разбиване на лед, вътрешната регулируема връзка в горния край на раницата, свалящите се подплънки на презрамките, както и подвижния капак с две отделения. Джобовете са преден еластичен, два странични мрежести и два джоба с цип на колана.

Посочените по-горе модели, както и много други, можете да намерите в магазините на Sport Depot или онлайн на sportdepot.bg



източник: списание 360