Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Велоергометър

• Натоварваща система – повечето съвременни велоергометри използват електронна натоварваща система - магнитна или електромагнитна, натоварването се изменя много плавно и това дава възможност уредите да предлагат програми за интензивни тренировки. Механичното натоварване е лесно, доста по-евтино като изпълнение и предлага високи нива на съпротивление, но се нуждае от тежък маховик, за да се чувствате устойчиво при въртенето на педалите, и задължава регулярно поддържане.

Маховик – при равни други условия, по-тежкият маховик осигурява по-плавно въртенето на педалите с по-малко вибриране.

• Рекумбент велоергометър - при стандартните велоергометри положението на тялото ви е във вертикална позиция, докато при рекумбент велоергометъра положението на тялото е в по-хоризонтална позиция. Recumbent bikes са по-лесни за монтаж и демонтаж и седалката им е доста по-удобна, със задна облегалка.

• Удобни педали – за да е идеално въртенето на педалите, то трябва да е меко, плавно, дори и при високи нива на натоварване.

• Максимално натоварване – Какво е натоварването, когато завъртите педалите с всички сили? Повечето велоергометри подсигуряват минимум 250 вата, а опитните колоездачи ще се нуждаят от повече от 400 вата.

• Информация на конзолата и лекота на използване - Колко ясна и подробна е информацията на дисплея? Колко лесен е достъпът до програмите (ако има такива)? Виждат ли се ясно бутоните и лесни ли са за използване?

• Програми – велоергометърът може да предложи разнообразие чрез различни по интензивност натоварващи програми, позволява ви сами да си създадете тренировка или кардио-функция (контролиране на сърдечния ритъм).

• Захранване (мощност) – някои велоергометри са самозахранващи се (със собствен генератор), други се нуждаят от свързване към напрежение.

• Възможност за регулиране позицията на трениращия е важна характеристика, осигуряваща удобство при по-дълга тренировка. Всички велоергометри имат нагласяща се във височина седалка. Проверете дали седалката и кормилото могат да се регулират напред и назад.

• Комфортна седалка – Колко е удобна седалката? Може ли да се сменя седалката по ваш избор?

• Конструкцията – рамката трябва да бъде направена главно от метал, заварките да са гладки и цялостният вид да е хубав, без остри и неравни ръбове. Движещите се части трябва да бъдат предпазени от „любопитни” пръсти. Здраво конструираният велоергометър трябва да бъде стабилен (устойчив) и да не се огъва или клати, дори когато не сте седнали на седалката.

ВИДЕО - Велоергометър Kettler

 
ВИДЕО - Тренировка с рекумбент велоергометър Kettler

 

Доста хора мислят, че ако имат велоергометър и тернират само на него, ще постигнат желан резултат за своята форма. Това е погрешно разбиране, тъй като велоергометърът се използва за кардио тренировка и загравяне преди основните натоварващи мускулни упражнения. За всички, които искат да поддържат добра форма и мускулен тонус, велоергометъра е добро средство за загрявяне, но тренировката не приключва с него.

ВИДЕО - цялостна тренировка на тялото в домашни условия с използване на велоергометър за загрявяне

 

 

ВИЖ ТУК КОЛЕКЦИЯТА ВЕЛОЕРГОМЕТРИ ПРЕДЛАГАНИ В SPORT DEPOT >>