Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

5 първи стъпки към зимната планина

Александър Серафимов, планински и ски водач

Предстои ти първият сезон, посветен на зимната планина! Вълнуващ момент! Дори да е вторият или третият сезон говорим за онези първи срещи със снежните склонове, които трудно се забравят. Големият въпрос е дали ще ги забравим трудно, защото сме направили нещо невероятно яко или непоправимо безразсъдно, пише Александър Серафимов в статия в 360mag.bg.

Първите стъпки в зимната планина са изпълнени с несигурност. Несигурност, породена от куп въпроси, чиито отговори трябва да открием: мога ли да отида там; колко е опасно и трудно; с тази раница ли да ходя; с кои обувки. 

Ето защо е важно да „проходиш в зимната планина“ редом с някой достатъчно опитен, който структурирано и разбираемо да те запознае с важните детайли от зимното планинарство. Ако плановете ти за зимата са амбициозни и надвишават леки разходки в горите на Витоша, то е силно препоръчително да преминеш курс по зимно планинарство и курс по лавинна безопасност, които да те запознаят с реалните мащаби на рисковете, на които е възможно да се натъкнеш – лавини, планинска метеорология, опасни терени, работа със специализиран инвентар, адекватна екипировка.

В следващите редове, обаче, ще ти разкажем за пет елемента от подготовката за зимната планина, които не се продават в магазините и можеш още днес да ги набавиш сам. Екипировката и подготовката не се състоят само от вещи и курсове. Качествената подготовка изисква също цели, план и самооценка, които сам трябва да си поставиш! Те няма да ти помогнат да газиш в снега по-лесно или да си по-сух, но със сигурност са много важна част от способността ти да взимаш правилните решения в зимната планина.

1. Цели за моя (първи) зимен сезон!

Зимната планина обича подготвените, а за да си подготвен, трябва да знаеш за какво се готвиш. Направи си списък на твоите цели и желания за зимата. Те трябва да се резултат на адекватна самооценка и да не надхвърлят възможностите ти. 

Желаеш да изкачваш върхове и да откриеш високата планина? Кои върхове, с каква трудност са? Може би легендарните Мальовица и Вихрен или панорамните, но по-лесни Безбог и Мечит или просто искаш всяка неделя да излезеш и да подишаш чист зимен въздух в някоя гора. Когато поставиш целите, ще можеш много по-лесно да си отговориш на следващите въпроси: имам ли нужда от курс по зимно планинарство; моята физическа подготовка достатъчно добра ли е; имам ли нужната екипировка.

Зимната екипировка е широка тема, но ето как правилно поставените цели ще ти помогнат за отговора на един от големите въпроси. А именно каква раница е необходима за зимните ти преходи. Често първата раницата, с която се сдобиваме, е излишно голяма, защото нямаме реална представа къде ще ходим с нея. Като добавим към този факт и общоприетото схващане, че през зимата имаме нужда от много екипировка, резултатът е, че излизаме от магазина с огромна 60-литрова раница, за да ходим на еднодневни преходи или ненужно скъпа щурмова раница, която разхождаме в гората.

Ако искаш да ходиш дълбоко в зимната планината с нощувка по хижи, то е добре да се насочиш към раница с обем 45-60 литра. Сигурен си, че предпочиташ вечер да се прибереш на топло вкъщи или в някоя уютна къща за гости? За еднодневни преходи във високата планина можеш да избереш раници с обем 35-45 литра. Зимните ти цели са свързани с приятни разходки в горския пояс и спорадични излизания до някой по-висок, но лесен връх? Спокойно можем да ползваш раница с обем около 30-35 литра.

