Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

11 топли якета за студените дни

Зимното яке е от изключителна важност, затова и неговият правилен избор е нещо, към което си заслужава да се отнасяме сериозно, за да ни гарантира то оптимална топлина и комфорт в студените зимни дни, отбелязват от 360mag.bg.

С магазини SPORT DEPOT ви представяме единадесет якета на световнопризнати марки, които са създадени на база най-новите технологии и материи в аутдор индустрията. Те са подходящи както за активности в планината, така и за хора, които предпочитат да остават в града. 

Но преди това нека разгледаме набързо няколко основни положения при зимните якета, които ще ни помогнат да се ориентираме в избора си.

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ПУХ И СИНТЕТИЧНА ИЗОЛАЦИЯ?

Най-общо казано, съществуват два вида изолация – от естествен пух и от синтетичен материал. И двете имат своите плюсове и минуси. Пухът например е по-лек и при един и същи обем е по-топъл от синтетичната изолация. Пухът обаче губи изолационните си свойства когато се намокри, докато синтетиката ги запазва. Важно е да запомните – нито пухената изолация, нито синтетичната такава всъщност създават топлина – те просто поддържат ефективно генерираната от тялото ви топлина.

КАКВО Е ПУХЕНА ИЗОЛАЦИЯ?

Обикновено пухът е патешки или „гъшешки“. Тези птици притежават най-фините пера – леки и пухкави, те са естествено изолиращи. Задържат въздуха между нишките си, като помагат за предотвратяване на загубата на топлина. Характеристиките на облеклото зависят и от количеството пух, с което то е запълнено – колкото по-високо е запълването, толкова по-силни са изолационните свойства на дрехата.

Накратко можем да обобщим така – колкото по-обемисто е едно пухено яке, толкова по-добре се справя със задържането на топлината. Освен това е по-леко и по-свиваемо. Степента на задържане на топлината зависи от процента на използвания пух (процент пух/най-малките пера) и мощността на запълване (CUIN, „кубичен инч за унция“). Колкото по-голям е процентът на пух спрямо малките пера, толкова по-топъл е продуктът. Степента на топлина също се увеличава с по-високо таванско помещение.

КАКВО Е СИНТЕТИЧНА ИЗОЛАЦИЯ?

Синтетичната изолация обикновено се прави от полиестер, проектиран да имитира структурата на пуха. Въпреки това, нишките на създадения от човека материал не са толкова деликатни, колкото е при пуха и за да се получат същите изолационни характеристики трябва да се добави повече материал, което прави облеклото по-тежко и по-обемно. За сметка на това синтетиката запазва своята изолационна сила дори при влажни условия. Освен това изсъхва по-бързо, което я прави по-лесна за пране. Полиестерните влакна също така са по-износоустойчиви от пуха.

КОГА ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ПУХЕНА ИЗОЛАЦИЯ

Спрямо теглото си, пухът е по-добър изолатор, което го прави идеалната изолация за много студен и сух климат, както и при занимания на открито, когато теглото е определящ фактор – алпинизъм например.

КОГА ДА ИЗПОЛЗВАТЕ СИНТЕТИЧНА ИЗОЛАЦИЯ

Синтетичната изолация е универсален изолатор. Лесно е да се грижите за нея, поддържа топлината при различни условия, включително студена и влажна среда, в каквато синтетиката е особено полезна.

ПРЕДЛОЖЕНИЯТА НА SPORT DEPOT

FJALLRAVEN Яке Expedition Lаtt Hoodie 

Това е едно леко и компактно яке, част от експедиционната серия на Fjällräven с емблематичен дизайн, устойчиво произведени материали и висока надеждност при студени условия. Предлага се в мъжки и дамски модел и е подходящо за различни зимни активности. 

Неговата синтетична изолация наподобява топлината и мекотата на пух. Подплатено със 100% рециклирана полиестерна изолация от влакна с отличен обем и ниско тегло, якето е перфектно под външен hard shell и е отличен избор при мокри условия, тъй като може да понесе влага, без да губи от изолационния си капацитет. Може да го ползвате в студените дни, в които има повече влага или да го комбинирате с shell яке в студено време. Можете да разчитате и на удобствата на двупосочен цип и качулка с ластик.

Якето, както и останалите продукти на Fjällräven са разработени спрямо политиката за устойчивост на бранда, с високи екологични стандарти и от дълготрайни материали, със слабо въздействие върху природата.

КЪМ ЯКЕТО

HELLY HANSEN Яке PATROL PARKA 

Норвежката компания развива опита си в студеното време, партнирайки си с професионалисти като учени по морски птици и изследователи на Арктика не само защото те предоставят страхотна информация за продуктите, но и защото работата им често е свързана с бъдещето на планетата. Тези партньорства поставиха основата на колекцията Arctic Patrol: набор от надеждна, функционална и издръжлива екипировка, разработена и тествана от професионалисти, които работят за околната среда. Моделът PATROL PARKA е част от тази колекция. Якето е известно със своята изключителна защита и впечатляващ дизайн, а изолацията му гарантирано ще удължи вашите зимни приключения.

