Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Битка с природата и победа на духа - RUN BULGARIA за първи път в Созопол!

Първото издание на „Созопол рън“ премина при екстремни метеoрологични условия с вятър и проливен дъжд на 20 април 2024г. Независимо от това смелите бегачи от различни части на страната се събраха, за да се изправят пред предизвикателството.

Над 70 участника се състезаваха на разстояния от 5 и 15 км, стартирайки от центъра на града до църквата „Св.св. Кирил и Методий“. Допълнително, още 20 деца, родители и любители бягаха 1 км, създавайки истинско общностно усещане от състезанието.

Маршрутът включваше преминаване над яхтеното пристанище, покрай паметника на подводничарите, през комплекса „Света Марина“ и по стария път към Черноморец, завършвайки на туристическата атракция „Обърнатата къща“. Независимо от силата на природните стихии, бегачите показаха възходящата сила на човешкия дух и атлетизма.

В напрегнат двубой при мъжете на 15 км Исмаил Сенанджи (Евър Варна – Уганда) бе притиснат от Шабан Мустафа (Шампион – Сунгурларе), но успя да победи с време 52:07 мин. Мустафа завърши втори за 52:36, а третото място бе за бившия национал Валентин Вълканов (Варна) – 54:18.

На дългата дистанция при дамите Мая Русева (Черно море Атлетик – Варна) бе най-издръжлива в тежките метеорологични условия и заслужи победата с 1:05:06. Второто място бе за Борислава Видева (Атлет – Малко Търново) 1:14:39, а трето за Светослава Славова (Тангра Варна) – 1:16:05.

Сред бегачите на дългата дистанция бе и кметът на община Созопол, Тихомир Янакиев и съпругата му Полина, които преодоляха дистанцията за 1:28:13.

В късата дистанция на 5 км победител стана Чудомир Черногоров (Атлет Мездра) със 17:14, следван от Кольо Райчинов (Младост 2012 Благоевград) 17:16 и бившият национал в бяганията на дълги разстояния Йордан Петров (Тангра – Варна) – 17:49.

При жените на тази дистанция номер едно е Кремена Ковачева (Атлет – Малко Търново), която преодоля дистанцията за 21:38, а след нея челната тройка оформиха Анна Христова (Атлет – Мездра) – 21:40 и Цветелина Сумрова (Несебър) – 21:53.

Награждаването на призовите шестици бе в кино-театъра, а най-добрите получиха парични награди на стойност 3000 лв и подаръци от SPORT DEPOT и Nike. Награждаването извърши кметът на община Созопол Тихомир Янакиев, който поздрави всички участници победили лошото време и себе си, и обяви, че „Созопол рън“ ще се превърне в традиционно състезание за града.

Събитието стана възможно благодарение на община Созопол, Българска федерация лека атлетика, Рън България, SPORT DEPOT, Nike, Биофар и Стинг.


Следващите кръгове на RUN BULGARIA до края на 2024-а година са в Студентски град (2 май), Бистрица (24 май), Вършец (14 юли), Хисаря (8 септември), Поморие (21 септември), Нови пазар (9 октомври) и Дряново (18 октомври). Използвай специалния промокод на SPORT DEPOT – RUNSD50, и се регистрирай с 50% отстъпка за участие във всяко едно бягане от веригата RUN BULGARIA 2024.

ВИЖ ОЩЕ ЗА RUN BULGARIA 2024

Присъединете се към нашата енергична общност и открийте красотата на България, чрез веригата ни от бягания в различни градове. Нашата цел е да вдъхновим хората за активен начин на живот чрез спорта, като в същото време им предоставим възможността да разгледат и опознаят различни кътчета на нашата прекрасна страна. Събитията ни не само насърчават физическата активност, но и създават възможности за социално общуване и споделяне на емоции с приятели и семейство. Нека заедно да се потопим в атмосферата на приключение и здравословен начин на живот, и да опознаем България с бягане!