Раницата на Osprey - Talon 44, е създадена за планински професионалисти и съдържа всичко, от което би имал нужда по време на дългите дни на открито

2. План за деня

Целите за сезона са начертани и вече поемаш на първите преходи. Дори да си в организирана група с водач или курс, е много важно предишния ден да се запознаеш с плана за деня и с резервните варианти. Предварителното съставяне на План Б е много важно за преходите в зимната планина. Често условията в планината не съдействат на нашия първоначален план и трябва да се адаптираме бързо. С предварително обмислени варианти е много по-лесно да избереш най-доброто решение, без да се чудиш в студ и вятър „А сега накъде“.

Добрият план и наличието на план Б ти помага също така да избереш правилно екипировката, която трябва да сложиш в раницата. Да предположим, че този уикенд отиваш на връх Безбог, но прогнозата е за силен вятър от северозапад. Логично решение би било да не се изкачите по класическия зимен маршрут към върха, а да преминете по източното ребро, на което ще е заветно. Докато по класическия път почти винаги има избита партина, тъй като върхът е посещаван редовно, то преминаването на източното ребро гарантирано ще изисква използването на снегоходки, за да не се затъва в неотъпкания сняг!

Много е важно тези детайли да се обмислят и планират преди тръгването, за да не оставиш снегоходките вкъщи.

Снегоходки TSL – 325 Ride притежават нова Flex система за предно затягане, подходящи са за начинаещи.

3. Детайлна прогноза

Много е важно да започнеш да следиш прогнозата в детайли. Всички метеорологични приложения и прогнози се опитват да превърнат прогнозата в една лесна за разбиране картинка тип слънце, облак, снежинка. Същевременно те предлагат и огромен обем допълнителна информация, която е там, ако се разровим още. 

Освен стандартните въпроси каква ще е температурата и дали ще има валежи, вятър или ще е облачно, можеш да се запознаеш и с още няколко важни фактора. 

Височина на облачността – много от сайтовете предлагат метеограми, които ти показват какъв тип облачност да очакваш и на каква височина. Често се случва при прогноза за гъста облачност на терен да имаме висока слоеста облачност високо над планината и видимостта да не бъде нарушена. В други случаи при прогноза за разкъсана облачност със слънце, на терен да имаме ниска купеста облачност на височина между 2000 и 3000 метра и цял ден няма видимост. 

Посока и сила на вятъра – посоката на вятъра е изключително важен показател, за да знаеш дали планът е добър и дали има нужда да го адаптираш още, преди да тръгнеш. Ако планираш да се разходиш из циркуса на Седемте езера в Рила, но виждаш силен вятър от запад или северозапад, почти сигурно е, че те очаква ден със закопчани догоре ципове и качулка на главата. Една добра причина с компанията ти да смените плана и да се разходите на завет до хижа Мечит и връх Малък Мечит, например.

Посоката на вятъра и облачността също могат да те подсетят дали да носиш котките в раницата особено когато говорим за края на сезона. Тогава започваме да виждаме по-високи температури, което създава очакване за мек сняг и дълбока удобна следа за ходене. Ниската облачност и силният вятър, обаче, могат да задържат снега твърд като лед и да се окаже, че не можеш да преминеш по привидно лесен и къс пасаж. 

Такъв пасаж може да бъде финалът на изкачването на връх Полежан. Всяка събота и неделя с малко по-хубаво време към върха се отправят десетки туристи, много от тях без котки. Финалните метри до върха могат да крият опасност от фатално падане, ако попаднеш там в ден с твърд сняг и лед. Ето защо е добре да носиш котки за този маршрут дори и в края на сезона.

12-те шипа на котките STALKER осигуряват прецизно прилягане към туристическите обувки с конструкция от хромирана стомана, която издържа във времето и термополастични колани при пръстите и петата.

4. Времеви разчет

Важно е преди да потеглим на преход да знаем три неща – колко време ще ни отнеме планираният преход, в колко часа ще достигнем най-високата точка и кога е залезът на слънцето. Наличието на добър разчет може да бъде нещо много субективно или нещо много точно, зависи от организацията в групата, с която се движиш. 

