Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Водоустойчивите дрехи и как те ни пазят?

Много хора свързват понятието водоустойчива и паропропусклива материя с Gore-tex, но всъщност тя далеч не е единствената. Редица марки са намерили решение чрез собствени технологии и са направили продуктите си устойчиви на вода и вятър и едновременно с това позволяващи изпаряване на влагата отвътре навън.

Независимо от марката всички водоустойчиви и паропропускливи дрехи имат две цели: 
• да ви предпазят от дъжда и да запазят вас и облеклото ви сухи; 
• да осигурят отвеждане на влагата от изпотяване чрез изпаряване, като по този начин помогнат за поддържането на комфорт при различни натоварвания и метеорологични условия. Технологиите за водоустоуйчивост и паропропускливост на материите се развиват през годините, откакто е пуснато на пазара първото яке с Gore-tex мембрана през 1978 година. Нека ви разкажем повече за тях. Облеклото, създадено да ви предпази, осигурява защитата на няколко фронта.

Конструкцията на водоустойчивите дрехи е такава, че чрез мембрана или покритие да не се допусне дъждът да навлезе в дрехата. Външната повърхност при повечето такива облекла е с дълготрайно водоотблъскващо покритие, което създава условия дъждовните капки да се стичат и да не достигат до мембраната, като така се повишава нейната ефективност.

Същата мембрана или покритие позволява влагата отвътре под формата на пара да се отвежда навън. Това е също от решаващо значение що се отнася до това да останете сухи.

Предпазва ви и от вятъра – смята се, че почти всяка дреха, която е издържала тестовете за водоустойчивост, независимо от марката, покрива и стандартите за ветроустойчивост.

Как технологията за водоустойчивост работи?

Водоустойчивото облекло има една от следните конструкции:

- ламинати – мембраната е залепена за вътрешната страна на външната материя. Това е трайна конструкция, при която мембраната е защитена от шел материята, поради което подобни конструкции са характерни за връхните дрехи, предназначени за по-сурови условия. 
- покрития – водоустойчив и паропропусклив филм е разстлан по вътрешната страна на шел материята. Тези конструкции са по-леки и по-достъпни от ламинатите, но пък могат да отстъпят по издръжливост и представяне.

Конструкцията

Конструкцията на якетата може да е 2- и 3-слойна, както и с 2.5-слойна конструкция. При двуслойната конструкция мембраната е залепена за вътрешната страна на външната материя, а предпазването ѝ отвътре е поверено на още един слой, който не е залепен.

При трислойните – тя е предпазена, като е залепена за външната материя и от още един залепен слой, като колкото и парадоксално да звучи якетата с трислойна конструкция обикновено са по-леки от тези с двуслойната. 

При 2.5- слойната конструкция пък има покритие от вътрешната страна на външната материя и след това още един тънък слой, който да го предпазва. 

Марките избират коя от видовете конструкции да подберат според предназначението на дрехата, като не всички са особено изчерпателни по отношение на това да обяснят технологиите си за различните видове конструкции. 

Всъщност като цяло това, което има значение, е, че при използването на мембрани и покрития порите в тях са твърде малки за да премине капка вода, но достатъчно големи, за да се отвежда парата, чиито капки са хиляди пъти по-малки от водните. Именно това е в основата на паропропускливостта.

Брандовете непрекъснато развиват ефективността на своите собствени водоустойчиви технологии, поради което облеклото с тях се представя много по-добре от първите GORE-TEX® якета.

Какво е трайно водоотблъскващо покритие?

Външната повърхност на якето е с дълготрайно водоотблъскващо покритие, което има решаваща роля за поддържане функциите на облеклото. С това покритие не се допуска насищане и попиване на водата от външната страна на материята, а капките се стича по повърхността.

Покритието е от решаващо значение за поддържане на паропропускливостта. Ако водоотблъскващото покритие се износва, тогава тъканта на якето може попива от водата. Ламинатът или мембраната ще попречат на проникването на вода по-дълбоко, но тази външната материя се превръща във водна бариера, която влошава паропропускливостта. Такава тъкан се усеща студена, което хората възприемат неправилно като влага и смятат, че водоустойчивостта на якето им се е нарушила. 

Как работи водоотблъскващото покритие? DWR (Durable Water Repellent) покритието върху външната повърхност на дрехата принуждава водата да не се задържа, а да се стича по нея.

Въпреки че покритието се нарича трайно, то не е вечно и ефективността му се намалява при експлоатацията поради мръсотия, износване и това позволява постепенно да се стигне до момент, в който капките вода да проникнат в тъканта. Ето защо е важно това водоотблъскващо покритие да се поддържа съобразно инструкциите на производителя, като ориентир може да бъде наблюдението, че дъждовните капки започват да попиват, вместо да се стичат по тъканта. 

Що се касае до водоустойчивостта и паропропускливостта, трудно е да се направи сравнение, тъй като за разлика от температурния рейтинг при спалните чували, за който има съгласие в индустрията, за водоустойчивостта на дрехите такова няма. Лабораторните методи за измерване на водоустойчивостта са стандартизирани и са два – чрез измерване на водния стълб и хидростатичното налягане. 

Водоустойчивостта е отбелязана на продуктите, предлагани в SPORT DEPOT, чрез воден стълб, измерен в милиметри. При паропропускливостта и нейното тестване брандовете също не са единни. За предлаганите в SPORT DEPOT продукти паропропускливостта е отбелязана според данните на производителя в грамове на квадратен метър за 24 часа. 

Що се касае до ветроустойчивостта, то както стана ясно, много марки приемат, че ако дрехата минава теста за водоустойчивост, то съответно е устойчива и на вятър. Ветроустойчивостта всъщност означава количеството въздух, което може да премине през дрехата за единица време. Някои марки конвертират това в мили или километри в час и приемат за ветроустойчиви дрехи тези, които издържат теста при 60 и повече мили в час.

Разбира се, влияние на комфорта оказват и други фактори – активността ви, изборът ви на дрехи при обличането на слоеве и съобразяването с метеорологичните условия и, разбира се, допълнителни характеристики на самата дреха като например вентилационни отвори, от които можете да се възползвате.

Грижа за облеклото

Правилната грижа за облеклото е изключително важна. Следвайте инструкциите на производителя. Почиствайте и перете регулярно тези дрехи. Перете дрехите обърнати, като закопчаете ципа, изпразните джобовете и ги закопчаете и залепите всички велкроленти. Прането на дрехите на ръка или в перални с предно затваряне е за предпочитане. Ползвайте препарати, които са предназначени специално за водоустойчиви и паропропускливи облекла. Важно е също така при прането тези продукти да са добре изплакнати. 

Така че: 
• не перете дрехите с обикновените перилни препарати, а със специализирани;
• не ползвайте омекотител;
• не използвайте белина; 
• не носете дрехата за химическо чистене; 
• не сушете и не излагайте дрехата близо до открит огън и източници на топлина като печки и радиатори, тъй като технологичните мембрани и покрития могат да се стопят.

Водоустойчивото облекло е изключително практично и осигурява защита от вода, сняг, вятър, като в същото време позволява на влагата да се отвежда и отвътре навън. В SPORT DEPOT можете да намерите богат избор от тези функционални дрехи, подходящи както за градски условия и кратки излети, така и за екстремни условия и различни спортове.