С мисъл за околната среда, HellyHansen създадоха това топло, но леко яке с пухкав пълнеж и рециклирани лицева материя, подплата и мека изолация PrimaLoft® BLACK Eco – най-мощната синтетична алтернатива на пуха, която предлага топлина, мекота и компресивност във водоустойчива, изцяло синтетична опаковка, близка по характеристики до естествения пух. 

Външната материя на парката не само е рециклирана, но и е изключително издръжлив ripstop с водоотблъскваща обработка без PFC, за да ви поддържа сухи. Малките детайли с голям ефект включват джобове с два отвора и сгъваеми светлоотразители за видимост. Външният слой на материята е обработен с DWR (Durable Water Repellent) покритие, което повишава водонепромокаемостта за допълнителна защита. Якето е подходящо за хора, които прекарват дълго време статично на студа, то може да компенсира пухенката и Shell якето.

КЪМ ЯКЕТО

COLUMBIA Яке Pike Lake Hooded

Пренесете вашето приключение на следващото ниво с това топлоизолиращо яке, независимо от терена или условията! Терморефлективната материя Omni-Heat Reflective Black Dot интелигентно регулира телесната ви температура, като не позволява прегряване, а водоустойчивата материя предпазва от дъжд и влага. Вътрешният защитен джоб пък държи на сигурно и удобно най-важните ви неща. Конструкцията осигурява добро прилягане и свобода на движенията, благодарение на регулируемите маншети, кръстен колан и качулката.

Omni-Heat Reflective е първата технология в бранша, която позволява изработката на външен слой от дрехата, изпълняващ функциите на термичен щит. Материята е съставена от мрежа с многобройни „черни точици“, създадени да правят едно единствено нещо – да ви държат топло. Те улавят слънчевата топлина и по този начин свеждат до минимум загубата на топлина, непозволявайки на тази от тялото ви да се разсее. Материята е дишаща и по естествен начин регулира температурата, така че да не позволи нито да измръзнете, нито да прегреете.

КЪМ ЯКЕТО

COLUMBIA Яке Powder Lite

Якето е изработено е от мека дишаща материя с водоустойчиво покритие за защита. Omni-Shield е непромокаема материя за защита и комфорт. Наличието на Omni-Heat Reflective – дишаща и задържаща телесната топлина материя, прави така, сякаш имате вградено спасително фолио (survival blanket). Това е класическо down jacket и е подходящо за всички, които търсят какво да сложат под Shell якето.

Columbia Omni-Shield е универсална технология, която ще ви поддържа чисти и сухи, независимо колко разкаляна е ситуацията около вас. Най-просто казано Columbia Omni-Shield е бариера срещу влага и замърсявания. Материята е снабдена с покритие, устойчиво на течности с температура до 80 градуса, като предпазва от навлизането им в дрехата, но също така изсъхва по-бързо и не задържа влага като конвенционалните тъкани.

КЪМ ЯКЕТО

JACK WOLFSKIN Яке TAUBENBERG 3IN1 JKT M

Какво ще ви предложи това яке „3 в 1“? Освен очевидното предимство, че с една покупка получавате цели три якета с различни характеристики – външен шел, полар и топъл шел с поларена подплата – при този модел на JACK WOLFSKIN имате и цял наръч от модерни технологии, които да ви осигурят топлина и комфорт в студените дни. Материалът, използван за външното яке е водоустойчив (до 10 000 мм), 100% ветроустойчив и дишащ (6.000 г/м 2 /24ч) TEXAPORE CORE. Това е идеалният материал за кратки излети във влажно време – достатъчно лек, но и готов при дъжд да ви поддържа сухи достатъчно дълго време, преди да намерите подслон.

За по-голяма защита якето е снабдено с водоотблъскващ цип. Качулката и ширината на ръкавите се регулират индивидуално. Приберете вашите туристически аксесоари в двата странични или вътрешния джоб. Вътрешното яке пък е изработено от топъл Polartec® 200, издръжлив класически поларен материал, изработен почти изцяло от рециклирани синтетични влакна. Якето е за хора, които предпочитат да останат в града, но ще им свърши чудесна работа и ако им се наложи бързо да тръгнат нанякъде.

КЪМ ЯКЕТО

JACK WOLFSKIN Яке HELIUM 

Мъжкото яке HELIUM e леко и топло, с изолация от патешки пух (в съотношение 90/10 с 700-800 CUIN fill power; RDS сертификат) и класически дизайн. Можете да му се доверите накъдето и да сте се запътили из града или в планината в студен ден. Притежава технологията STORMLOCK, която Ви предпазва от вятъра и по този начин увеличава ефекта на изолация. В комбинация с изчистения дизайн, якето e подходящо за градски условия в студен ден от есента до пролетта. Това не е всичко – то е компактно, може да се сгъва и да се прибира, като се побира в собствения си джоб и така заема малко място в багажа ви. Това яке е стандарт за практична пухенка.

