Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Велоергометър

„Простичкият” велоергометър остава най-популярният и удобен начин за аеробна тренировка и е лесно да разберем защо. За всички начинаещи велоергометърът е перфектният уред за влизане във форма. Самото въртене на велоергометъра е движение, добре познато, навяващо спомени от карането на колело в детството, движение, което всеки може да прави.

Какво трябва да знаем 

Натоварваща система

Повечето съвременни велоергометри използват електронна натоварваща система - магнитна или електромагнитна, натоварването се изменя много плавно и това дава възможност уредите да предлагат програми за интензивни тренировки. Механичното натоварване е лесно, доста по-евтино като изпълнение и предлага високи нива на съпротивление, но се нуждае от тежък маховик, за да се чувствате устойчиво при въртенето на педалите, и задължава регулярно поддържане.

Маховик 

Необходима ви е мощност поне от 1,5 постоянни конски сили, както и добър въртящ момент.

Рекумбент велоергометър

При стандартните велоергометри положението на тялото ви е във вертикална позиция, докато при рекумбент велоергометъра положението на тялото е в по-хоризонтална позиция. Рекумбент велоергометърите са по-лесни за монтаж и демонтаж и седалката им е доста по-удобна, със задна облегалка.

Удобни педали 

За да е идеално въртенето на педалите, то трябва да е меко, плавно дори и при високи нива на натоварване.

Максимално натоварване

Какво е натоварването, когато завъртите педалите с всички сили? Повечето велоергометри подсигуряват минимум 250 вата, а опитните колоездачи ще се нуждаят от повече от 400 вата.

Информация на конзолата 
за лекота на използване

Колко ясна и подробна е информацията на дисплея? Колко лесен е достъпът до програмите (ако има такива)? Виждат ли се ясно бутоните и лесни ли са за използване?

Програми 

Велоергометърът може да предложи разнообразие чрез различни по интензивност натоварващи програми, позволява ви сами да си създадете тренировка или кардиофункция (контролиране на сърдечния ритъм).

Комфортна седалка

Колко е удобна седалката; може ли да се сменя седалката по ваш избор?

Възможност за регулиране позицията

на трениращия е важна характеристика, осигуряваща удобство при по-дълга тренировка. Всички велоергометри имат нагласяща се във височина седалка. Проверете дали седалката и кормилото могат да се регулират напред и назад.

Конструкцията 

Рамката трябва да бъде направена главно от метал, заварките да са гладки и цялостният вид да е хубав, без остри и неравни ръбове. Движещите се части трябва да бъдат предпазени от “любопитни” пръсти. Здраво конструираният велоергометър трябва да бъде стабилен (устойчив) и да не се огъва или клати дори когато не сте седнали на седалката.