За зимни преходи може да се използва съвсем грубата сметка, че се изкачваш със скорост 250 вертикални метра за един час и се спускаш със скорост 350 вертикални метра за един час. Извън това време са големите почивки за ядене и времето за снимки (в някои групи абсолютно неподлежащо на контрол). Важно е да вземеш предвид и физическата си форма! Гореописаните времена са с нормално туристическо темпо, без да се бърза.

Един пример: Планираш да се изкачите на връх Мечит. Дълъг, но технически лесен преход. От паркинга до върха ви очакват 1300 метра денивелация. Ще са ви необходими 5.30 часа за изкачване (1300:250) и 3.30 ч за спускане (1300:350). Като добавим към това време две по-дълги почивки за хранене – 30 минути на върха и 30 минути в хижата, дължината на вашия преход ще бъде минимум 10 часа! 

Знаейки, че ще тръгнете около 8 часа от паркинга, това гарантира прибиране обратно по колите най-рано в 18.00 ч. Ако вашият преход е планиран за декември или януари, е сигурно, че ще трябва да разполагаш с челник, тъй като през последния час от прехода ще ходиш по тъмно в гората. 

Преживяване, което е изключително приятно, ако е планирано и сте подготвени с правилните дрехи и добър челник, който да осветява пътя ви.

Челник TIKKINA на PETZL предлага светлина от 250 лумена, с които никога няма да ви е тъмно.

5. Обективна самооценка

Какви са моите възможности? Когато навлизаме в зимната планина, този въпрос е с много неясен отговор. Много хората виждат планината като възможност да тестват своите възможности. Това е съревнование, което рано или късно може да им излезе доста “солено”! Предлагам ти три инструмента, с които да направиш добра самооценка на възможностите си и така да избереш правилно първите си зимни преходи. 

300 метра по-малко от лятото 

В планинарството съществува границата на 1000-метровите изкачвания. Един ден с изкачени 1000 вертикални метра се счита за стандартно дълъг преход. Ако вече се справяш без проблеми с 1000 метра денивелация през лятото, то избери преход с 300 метра по-малко за първи зимен преход. 

Едва се качи през лятото, значи не пробвай през зимата  

Ако много трудно си се справил с един маршрут през лятото, то това значи, че през зимата ще бъде 2-3 пъти по-трудно. Насочи се към по-леки преходи и първо натрупай опит.

Ако никога не си ходил 10 км в живота си, не е добра идея да пробваш за първи път през зимата 

Ако не ходиш на планина, но точно тази зима си решил да започнеш, то ти препоръчвам да отказваш всяка покана за амбициозен план или емблематично изкачване от приятели. Започни с 3-4 леки разходки в зимната планина (Черни връх на Витоша при добра прогноза), за да разбереш какви пропуски има в екипировката ти, въобще харесва ли ти и имаш ли нужната физическа подготовка. 

Неделима част от представянето на нашето тяло в зимната планина е свързано с това как и с какво го храним по време на нашите преходи. Кога има нужда от въглехидрати и кога от протеини, колко вода да консумираме са обширни теми. Един добър съвет е да носиш със себе си топла течност. Подсладеният чай в термоса в края на деня, когато краката ти са натежали от умора, може да те зареди с още енергия за час-два напред!

Термос Vacuum bottle 0.5L на PRIMUS е двустенен термос от неръждаема стомана с прахово покритие.

За финал, преходите в зимната планина са просто хоби! Няма нужда да поемаш неоправдани рискове за живота си в името на хоби:). Подходи с уважение към зимната планина и се движи заедно с останалите в групата бавно, но уверено по кривата на планинарското знание. Силно препоръчително е да преминеш през курс по зимно планинарство и лавинна безопасност, преди да се отправиш към големите бели върхове.

Продукти за зимен туризъм можеш да намериш в магазини SPORT DEPOT и онлайн на sportdepot.bg.

Източник: 360mag.bg