JACK WOLFSKIN използва само гъши и патешки пух от RDS-сертифицирани (Responsible Down Standard) производители. Редовните и независими проверки гарантират, че пухът е получен от отговорни източници (не е оскубан от живи, нито от принудително хранени животни). Пухът е страничен продукт от месната промишленост.

КЪМ ЯКЕТО

HELLY HANSEN Яке SIRDAL HOODED INSULATOR

Якето е леко и удобно, с топла синтетична изолация и водоустойчиво покритие на материята, което го прави подходящо при всякакви условия. Външният слой на материята е обработен с DWR (Durable Water Repellent) покритие, което повишава водонепромокаемостта за допълнителна защита. Притежава 30D ripstop материя, изолация, наподобяваща пук, YKK ципове. Това е едно здраво яке, класическа пухенка, която може да си вземете, ако се опасявате, че може да я скъсате.

КЪМ ЯКЕТО

JACK WOLFSKIN Яке PASSAMANI DOWN HOODY M

Едно много елегантно яке, с изолация от патешки пух (RDS сертификат). Гарантира високо ниво на запазване на топлината в студените дни. Ветроустойчивата и водоотблъскваща материя PERTEX QUANTUM shell е изработена от рециклиран полиамид, а изолационният пълнеж е RDS сертифициран, HyperDRY пух с висока сила на запълване. Пухът HyperDRY е специално импрегниран, така че не губи термичните си свойства дори когато е влажен.

PERTEX QUANTUM е идеалният външен материал за леките изолиращи якета. Плътният найлонов материал е изработен от фина мрежа, която го прави устойчив на вятър, като същевременно го запазва много дишащ, мек и еластичен. Изработен е от здрави, гладки синтетични влакна, вплетени в структура от мини-пчелна пита. По този начин се създава устойчива на разкъсване, издръжлива тъкан, която може да издържи на тежка употреба. Ултратънкият материал е особено устойчив на абразия, лек и изключително лесен за поддръжка. DWR хидроизолацията без PFC отблъсква лек дъжд и сняг, което означава, че материалът изсъхва бързо.

КЪМ ЯКЕТО

HELLY HANSEN Ски яке LIFALOFT HD INSULATOR

Удобното топло-, ветро- и водоустойчиво яке с качулка, изработено с LifaLoft™ технология, осигурява повече топлина при по-малко тегло. Осигурява топлина и комфорт, както и дава свобода на движенията по време на интензивни дейности. Носете го самостоятелно в хладното време или като слой в по-студените дни. Якето е изработено отговорно със сертифицирания Bbluesign® текстилен производствен процес. С оглед опазването на околната среда, DWR обработката (външният слой на материята е обработен с Durable Water Repellent покритие, което повишава водонепромокаемостта за допълнителна защита) не съдържа PFC.

LifaLoft™ е синтетична изолация, която осигурява изключителна топлина без допълнително тегло и обем, която комбинира Lifa® и PrimaLoft® технология, осигуряваща термична изолация за студено време.

КЪМ ЯКЕТО

THE NORTH FACE Яке M THERMOBALL ECO 2.0

Благодарение на своя подобрен дизайн, това мъжко яке осигурява по-голяма ефективност и дълготрайна изолация, дори при влажни условия. Побира се в собствения си джоб и може да го комбинирате с любимото си водоустойчиво shell яке. Закопчаването е с цип и висока яка. Има джоб на гърдите, в който се побира якето. Изолация от рециклиран полиестер ThermoBall™ Eco. Със своя състав от 100% рециклиран найлон и пълнеж от 100% рециклиран полиестер, то е подходящо за всеки привърженик на екологичния начин на живот.

Якетата със синтетична изолация отдавна се стремят да имитират пух и популярната ThermoBall технология от The North Face е един от най-успешните досега опити. Създадена в партньорство с PrimaLoft, технологията ThermoBall е ефективен изолатор благодарение на малките кръгли клъстери от термични PrimaLoft влакна, разположени в подобни на тухлички прегради. Това придава на якето вид и усещане на истинска качествена пухенка, но на по-ниска цена и с превъзходно представяне във влажни условия. ThermoBall е едновременно топъл и удобен и е идеален за междинен слой, докато карате ски на курорта.

КЪМ ЯКЕТО

THE NORTH FACE Яке M DIABLO DWN HOOD

FlashDry™ материята изпарява влагата и осигурява комфорт. Външният слой на материята е обработен с DWR (Durable Water Repellent) покритие, което повишава водонепромокаемостта за допълнителна защита. (RDS) сертификат, който гарантира, че гъшият пух е етично произведен, отговорно произведен и проследим.

Естественият пух осигурява най-високото съотношение топлина към тегло на всяка изолация. Това е класическо зимно яке, което може да се ползва навсякъде в града, както и в планината за туризъм, не е подходящо обаче за интензивни спортни активности. Не спирай да спортуваш и се подготви добре за зимата – само така ще ѝ се насладиш напълно!