Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

20 години Fastskin на Speedo – историята

Непозволеният 2008 Fastskin LZR Racer на Speedo ще бъде част от предизвикателството sub20, с което ще се отбележи 20-годишнината на серията Fastskin*

Speedo е лидер в иновациите откакто компанията е създадена през 1914 година. Първият бански костюм, който не е от вълна, е разработен от фирмата през 1928 година, а също и иновативни конструкции, като Racerback костюма, който плътно обгръща фигурата и не пречи на движенията на плувеца. 

Speedo пише история на Олимпийските игри от самото си създаване още преди стилът бътърфлай да се появи. На Олимпиадата в Лос Анжелис през 1932 година плувкинята Клеър Денис печели златен медал, облечена в Speedo, но без малко да бъде дисквалифицирана, защото оставила на показ твърде много от раменете си.

Игрите в Барселона, 1992 

Съвременната история на Fastskin стартира на Олимпиадата в Барселона през 1992-ра, когато Speedo започва да проучва как материите, от които са направени костюмите, могат да намалят съпротивлението във водата. Резултатът е костюмът S2000, чиято материя намалява съпротивлението с 15 на сто в сравнение с традиционните материи за бански. В допълнение моделът е с водоотблъскващи свойства и плоски шевове. 

Игрите в Атланта, 1996 

Следва костюмът Aquablade, който влиза в олимпийския басейн в Атланта през 1996 година. В този костюм Speedo не само продължава разработването на тъканите, за да намали съпротивлението, но и дизайна, за да увеличи покритието на плувеца. Някои плувци започват да носят костюми, предназначени за дамите, за да имат допълнително покритие и да подобрят представянето.

Игрите в Сидни, 2000 

През 2000 г. на Олимпийските игри в Сидни Speedo пуска първия костюм Fastskin® за цялото тяло, чийто релеф по повърхността е вдъхновен от акулите и предназначен да намали съпротивлението. Костюмът е и с компоненти за мускулна компресия. 83% от медалите, спечелени в плуването на Игрите преди 20 години, са завоювани от спортисти, облечени в Speedo.

Игрите в Атина, 2004 

За Олимпийските игри в Атина през 2004 г. Speedo създава Fastskin FSII - костюм за цялото тяло, предназначен да намали съпротивлението на плувеца, като същевременно не нарушава обхвата на движенията му, използвайки уникални гъвкави шевове, които са внимателно позиционирани и намаляват пасивното съпротивление с допълнителни 4%. Костюмът притежава и функционални елементи за управление на турбулентността на гърдите и ръцете. Преди Олимпиадата в Атина Speedo създава Aqualab - специален екип за научноизследователска и развойна дейност, който работи по състезателните костюми и продължава да разработва костюмите на Speedo и до днес. При разработването на костюма за Атина 2004 Speedo започва да използва компютърна симулация.

Игрите в Пекин, 2008 

През 2008 г. Speedo създава костюма LZR Racer, който трансформира плуването както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Костюмът за цялото тяло включва непропускливи полиуретанови панели за подобряване на хидродинамиката на плувците чрез водния поток и увеличаване на компресията на тялото за намаляване на съпротивлението. 89% от медалите в плуването на Игрите в Пекин са спечелени от олимпийци, облечени в Speedo. 23 от 25-те подобрени тогава световни рекорда са постигнати от плувци с LZR Racer. Именно тогава Майкъл Фелпс печели осем златни медала за седем дни, поставя седем световни рекорда, както и един олимпийски на 100 метра бътърфлай – състезание, което спечели с 1 стотна от секундата пред конкурентите. За да продължава да развитието и да подобрява своите продукти, Speedo работи с елитни спортисти, както и с Австралийския спортен институт и НАСА. 

Конкурентите на Speedo също правят подобрения и използват неопрена за състезателни костюми. Когато плувците започват да се възползват от качествата на неопрена за подобряване на представянето в басейна и това пременя начина, по който хората плуват, се намесва контролния орган в плуването – ФИНА, за да го спре. 

Докато световните рекорди продължават да падат, ФИНА променя правилата по отношение на дължината и някои тъкани. Така на практика асоциацията забранява най-новия ттогава костюм на Speedo, обявявайки го за „твърде бърз“. Продължавайки ангажимента си към устойчиво развитие, Speedo дава излишъка си от тъкани за костюма на Колежа по изкуство и дизайн в Челси, Лондон, за да подпомогне проектите му. 

Противно на общоприетото схващане, LZR Racer никога не е бил забранен, просто откакто правилата са променени, плувците нямат право да се състезават с него. През 2009 г. в резултат на тази промяна на правилата Speedo стартира LZR Racer Elite, който четири години по-късно актуализира до LZR Racer Elite 2.

Игрите в Лондон, 2012 

През 2012 г. за Олимпийските игри в Лондон Speedo отново е с иновативен костюм. Това е Fastkin3 - трикотажен костюм, който включва променяща се компресия, за да постигне по-оптимална хидродинамична форма на тялото и да намали съпротивлението на плувците. Speedo създава и нов дизайн на очила и шапка като част от „състезателна система“, представяйки съответно Super Elite и Fastskin Racing Cap.

Игрите в Рио, 2016 

През 2016 г. за Олимпийските игри в Рио Speedo създава Fastskin LZR Racer X. Този костюм е проектиран да има превъзходна компресия, но също така има и характеристики за подобрено положение на тялото и структура на шева, разработена със специално внимание към кинетичната верига на спортиста при плувните движения.

Игрите в Токио 

През 2020 г. за Олимпийските игри в Токио, които бяха отложени, Speedo се обръща към природата, за да проучи как при акулите и другите риби се намалява съпротивлението. Водещи изследователски институти в световен мащаб разглеждат не само характеристиките на кожата на съвременните риби, но и предците на днешните акули, които отдавна са изчезнали. Работейки с Природонаучния музей в Лондон, както и с партньори от други индустрии, включително Формула 1 и доставчици на бои, Speedo разработва костюма Fastskin LZR Intent. Този костюм има уникална текстура, която е вплетена в тъканта и позиционирана в специфични области на дрехата, като целта е да се управлява водният поток и да се спре турбуленцията, която причинява плъзгане. Speedo използва три тъкани, за да постигне компресия в правилните зони, за да подобри прилягането и да стимулира по-добро представяне на мускулите, като същевременно не се нарушава обхватът на движение. 

Отложената Олимпиада в Токио може да е само след месеци, но екипът на Speedo вече гледа напред към Париж 2024 и как може да продължи да внедрява нови и вълнуващи иновации в състезателното плуване, за да гарантира, че спортистите, облечени в костюмите на бранда, ще спечелят медали.


*Непозволеният Fastskin 2008 LZR Racer ще бъде част от предизвикателството sub20 на Speedo към шампиона Кейлъб Дресел, който на 9 декември ще направи опит да преплува 50 метра свободен стил под прага от 20 секунди с костюма, за да се види какво би постигнал рекордьорът, ако можеше да го носи. По този начин Speedo ще отбележи по атрактивен начин 20-годишнината на серията Fastskin и се надява да даде вдъхновение за всички плувци за момента, когато отново се върнат в басейна.