Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Aether Pro 70 – раница, носена от Нирмал Пурджа

Здрава и лека раница за приключения, за които надеждността е ключова

Семпла, с рационална конструкция и елегантен дизайн, Aether Pro 70, с тегло от 1.8 кг, е създадена за два типа приключения, продължаващи дни или месеци: алпийски експедиции с отдалечени базови лагери или преходи през непознати терени, където единствената пътека е тази, която правиш.

Раницата е проектирана с много лека конструкция, за да се движите бързо, а когато носите тежки товари, тя осигурява отлично прилягане към тялото, независимо от формата и размера. Идеална е за хората, които оценяват ефективността и създават своя собствена система за организация, базирана на техните индивидуални нужди, в зависимост от това дали са на експедиции в планината, или проучват непознати територии.

Aether Pro 70 е носена и от посланика на Osprey – родения в Непал алпинист рекордьор Нирмал Пурджа. Тя се отличава с редица характеристики, между които е и обновеният AirScape панел за гърба.

Нимс, както го наричат, има впечатляваща кариера и преди, и след като се отдава на алпинизма. Служи в продължение на 16 години в армията, 10 от които във военноморско формирование на Въоръжените сили на Великобритания. През 2019 година той напуска армията и се завръща в Хималаите, за да се заеме с проекта „Project Possible 14/7“ за изкачване на 14 върхове осемхилядници на планетата ни в рамките на седем месеца.

Нимс е необикновен алпинист, който благодарение на своята физиология, обучение, начин на мислене и човечност е способен да постигне цели, смятани за много амбициозни от опитните катерачи. Той превръща проекта в постижима цел, при все че предходното постижение е отнело… седем години. На 29 октомври в 08:58 часа местно време Нимс става най-бързият човек на земята, изкачил всички 14 върха с височина над 8000 м за малко под 7 месеца. Той постига това са шест месеца и шест дни с помощта на допълнителен кислород. След като чупи този рекорд, Нирмал Пурджа се насочва към друго предизвикателство в алпинизма – да изкачи хималайския връх K2 през зимата.  

В 17.00 часа местно време на 16 януари 2021 година Нимс с екип от девет непалци шерпа изкачва върха K2 и записва сред постиженията си и смятаното до онзи момент за немислимо.

Нирмал Пурджа може да се похвали с три рекорда на Гинес: 
• Най-бързото изкачване последователно на върховете Еверест, Лхотце и Макалу – отнема му пет дни. 
• Най-кратко време за слизане от Еверест и изкачване на Лхотце – отнема му 10 часа и 15 минути, с което чупи предходния рекорд от 20 часа. 
• Първият човек, който в един сезон два пъти изкачва Еверест, веднъж Лхотце и веднъж Макалу – отнема му общо 17 дни. 

Раницата Aether Pro 70 e мъжка раница, предназначена за преходи на дълги разстояния и алпийски експедиции и е част от серията Aether&Ariel на Osprey.

Обновеният AirScape панел за гърба е създаден с цел да подпомогне стабилността на раницата при носене на тежки товари, циркулацията на въздуха, а оттам и комфорта. На организацията на вещите също е отделено необходимото внимание, за да отговори тя на нуждите на любителите на планините и алпинизма.