Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Слънце, плажове, планини и пещери само с един багаж: Пътешествие в двата различни свята на Лаос и Филипините

Два месеца и половина по пътя и два свята в един багаж.

Вече 15 години Цвете и Петер опознават света заедно. Тя е българка, а той - австриец. Срещат се в Инсбрук през 2009 година и откриват общата си страст към пътуването. В началото се отправят на кратки дестинации – преходи в Алпите и уикенд пътувания в съседни на Австрия страни. Нарастващото им любопитство обаче ги кара да се насочат към дестинации извън Европа и така през 2015 година стартират и своя блог за пътешествия.

Аз и моят съпруг Петер все още сме на път, наслаждавайки се на красотата на Виетнам. Зад гърба си вече имаме 6 вълнуващи седмици из филипинските острови, последвани от интензивен месец, прекаран из най-разнообразните региони на Лаос.

Двете държави, макар и географски близки, се оказаха доста противоположни по отношение на климат, терен и активности.

Филипините: Островите ни посрещнаха с топло, влажно време, слънчеви плажове и леки, но чести превалявания. Дрехите ни бяха предимно леки, бързосъхнещи материи, подходящи за тропически климат.

Лаос: Сухият сезон ни изненада с големи температурни амплитуди – от изтощителна жега през деня (до 35°C) до хладни нощи (около 13°C). Планинските терени пък наложиха по-специфично облекло, включително топли дрехи планинските преходи сутрин и вечер.

Комбиниране на багажа:

Съчетаването на дрехи за три толкова различни климата се оказа предизвикателство, но с мъничко планиране и гъвкавост успяхме да съберем всичко необходимо в доста компактен вариант в нашите хибридни чанти на Osprey (Sojourn 65l и Sojourn 80l). През двата месеца и половина по пътя носехме абсолютно всичко, което е в багажа ни – от леки и бързосъхнещи дрехи и бански за филипинските плажове до обличането на слоеве за температурните амплитуди и планински преходи в Лаос.

Ето някои от ключовите моменти, които ни помагат да се справим с багажа:

  • Многофункционални дрехи: Избираме дрехи, които могат да се носят както в топло, така и в хладно време, например панталони, които се разкопчават на къси, термо блузи, леки якета.
  • Дрехи на слоеве: Обличането на слоеве ни позволява да се адаптираме към променящите се температури.
  • Непромокаеми дрехи: В Лаос, както и в тропическите райони, е добре да се разполага с дрехи, които предпазват от дъжд.
  • Удобни обувки: За планинските преходи в Лаос бяха необходими здрави обувки с добра подметка, а за плажовете на Филипините – джапанки и сандали.

Пътуването ни ни припомня, че светът е пълен с контрасти. С мъничко планиране и гъвкавост можем да се насладим на различни култури, климати и терени, без да се обременяваме с прекалено много багаж.

Важно е да се вслушваме в нуждите на тялото си и да се адаптираме към условията. В Лаос се радвахме на топлите дрехи, които ни предпазваха от нощния хлад, а в тропическите райони леките материи ни позволяваха да се чувстваме комфортно в горещия климат.


Нашият изчерпателен списък с облекла и обувки, заедно с някои съвети, които да ви помогнат да използвате на максимум следващото си пътуване до тропическо местоположение, без значение дали ще сте не плаж, планина или и двете:



Облекло:

    • Леки, бързосъхнещи дрехи: Дишащи, дрениращи влагата тениски #jackwolfskin #puma #columbiawearи леки панталони #fjallraven #thenorthface. Тези дрехи са леки, вземат малко място в багажа и изсъхват много бързо, което е от съществено значение при висока влажност и чести превалявания.
    • Леко ветроустойчиво и водоустойчиво яке / дъждобран: Предпазва от хладни бризове на плажа и планински ветрове, осигурявайки комфорт при променливи условия и запазва сух комфорт при тропически превалявания. #hellyhansen #jackwolfskin
    • Пухенка и Softshell яке: Лека пухенка (до 800 грама) за допълнителна топлина в планинските райони. Softshell яке с мембрана, която е водоустойчива и дишаща, за защита от хлад и вятър.#hellyhansen#jackwolfskin
    • Ветровка: изключително леко яке от тънка и дишаща материя, която предпазва от изгаряния (second skin, вместо слънцезащита) при преходи на високи температури или прекарани часове на при пътуване с мотор. #fjallraven
    • Бързосъхнещи панталони: Бързосъхнещи панталони от Fjallraven и The Northface, които са леки и удобни за туризъм. #fjallraven #thenorthface
    • Панталони за туризъм: Панталони за туризъм, които се разделят на 2 части, са практични за променливи терени и температури. #TheNorthface
    • Удобен клин: Клин от еластична материя, за комфорт и свобода на движение. #hellyhansen
    • Термо блузи с дълъг ръкав: Термо блузи с дълъг ръкав за защита от хладно време и ухапвания от насекоми.#TheNorthface
    • Бански: Бързосъхнещ бански костюм от качествени материи #roxy #quicksilver
    • Чорапи: Комбинация от обикновени и дишащи чорапи. #jackwolfskin

Обувки:

    • Водонепропускливи обувки: Здрави водонепропускливи обувки с добра сцепление са необходими за хайкинг и планински преходи.#salomon #AdidasTerrex
    • Удобни обувки за разходки: Удобни обувки за разходки и разглеждане на забележителности. #adidas
    • Джапанки и сандали: Джапанки и сандали, които носите навсякъде общо взето навсякъде в Югоизточна Азия. #roxy #quicksilver

Раници:

    • Fjällräven Kånken No. 2: Моят неотменен спътник за пътувания, тъй като предлага издръжливост, комфорт и достатъчно място за съхранение на всичките ми вещи. #fjallraven
    • Водоустойчива раница Osprey: Любимата раница на Петер, в която пренасяме най-важната ни техника като дрон и камери. Раницата е изключително стабилна и най-вече непромокаема, когато вали.

Слънчеви очила:

    • Oakley: Едно от най-важните неща за нас на път! Споделяме любимият нов модел спортни слънчеви очила на Петер, които са на марката Oakley – без значение от терена, пеша или на мотор, слънчевите очила го съпровождаха навсякъде.

Кърпи:

    • Brille: Бързосъхнещи и леки микрофазерни кърпи, които са компактни и изключително добре абсорбиращи.

Източник: Lillagreen